StoryEditor

Smer chce za prezidenta Ftáčnika

27.04.2012, 00:00
Časť Smeru-SD chce za prezidenta bratislavského primátora Milana Ftáčnika.

Pre HN Ftáčnik potvrdil, že sa o ňom v Smere hovorí ako o prezidentskom kandidátovi. Voľby hlavy štátu budú v roku 2014, kedy sa Ftáčnikovi končí funkčné obdobie.

Podporu Smeru mal aj v komunálnych voľbách. V Smere sa už o budúcej hlave štátu uvažuje, hoci budú voľby až o dva roky, kampaň sa totiž začne omnoho skôr.

Ftáčnik: Viem o tom
Ftáčnik po prvý raz pripustil, že jeho kandidatúra je v hre. „Počul som, že sú ľudia v Smere, ktorí majú takýto názor, ale nič oficiálne zatiaľ neviem,“ reagoval včera Ftáčnik pre HN. Oficiálne ani nemôže, v strane sa totiž o možnom nástupcovi Ivana Gašparoviča formálne ešte nehovorí, potvrdil to aj jej podpredseda Robert Kaliňák. „Skôr ako pred koncom roka sa táto téma neotvorí,“ myslí si minister vnútra.

Ftáčnik by mal byť podľa informácií HN v hre v prípade, ak Robert Fico neprejaví záujem o prezidentské kreslo. Ftáčnika majú v Smere preferovať najmä politici z hlavného mesta. Politológ Pavol Marchevský sa domnieva, že kandidátom Smeru bude napokon súčasný premiér. „Ak vychádzame z predpokladu, že Fico chce svoju politickú kariéru zakončiť ako hlava štátu, ťažko sa mu ešte niekedy naskytne lepšia príležitosť ako v prezidentských voľbách v roku 2014,“ konštatuje politológ.

Druhý pokus?
Ftáčnikovi nie sú prezidentské ambície vzdialené. O tento post sa uchádzal pred 19 rokmi ako kandidát SDĽ. Hlavu štátu vtedy vyberal parlament a Ftáčnika porazil v druhom kole Michal Kováč. Či by skúsil zabojovať v roku 2014 o prezidentské kreslo aj v priamej voľbe ako nezávislý s podporou vládnej strany Smer, nevie. „Zatiaľ som sa touto témou vôbec vážne nezaoberal, otázka pre mňa momentálne nie je aktuálna,“ tvrdí Ftáčnik.

Bratislavský primátor vymenil veľkú politiku za komunálnu pred desiatimi rokmi. Skúsil si aj funkciu ministra školstva, no najväčší úspech zaznamenal pred dvoma rokmi, keď zvíťazil v komunálnych voľbách nad pravicovým kandidátom. Podľa politika Smeru, ktorý si želal ostať v anonymite, musia v strane dobre zvážiť, či by Ftáčnik dokázal v prezidentskej kampani osloviť aj ľudí z iných regiónov.

Hoci sa Ivanovi Gašparovičovi skončí výkon funkcie až o dva roky, už dnes sa vynárajú jeho možní nástupcovia. V Prezidentskom paláci by chcel byť napríklad Ján Čarnogurský a záujem nevylúčil ani Pavol Hrušovský. Úradujúci premiér Robert Fico sa k možnej kandidatúre zatiaľ nevyjadruje, stať sa prezidentom je však jeho dlhodobá ambícia. O post sa bude možno uchádzať aj expremiérka Iveta Radičová, ktorá síce ohlásila odchod z politiky, ale jednoznačne neodmietla svoj návrat.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 09:25