StoryEditor

Palko, Lipšic: Majského prepustenie je hanebné a absurdné

Sudca Patrik Poprocký ktorý v utorok rozhodol o prepustení Jozefa Majského a Patrika Pachingera z vyšetrovacej väzby sa stal mediálne známym už pred štyrmi rokmi.
  • Majského pustia na slobodu
  • Sudca Patrik Poprocký, ktorý v utorok rozhodol o prepustení Jozefa Majského a Patrika Pachingera z vyšetrovacej väzby, rozhodoval v polovici júla minulého roka aj o prepustení z väzby konateľa košickej nebankovej inštitúcie AGW, s. r. o., Matúša Gregu, obvineného z trestného činu podvodu. Podľa ministra spravodlivosti Daniela Lipšica sa Poprocký stal mediálne známym už pred štyrmi rokmi, keď zamietol uvalenie väzby a vykonanie domovej prehliadky u svojho kolegu, sudcu Miroslava Radačovského, podozrivého z prechovávania drog a zbraní.
    "Je to hanebné," uviedol na margo rozhodnutia minister vnútra Vladimír Palko. Ako povedal, dôkazy zhromaždené aj počas ich pobytu vo vyšetrovacej väzbe potvrdzovali, že dvojica tunelovala spoločnosť BMG Invest a Horizont. "Sudca si myslí, že človek, ktorý je stíhaný, pretože okradol tisíce ľudí, má chodiť po slobode až do rozhodnutia súdu," zdôvodnil Palko svoj výrok. Ako dodal, je hrdý na prácu vyšetrovateľov a dúfa, že sa nenechajú znechutiť. Palko sa obáva, že prepustenie obvinených môže ohroziť vyšetrenie celej kauzy.
    Vyšetrovatelia v časovej tiesni
    Vedúci oddelenia prvostupňovej trestnej agendy a boja s organizovaným zločinom Krajskej prokuratúry v Košiciach Jozef Sonderlich rozhodnutie súdu o prepustení Majského a Pachingera odmietol komentovať. "Krajská prokuratúra je toho názoru, že v čase podávania návrhu dôvody na predlženie lehoty väzby trvali," povedal pre HN Sonderlich.
    Podľa hovorcu Krajského súdu v Košiciach Ladislava Duditša neexistuje obava z úteku Majského za hranice SR. A to napriek tomu, že ho zadržali 21. októbra 2002 práve na slovensko-rakúskom hraničnom priechode Bratislava - Berg. Dôvod útekovej väzby však súd zamietol už vo februári. Duditš pripomenul, že súd už raz predĺžil zákonnú šesťmesačnú väzbu o ďalšie dva mesiace, pričom sudca po preštudovaní spisu podľa Duditša nenašiel dôvody na ďalšie predlžovanie väzobného stíhania obvinených. Duditš nevedel reagovať na otázku, či je Majský obvinený aj z trestného činu pozmeňovania a falšovania dokladov, ktoré mal zabezpečiť pre Davida Brtvu, ďalšieho obvineného v kauze BMG Invest a Horizont Slovakia, v Českej republike. Na otázku, prečo o prepustení obvinených rozhodoval sudca Poprocký, ktorý sa po viacnásobných sťažnostiach vzdal tohto prípadu, Duditš odpovedal: "Je pravda, že sudca sa svojím rozhodnutím vylúčil z prípadu. Mal pocit, že je zaujatý. Ale Krajský súd v Košiciach zrušil toto uznesenie a vyslovil sa, že nie je vylúčený z veci. Jeho povinnosťou teda bolo konať."
    Minister podá sťažnosť
    "Neexistuje klasickejší dôvod na uvalenie útekovej väzby, ako je to v prípade Majského," uviedol Lipšic. Argument krajského súdu, ktorý zrušil útekovú väzbu, že Majský pri svojom pokuse o vycestovanie do zahraničia nevedel o vznesení obvinenia voči jeho osobe, je podľa Lipšica absurdný. Minister sa preto rozhodol podať voči uzneseniu krajského súdu sťažnosť pre porušenie zákona na Najvyšší súd SR. Podanie mimoriadneho opravného prostriedku bude zvažovať aj v prípade uznesenia okresného súdu o prepustení. Ten podľa neho svoje rozhodnutie ničím nezdôvodnil, pretože len konštatoval, že za 8 mesiacov mali justiční policajti dosť času na realizáciu vyšetrovacích úkonov. Zároveň bude iniciovať novelu Trestného poriadku, aby opravný prostriedok v závažných kauzách mal odkladný účinok voči rozhodnutiu súdu. Na otázku HN, či vidí súvislosť s rozhodnutím súdu vo veci prepustenia Ivana Lexu, Lipšic uviedol, že "ide o inú skutkovú podstatu, avšak obidva prípady spája hrozba vyhýbania sa stíhaniu útekom". Podobnosť prípadov je ďalej tiež vo významnom spoločenskom postavení Lexu i Majského, medializácii ich prípadov, závažnosti káuz aj v značnom finančnom zázemí.
    menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
    19. apríl 2024 13:55