StoryEditor

Bugár a Sulík sa môžu spojiť do jednej strany

11.01.2010, 13:11
Autor:
TASRTASR
Strana Most-Híd Bélu Bugára (na snímke) bude so stranou Sloboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka rokovať o troch variantoch spoločného postupu do volieb, jedným z nich je aj vytvorenie volebnej strany.

Pre TASR to potvrdil predseda Mostu-Híd Béla Bugár.

Tri možnosti
"Sú tri možnosti. Otázka je, či bude vôľa ísť na kandidátke druhej strany. Je možnosť vytvoriť volebnú stranu, ale možno je na to už neskoro, otázka je, či by si voliči na ňu zvykli," naznačil Bugár. Treťou možnosťou je vytvorenie koalície, tá je však vďaka zmenám volebného zákona z čias vlády Vladimíra Mečiara neatraktívna, keďže pre spoločne kandidujúce subjekty zvyšuje prah pre vstup do parlamentu z piatich na sedem percent. "Koalíciu robiť, cez sedem percent, to by som neriskoval," poznamenal Bugár. Most-Híd sa podľa neho môže dostať do parlamentu aj samostatne, rokovania so SaS však berú vážne.

"Dnes na predsedníctve určíme rokovací tím. Teda, minimálne troch ľudí, ktorí začnú oficiálne rokovať s tímom SaS," povedal Bugár, ktorý sa so Sulíkom stretol zatiaľ dvakrát. Rokovania na úrovni predsedov by však mali podľa neho nahradiť podrobnejšie rozhovory na úrovni strán. "Počkáme si na konkrétne návrhy," povedal pre TASR Sulík. Podľa neho skutočné rokovania medzi obidvoma stranami začnú až teraz, keď Most-Híd určí svoj rokovací tím.

Kritika SMK aj SNS
Most-Híd ako občianska strana je terčom kritiky tak SMK, podľa ktorej nezastupuje dostatočne záujmy voličov maďarskej národnosti, ako aj SNS. "Skutočne ľutujem Slovákov, ktorí vstúpili do tejto strany. Jediný rozdiel medzi Csákym a Bugárom je ten, že Bugár to robí s úsmevom na tvári a sofistikovane. To sú mosty do pekla, nie mosty spájania sa," vyhlásil predseda SNS Ján Slota, ktorý stranu nazýva len maďarskou časťou jej názvu "Híd" a slovenskú polovicu názvu vynecháva.

"Aj jednému, aj druhému odporúčam si pozrieť prieskumy, z ktorých vyplýva, že dve tretiny našich voličov sú občania maďarskej národnosti a jedna tretina slovenskej národnosti. To znamená, že sme občianska strana," odkázal Slotovi a predsedovi SMK Pálovi Csákymu Bugár.

01 - Modified: 2004-05-26 13:11:57 - Feat.: 0 - Title: Bardejov je príťažlivejší pre turistov
01 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 02 - Modified: 2024-04-18 06:01:30 - Feat.: - Title: Chorvátske demokratické spoločenstvo začne vo štvrtok rokovať o novej vláde. Voľby vyhralo tretíkrát v rade 03 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 04 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 05 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 13:23