StoryEditor

Zákon o zahraničných Maďaroch poznačil regionálnu politiku

04.02.2002, 23:00

Akým spôsobom môže kontroverzný zákon o zahraničných Maďaroch ovplyvniť regionálnu spoluprácu v strednej Európe?
-- Zákon je unikátny tým, že nie je nasmerovaný dovnútra Maďarska, ale do všetkých susedných krajín s výnimkou Rakúska. Je to Slovensko, Ukrajina, Rumunsko, Juhoslovanská zväzová republika, Chorvátsko a Slovinsko. Týka sa teda celého regiónu strednej a juhovýchodnej Európy. Slovensko má špecifickú pozíciu v tom, že sme spoločne s Maďarskom vo Vyšehradskej štvorke, ale najmä v tom, že SR je v prvej skupine kandidátov na členstvo v EÚ. Zákon prestáva platiť v momente, keď krajina, na ktorú sa vzťahuje, vstúpi do EÚ. Ďalšie špecifikum je pomerne slušná sociálna a ekonomická úroveň na Slovensku v porovnaní s krajinami, ako sú Ukrajina, Rumunsko alebo Juhoslávia. Myslím si, že sme na tom komparatívne lepšie. Môžeme dokonca súčasne s Maďarskom vstúpiť do únie. V tom prípade tento zákon na nás nebude mať až taký vplyv. Napriek tomu sa v nie najpozitívnejšom zmysle odrazil na regionálnej spolupráci. Podnietil maďarských i zahraničných nacionalistov. Navyše, Maďarsko, a napokon i Slovensko, je pred voľbami, takže ho môžu isté populistické sily zneužiť aj ako zámienku v predvolebnom politickom ideologizovaní celého sporu.
Môžete uviesť, aké vzťahy sa v tomto prípade naštrbili?
-- Napríklad V4 funguje na princípe takzvaného rotačného predsedníctva. Teraz rotácia vyšla na Maďarsko. To bolo také zahltené agendou zákona o zahraničných Maďaroch, že spolupráca krajín V4 nemala potrebnú dimenziu. A to aj napriek tomu, že maďarská strana predtým vyhlasovala, že pripravuje rôzne aktivity v infraštruktúre, v kultúrnych vzťahoch či v regionálnej oblasti. Obávam sa ešte jednej veci. Maďarskú identitu môžu potvrdzovať rôzne kultúrne inštitúcie alebo národnostné spolky v rôznych krajinách. Tu môže dôjsť k istému zneužívaniu, keď si tieto organizácie či spolky môžu urobiť z potvrdzovania identity biznis.
Spomenuli ste politické ideologizovanie celého sporu. Aký je váš názor na tento zákon, respektíve, čo mu vyčítate?
-- Tento zákon nemá takú politickú silu, ktorá by mohla napríklad dezintegrovať Slovensko. Súhlasím však s kritikmi, ktorí hovoria o finančnom znevýhodňovaní iných občanov. Podľa môjho názoru bol tento zákon šitý národno-konzervatívnymi kruhmi v Maďarsku. Samotná Maďarská republika nakoniec nebude mať na to, aby takýto veľkolepý, finančne náročný projekt implantovala a aby podporovala menšiny vo všetkých susedných krajinách.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 00:38