StoryEditor

Horský: Úspech SaS je založený na agende čistých rúk

25.01.2010, 17:27
Autor:
TASRTASR
Len dve alebo tri politické strany majú istú parlamentnú budúcnosť, ďalších päť až šesť môže, alebo nemusí uspieť.

"V tejto chvíli ešte nemožno povedať, že aj keď má Sloboda a Solidarita (SaS) deväť percent nameraných, že sa určite do Národnej rady (NR) SR dostane. Aj Slobodné fórum (SF) pred rokmi v MVK vysoko bodovalo a do parlamentu sa nedostalo," komentoval pre TASR politológ Michal Horský výsledky dnes vydaného prieskumu agentúry MVK, v ktorom SaS prekročila deväťpercentnú hranicu preferencií.

Úspech SaS Richarda Sulíka je podľa Horského založený na agende "čistých rúk", ktorá je príťažlivá najmä pre pravicového voliča, ale odoberá časť sympatizantov aj Smeru-SD. "Táto istá agenda však bola aj súčasťou kampane Slobodného fóra," upozornil.

Situácia, keď väčšina relevantných politických subjektov nemá istú parlamentnú budúcnosť, podľa Horského zvyšuje nestabilitu, ktorá môže znamenať aj nestabilitu v najbližších rokoch po júnových parlamentných voľbách. "Táto situácia veští veľmi ostrý predvolebný zápas a následnú veľmi krehkú politickú stabilitu," uzavrel Horský.

Podľa dnes vydaného prieskumu Agentúry MVK by strana Smer-SD vo voľbách do NR SR získala 42 percent hlasov. SDKÚ-DS by s 9,4 percentami skončila tesne pred stranou SaS (9,2) a KDH (8,9). Do parlamentu by sa dostali aj SMK (6,7), Most-Híd (6,4), SNS (6,0) a ĽS-HZDS (5,4). Prieskum preferencií politických strán sa uskutočnil 13. až 18. januára na reprezentatívnej vzorke 1038 respondentov.

Samotný Sulík výsledky prieskumu preceňovať nechce. "Náš cieľ je dostať sa do parlamentu a všetko, čo bude 'nad', budem považovať za dodatočný úspech. Netreba mať veľké oči z jedného prieskumu," poznamenal.

Na novinársku otázku, či bola SaS zadávateľom dnes zverejneného prieskumu MVK, Sulík odpovedal negatívne. "Boli sme v kontakte s agentúrou MVK z toho dôvodu, že sme sa snažili zistiť, ako vnímajú naši voliči prípadnú koalíciu s Mostom a naopak, ako vnímajú takúto koalíciu voliči Mosta. Tento prieskum (potenciálu koalície SaS s Mostom, pozn. TASR) sme zadali my a predpokladám, že tieto čísla (dnešný prieskum predvolebných preferencií MVK, pozn. TASR) sú nejaký vedľajší produkt," poznamenal Sulík.

Využívanie prieskumov verejnej mienky pri kľúčových politických rozhodnutiach Sulík nepovažuje za politicky "lacný" prístup. "Nechať si spraviť prieskum renomovanou agentúrou určite nie je lacné, ani lacné v inom zmysle slova," poznamenal predseda SaS, ktorý sa riadi vlastnou intuíciou, mienkou svojich kolegov, ale aj prieskumami verejnej mienky.

01 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 02 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 03 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 04 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár) 05 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 22:27