StoryEditor

"Voliť Berlusconiho? Na jeho sľuby už neskočím"

21.02.2013, 23:00
Reportáž. Talianski podnikatelia už niekoľkonásobnému premiérovi neveria. Dostal krajinu do krízy a vinu teraz zvaľuje na Montiho vládu.

„Silvia Berlusconiho som volil niekoľkokrát. Stále sľuboval nižšie dane, liberalizáciu profesií a všeličo iné. Nedodržal nič a ja mu už na jeho sľuby neskočím.“ Takto komentuje rímsky podnikateľ Guglielmo Franchi nedeľňajšie parlamentné voľby v Taliansku, ktoré budú hlavne akýmsi referendom o tom, či sa k moci po viac ako roku vráti dlhoročný taliansky premiér Berlusconi.

Hľadanie vinníka
Franchi síce pripúšťa, že vysoké dane na Talianov uvalil súčasný premiér Mario Monti. Prinútila ho však k tomu situácia, do ktorej krajinu doviedla po desiatich rokoch Berlusconiho vláda. „Už neviem, ako ďalej. Asi svoj obchod s odevmi budem musieť po 35 rokoch zatvoriť,“ dodáva biznismen.

Mediálny magnát však to, že Taliansko prežíva najhoršiu hospodársku krízu od roku 1945, zvaľuje na súčasnú vládu. „Až tri milióny Talianov žijú v chudobe a ďalším ôsmim hrozí, že sa do nej prepadnú. To všetko je vina Montiho vlády,“ opakuje 30-krát denne v televízii Silvio Berlusconi.

Keď expremiér opäť raz povie, že vyhrá, Franchiho žena len mávne rukou. „Veď budú všetci pozerať, čo sa stane. Ja pôjdem voliť Beppeho Grilla,“ hovorí. Myslí tým Hnutie piatich hviezd, ktoré sa počas niekoľkých týždňov stalo postrachom všetkých politických strán, od pravice po ľavicu. Prieskumy mu dokonca dávajú pätinu všetkých hlasov.

Hnutie vedie bývalý komik Beppe Grillo. Už niekoľko rokov vyhlasuje, že všetky talianske strany sú skorumpované. „Musíme politikov poslať do dôchodku, Taliansko pod ich vedením skrachovalo,“ pripomína Grillo.
A tak sa k jeho hnutiu pripojili všetci znechutení, unavení a sklamaní Taliani. „Vidíte, námestie pred milánskou katedrálou je zaplnené 35-tisíc ľuďmi. A to aj napriek zime. Myslíme si totiž, že nás Beppe pomstí,“ hovorí architekt Giorgio Bondi, ktorý volil separatistickú Ligu severu. Tá ho však tiež sklamala. „Mysleli len na svoju kariéru.“

Je pravdepodobné, že voľby vyhrajú demokrati, ktorí v prieskumoch vedú pred Berlusconim o niekoľko percent. Víťaznej strane pritom zákon uznáva veľký bonus. Tábor Piera Luigiho Bersaniho by tak mohol získať 55 percent kresiel.

Otázka visí nad senátom, pretože tam sa volí podľa regionálneho kľúča. „Berlusconi vie, že nemôže vyhrať. Snaží sa však získať takú pozíciu, aby víťaza prinútil k ústupkom,“ hovorí taliansky politológ Angelo Panebianco.

Aj Monti podľa neho vie, že nemôže vyhrať. Dúfa však, že prinúti demokratov k uzavretiu koalície. To by sa mu aj mohlo podariť. Avšak všetky tieto výpočty by nemuseli vyjsť. „Len tri dni pred voľbami sa ešte štvrtina voličov nerozhodla, komu dá hlas. Ja sa skôr prikláňam k názoru, že budúca talianska vláda nebude dostatočne silná a že maximálne o rok bude treba hlasovať znovu,“ tvrdí analytik Renato Mannheimer, ktorého prieskumy sú médiami považované za veľmi dôveryhodné.
Boj o prieskumy
Práve prieskumy sú pritom vždy pred voľbami predmetom ostrých diskusií. Taliansky zákon totiž zakazuje zverejňovať ich počas posledných dvoch týždňov pred voľbami. „Toto je typické pre väčšinu talianskych politikov. Myslia si, že voliči sú ako malé deti a nesmie sa im dávať priveľa informácií, aby im to neuškodilo,“ rozčuľuje sa komentátor Enrico Mentana.

Podľa neho je to nefér, pretože volebné štáby výsledky sondáží majú, ale nesmú ich zverejňovať. „Mohli by sa totiž spliesť, pretože môžu dostať úder z tej strany, odkiaľ to nečakali,“ dodáva.

Kto bude súperiť v talianskych voľbách
1. Demokratická strana (stredoľavá koalícia)
– na čele je Pier Luigi Bersani, najobľúbenejší politik v Taliansku
– má podporu 37,2 percenta voličov
– je za zotrvanie pri eure, jeho prioritou sú pracovné miesta

2. Ľud slobody (stredopravá koalícia)
– na čele je taliansky expremiér Silvio Berlusconi
– má podporu takmer 30 percent voličov
– je protieurópska, sľubuje návrat k líre, sľubuje zníženie daní, zrušenie nepopulárnych daní z nehnuteľností

3. S Montim pre Taliansko (centristická koalícia)
na čele je premiér Mario Monti
– má podporu 16 percent voličov
– podporuje proeurópsky a reformný program, sľúbil zníženie daní z práce a podnikania

4. Hnutie piatich hviezd
– založil ho herec a komik Beppe Grillo
– podporuje ho desať percent voličov
– radikálna strana, kritizuje tradičnú politiku

Josef Kašpar, spolupracovník HN v Taliansku

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 11:22