StoryEditor

Šesť krajín EÚ nie je spokojných s vízovým zákonom schváleným v USA

10.08.2007, 15:48
Autor:
TASRTASR

Šesť krajín EÚ usilujúcich sa o vstup do bezvízového režimu vo vzťahu k Spojeným štátom uviedlo, že nový americký zákon zmierňujúci kritériá v tejto oblasti je krokom správnym smerom. Na druhej strane však konštatujú, že schválená legislatíva nenaplnila v dostatočnej miere ich očakávania. TASR o tom dnes informoval Tlačový a komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí SR.
Americký prezident George W. Bush podpísal 3. augusta návrh zákona, ktorý zmierňuje pre obyvateľov nových členských krajín zo strednej a východnej Európy podmienky pre cestovanie do USA bez potreby získania víz.
Avšak nový stanovený limit - maximálne desať percent odmietnutých žiadostí - stále bráni väčšine potenciálnych kandidátov sa z vízovej povinnosti vymaniť. Zaradenie do programu Visa Waiver Program (VWP) sa stalo v týchto krajinách veľmi citlivou témou a predmetom intenzívnych diplomatických rokovaní s Washingtonom.
Veľvyslanectvá šiestich krajín - Slovenska, Českej republiky, Poľska, Rumunska, Lotyšska a Litvy - vydali vo štvrtok spoločné vyhlásenie, v ktorom oceňujú úsilie americkej administratívy a Kongresu. "Sme presvedčení, že tieto ustanovenia sú krokom správnym smerom. Na druhej strane však táto legislatíva v dostatočnej miere nespĺňa naše očakávania kvôli tomu, že závisí od počtu odmietnutých žiadostí ako kritéria pre vstupu do programu (VWP). Výsledkom je, že niektorí spomedzi najbližších spojencov Ameriky budú mať stále pred sebou umelé prekážky, ktoré neodrážajú rozsah ich angažovanosti pri upevňovaní transatlantickej a globálnej bezpečnosti," píše sa vo vyhlásení.
"Budeme sa naďalej snažiť o dosiahnutie vízovej politiky, ktorá berie do úvahy naše spoločné bezpečnostné, ekonomické a zahraničnopolitické ciele. Ako členovia Európskej únie a pevní spojenci USA veríme, že úspech v tomto úsilí je kľúčovým nástrojom pri posilňovaní nášho transatlantického spojenectva bez rozlišovania medzi jednotlivými členskými štátmi EÚ."
Vyhlásenie je chápané ako prejav solidarity zo strany Českej republiky, ktorá ako jediná z týchto krajín pravdepodobne stanovené podmienky programu spĺňa.
Poľskí predstavitelia tvrdia, že zamestnanci tamojšieho amerického konzulátu posudzujú žiadateľov o víza veľmi subjektívne. V krajine kolujú anekdoty, podľa ktorých je konzulát USA pre žiadateľov o víza najvýhodnejšie navštíviť v piatok, pretože jeho zamestnanci už majú pred blížiacim sa víkendom lepšiu náladu, informovala nemecká tlačová agentúra DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 08:29