StoryEditor

Nová organizácia práce lekárov zvýši množstvo pacientov

12.09.2007, 08:53
Autor:
TASRTASR

Zmeny organizácie práce lekárov vyplývajúce z nového Zákonníka práce povedú ku zníženiu výkonnosti zdravotníckych zariadení, poklesu ich príjmov a nárastu počtu čakateľov na poskytnutie starostlivosti. Rada Slovenskej lekárskej komory (SLK) preto navrhuje zmenu spôsobu odmeňovania lekárov.
Podľa SLK je potrebné na udržanie výkonnosti zariadení zamestnať ihneď značné množstvo lekárov. Tí však pri súčasnom spôsobe odmeňovania nie sú na slovenskom trhu práce k dispozícii.
"Reálne hrozí aj pokles kvality poskytovania zdravotnej starostlivosti napríklad potrebou využívať v pohotovostných službách aj nekvalifikovaných lekárov," uvádza prezident SLK Milan Dragula.
Hoci Rada SLK oceňuje snahu vlády ochraňovať ich pred nadmernou pracovnou záťažou, zavedením novelizovaného Zákonníka práce dochádza k výraznému poklesu nadčasových hodín zamestnancov s výrazným poklesom príjmu lekárov.
"Preto ťažisko finančného ohodnotenia práce vidíme v podstatnom navýšení čistej mesačnej mzdy, ak chceme predísť napätiu v oblasti poskytovania ústavnej zdravotnej starostlivosti a pokračovaniu odchodu kvalifikovaných lekárov do zahraničia," píše sa vo vyhlásení. Značnú časť príjmov lekárov totiž tvoril príjem za nadčasové hodiny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 21:35