StoryEditor

Za Sulíkom stojí len tretina SaS

30.04.2012, 00:00
Opozičnú SaS povedie ešte minimálne rok Richard Sulík. V hlasovaní o dôvere obstál, aj keď ho podržalo iba sto straníkov.

Väčšina členov pri tom nebola, keďže stranícku knižku majú takmer tri stovky ľudí.

Dôvera od skalných
Sulík sa rozhodol otestovať svoju pozíciu v strane v prvý deň víkendového kongresu SaS. Hlasovanie navrhol sám, aby vedel, na čom po kauze Sasanka a nízkom volebnom výsledku je. „Potešilo ma a padlo mi dobre, že 75 percent členov prítomných na kongrese mi v tajných voľbách vyjadrilo dôveru,“ zhodnotil pred médiami. Ibaže v sále bolo v tej chvíli len 132 straníkov. „Počítajte, ako uznáte za vhodné,“ reagoval Sulík.

Napríklad o zložení republikovej rady rozhodovalo takmer o 50 členov viac. Prečo nedal Sulík hlasovať o dôvere vtedy, nespresnil. „V tej chvíli to tak vyšlo,“ myslí si podpredseda Daniel Krajcer. Sulíkovi dôveruje presne toľko liberálov, koľko zakladalo SaS. Jeho funkčné obdobie sa skončí o rok. Sulík tvrdí, že SaS nepatrí k stranám jedného muža.

Kritika za Kočnera
Straníci na kongrese svojmu predsedovi vyčítali stretnutia s podnikateľom Mariánom Kočnerom, ktoré oslabili SaS pred voľbami. „Nenájdete v SaS jedného človeka, ktorý by nebol rozhorčený nad tým, čo sa stalo v kauze Sasanka,“ povedal pre HN exminister práce Jozef Mihál. Sulík si pred členmi liberálnej strany znova priznal chybu, ale rozsah kauzy pripísal médiám, ktoré ju podľa neho „nafúkli“.

„O nejakom rozkole v strane by som určite nehovoril, ale o tom, že sú rôzne názory,“ uviedol Sulík na tlačovej besede. Kriticky vystúpil aj Krajcer. „Snažil som sa identifikovať to, kde sme urobili chyby,“ vysvetlil. SaS získala v marcových parlamentných voľbách 5,88 percenta hlasov, čo je o polovicu menej než v roku 2010.

Slabnúca strana?
SaS funguje tri roky a má oficiálne 296 členov. Ich záujem o stranu však klesá. Dvojdňový povolebný kongres, na ktorom sa bilancovalo aj nastavovalo ďalšie smerovanie, straníkov veľmi nenadchol. V bratislavskom hoteli sa ich stretlo najviac 176. „Na kongres sú vždy pozvaní všetci členovia strany a vždy nejaký počet príde, v každom prípade bol kongres uznášaniaschopný,“ uviedol Sulík.

Člen republikovej rady Jozef Kollár bol kritickejší. Neverí, že 120 neprítomných členov malo neodkladné povinnosti. „To číslo je vysoké, možno je to z ich strany aj postoj k dianiu po parlamentných voľbách vnútri pravice a SaS,“ myslí si. Koľko majú verných členov, nevie. Sulík si dal za úlohu zohnať nových straníkov najmä mimo Bratislavy. „Ideme budovať regionálne štruktúry. Toto je oblasť, v ktorej sa musíme posilniť,“ spresnil. Podľa Mihála je chybou, že v niektorých okresoch v Prešovskom a Košickom kraji nemajú ani jedného člena. „Musíme zmohutnieť.“ Strana chce vidieť výsledky práce v regiónoch vo voľbách do VÚC, ktoré budú o rok. „Chceme ponúknuť kvalitnú alternatívu a riešenia, ktoré sú v súlade s našimi hodnotami,“ dodal Sulík.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 17:27