StoryEditor

Nákupy liekov sa neobmedzujú len na východe SR

Do niekoľkých hodín sľuboval minister zdravotníctva Rudolf Zajac prostredníctvom a. s. Veriteľ oddlžiť lekárne na východe SR, ktorým pre oneskorené platby VšZP hrozí, že zostanú bez liekov.
Tvrdia, že ich dlžníkom je VšZP, za ktorej záväzky ručí štát, takže verejné lekárne nemajú dôvod postupovať pohľadávky obchodnej spoločnosti. Naopak, o čiastočnom oddlžení sa chcú viac dozvedieť práve dnes na rokovaní s vedením VšZP v Trebišove. Ministrov mediálne premyslený výrok zatiaľ nekomentuje ani Slovenská lekárnická komora (SLeK), pretože práve dnes budú jej zástupcovia o tomto probléme rokovať s členmi Výboru NR SR pre zdravotníctvo a s predsedom vlády. Podľa členky prezídia Ernestíny Tóthovej však SLeK zaznamenáva veľké regionálne rozdiely v platbách poisťovní za vydané lieky. V Novozámockom okrese v súčasnosti najlepšie platí zdravotná poisťovňa Dôvera. VšZP však aj tam len nedávno doplatila za február. "Ja sama už vyše týždňa objednávam len polovicu toho, čo predtým, a zásoby znižujem na minimum," konštatuje Tóthová. Neplatenie či nedostatočné platenie poisťovní za lieky však podľa nej nie je nič nové a trvá už aspoň dva roky.

Liekové prázdniny
Podľa predsedu Regionálnej SLeK Prešov Mariána Švirlocha je veľmi vážna situácia aj v Prešovskom kraji, no základné lieky nechýbajú. Poisťovne však s platbami meškajú 6 i viac mesiacov a podľa neho uprednostňujú lekárne na západe SR. Lekárňam na východe štátu hrozia penalizácie či exekúcie. Ich majitelia pritom môžu podľa Liečebného poriadku od poisťovní vymáhať penále len vo výške 0,01 % denne, no distribučné spoločnosti od nich podľa Obchodného zákonníka až 0,5 % denne. Preto mnohí objednávajú lieky len do výšky voľných zdrojov, čo sa musí prejaviť na zásobovaní liekmi. Lekáreň v Sečovskej Polianke v Humenskom okrese bude, napríklad, celý november zatvorená "pre dovolenku". V skutočnosti však pre nedostatok peňazí na nákup liekov. Aj lekáreň v Lipanoch v Sabinovskom okrese pre nedostatok financií objednáva lieky len po kusoch a len do výšky voľných zdrojov nakupuje aj lekáreň v Šarišských Michaľanoch, kde pacienti dostanú liek až na druhý deň po objednaní.
Katastrofálna je situácia v michalovskom a sobraneckom regióne, kde je 26 verejných lekární. Tie sú odkázané najmä na platby VšZP, kde je poistených až 70 % poistencov. Splatnosť faktúr presahuje 250 dní a mesačný dlh VšZP dosahuje 25 až 27 mil. Sk. Lekárňam sa míňajú posledné zásoby, ohrozené sú ďalšie dodávky liekov. "Netrpezlivo čakáme, ako dopadnú dnešné rokovania premiéra, ministra zdravotníctva a predsedu SLeK," hovorí predseda Sekcie súkromných lekárnikov SLeK Marián Mrižo. Z krízy v zásobovaní liekmi obvinil NR SR a jeho kroky pri schvaľovaní zdravotníckych zákonov.
01 - Modified: 2002-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Osud vlády v nežných rukách 02 - Modified: 2002-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Milionárom sa môžete stať aj pravidelným sporením
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 10:39