StoryEditor

Vláda chce presadiť tvrdší zákon o konflikte záujmov

06.05.2004, 00:00
Povinnosť uverejňovať majetkové priznanie na internete by mali nielen poslanci, ale aj predstavitelia samospráv. Ako uviedol minister spravodlivosti Daniel Lipšic, je za to, aby sa prijímali vykonateľné a dobré zákony, preto bude presviedčať poslancov, aby podporili návrh aj s pripomienkami vlády.

Vláda SR včera podporila prijatie poslaneckého návrhu ústavného zákona o konflikte záujmov, odporučila však poslancom, aby ho sprísnili prijatím niekoľkých pripomienok. Jednou z nich je zníženie kvóra pri posudzovaní, či verejný činiteľ porušil zákon - na schválenie uznesenia, ktorým by výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií začal konanie proti poslancovi, by mala stačiť nadpolovičná väčšina jeho členov. Podobne by táto väčšina mala stačiť v pléne NR SR na prijatie uznesenia o prijatí sankcií proti poslancovi, a to vrátane najprísnejšej sankcie - straty mandátu. Povinnosť uverejňovať majetkové priznanie na internete by mali nielen poslanci, ale aj predstavitelia samospráv. Ako uviedol minister spravodlivosti Daniel Lipšic, je za to, aby sa prijímali vykonateľné a dobré zákony, preto bude presviedčať poslancov, aby podporili návrh aj s pripomienkami vlády.

Poslanecká vôľa rozhodne
V bode, ktorý sa týka sankcií, vracia vládna pripomienka zákon do podoby, v akej ho už raz NR SR odmietla podporiť. Pri rokovaní v januári poslanecký návrh kopíruje text, ktorý vznikol v januári 2004 v NR SR po prijatí pozmeňovacích návrhov k vládnemu návrhu. Poslanci zvýšili kvórum, potrebné na rozhodnutie o začatí konania proti poslancovi a na udelenie sankcií na trojpätinovú väčšinu členov zákonodarného zboru. Zmena vznikla na základe požiadavky opozície, ktorá mala obavy, že nadpolovičná väčšina umožní koalícii zneužiť zákon na odstránenie nepohodlných opozičných poslancov. Prijatie tohto pozmeňovacieho návrhu však spôsobilo, že Lipšic vládny návrh stiahol. "Parlament môže prijať aj nevykonateľný zákon," konštatoval Lipšic pri zvažovaní možnosti, že NR SR podporí zákon v predloženom znení. Ako však povedal, už ho nemôže stiahnuť z rokovania.

Zákon má podporu
"Pre Smer je prijateľný tento zákon v jeho najprísnejšej podobe," uviedol pre HN poslanec Robert Kaliňák (Smer). Podľa neho by malo ísť o normu, ktorá prispeje k očiste verejného života od korupcie a klientelizmu. Podpora Smeru bude podľa neho závisieť od konečnej podoby v NR SR. Podľa jedného z predkladateľov Dušana Jarjabka (ĽS-HZDS) má zákon reálnu nádej na prijatie, pretože ide o koalično-opozičný návrh. Upozornil však, že zvýšenie kvóra má pre ĽS-HZDS zásadný význam. Ako povedal, zákon má podobu, na ktorej sa zhodlo 90 členov zákonodarného zboru, pričom nepredpokladá, že títo zmenia svoj názor.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 16:05