StoryEditor

Egyptský viceprezident údajne prežil pokus o atentát (video)

05.02.2011, 11:07
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Aktualizované| Egyptský viceprezident Umar Sulajmán (na snímke) prežil pokus o atentát.

 Oznámila to dnes americká televízia Fox News. Podľa nej pri útoku zahynuli dvaja Sulajmánovi telesní strážcovia.

 "Táto správa nie je ničím podložená, viceprezident sa nenachádzal na mieste spomínanom v správe," povedal nemenovaný zdroj pre denník al-Ahrám.

Generála Sulajmána do úradu vymenoval pred týždňom prezident Husní Mubarak, po ktorého rezignácii volajú takmer dva týždne účastníci protivládnych protestov. Sulajmán predtým velil egyptskej rozviedke a sprostredkoval okrem iného rozhovory s Izraelom.

"Takýto pokus o zabitie Umara Sulajmána by znamenal znepokojujúci zvrat v povstaní proti vláde prezidenta Husního Mubaraka," uvádza sa v správe v novinách al-Ahrám.

Televízia Fox News neuviedla, kedy sa atentát odohral, ale podľa jej nemenovaného amerického diplomatického zdroja to bolo krátko po Sulajmánovom vymenovaní. Bola to vraj dobre organizovaná akcia, ktorá mierila na Sulajmánov konvoj.

Americká ministerka zahraničia Hillary Clintonová dnes na mníchovskej bezpečnostnej konferencii vyhlásila, že je správa o atentáte dôkazom o "výzvach, ktoré toto obdobie prináša". Nemenovaný americký zdroj zároveň oznámil, že Clintonová svojím výrokom rozhodne nemienila potvrdiť pravdivosť informácie o atentáte.

Fox News sa snažila získať podrobnosti od hovorcu Bieleho domu Roberta Gibbsa, ktorý jej reportérom povedal: "Na túto otázku odpovedať nebudem."

Egypťania protestujú skoro dva týždne proti vláde a žiadajú okamžitú rezignáciu prezidenta Mubaraka. Prezident je pri moci 30 rokov a pokúsil sa demonštrantov upokojiť vyhlásením, že nebude kandidovať v jesenných prezidentských voľbách. Protestujúci ale trvajú na jeho okamžitom odchode. Podľa Mubaraka by to Egypt uvrhlo do chaosu. Sulajmán je poverený rokovať s opozíciou a podľa niektorých scenárov by mohol stáť v čele krajiny na prechodné obdobie do volieb. Väčšina Egypťanov ho však spája s obávanou tajnou službou a Mubarakovým mocenským aparátom.

Podľa denníka The New York Times sa Mubarak ocitá v stále väčšej izolácii. Sulajmán a niektorí armádni velitelia vraj uvažujú o možnosti obmedziť prezidentovu moc, a pritom ho ponechať vo funkcii. Mohol by vraj byť prevezený z prezidentského paláca do svojej prímorskej rezidencie v Šarm aš-Šajchu alebo vyslaný do Nemecka na zdravotnú prehliadku. Mubarak tam jazdí pravidelne každý rok. Pre neho by to bol podľa denníka elegantný odchod a Sulajmán by potom v zastúpení mohol rokovať s opozíciou o požadovaných ústavných zmenách a demokratických reformách.

01 - Modified: 2004-02-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Saudská Arábia so zásobami na 70 rokov 02 - Modified: 2004-02-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pozemky pre Whirlpool Slovakia sa pohli 03 - Modified: 2004-02-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kontrolný balík má v rukách SPAS
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 01:13