StoryEditor

Posledná šanca nemeckých lekární v boji o prežitie

08.03.2004, 23:00
V Nemecku od 1. januára platia mnohé zmeny, ktoré ovplyvnia budúcnosť lekární. Lekárnici sa príliš dlho bránili novým nápadom a veľmi tvrdo bojovali proti internetovej službe DocMorris.

V Nemecku od 1. januára platia mnohé zmeny, ktoré ovplyvnia budúcnosť lekární. Lekárnici sa príliš dlho bránili novým nápadom a veľmi tvrdo bojovali proti internetovej službe DocMorris. Teraz už vedia, že v budúcnosti nebude stačiť iba vytiahnuť liek zo zásuvky, informovať pacienta: "Užívajte trikrát denne po jedle." A zaželať mu pekný deň. Musia sa stať poradcami, ktorí pacientom venujú viac času než často vystresovaní lekári.

Rozšírenie služieb
Na zlepšenie poradenstva navštevujú nemeckí lekárnici školenia a semináre, prípadne inštalujú nákladné počítačové systémy, aby včas rozpoznali, ktorý liek je najvhodnejší a mohli varovať zákazníka pred možnými vedľajšími účinkami.
Niektoré zdravotné poisťovne ponúkajú pacientom model domácej lekárne. Ak si pacient vyberie konkrétnu lekáreň a zaplatí stanovený poplatok päť eur, lekárnik uloží jeho nákup liekov do počítača a týždenne alebo mesačne vypracuje tzv. medikačný profil. Na základe toho lepšie rozozná zdvojené recepty a nadmerné alebo nedostatočné dávkovanie. Lekárnik zároveň môže pacienta včas varovať v prípade, že dva z liekov sa pri spoločnom užívaní "neznesú".
Jednou z možností je vlastná zásielková služba. Federácia nemeckých združení lekární (ABDA) vybudovala internetový portál (www.aponet.de), na ktorý je napojených 9 000 lekární. Od začiatku roka si môže každý pacient objednať lieky cez počítač, a tie mu potom najbližšia lekáreň pošle prostredníctvom kuriéra.
Orientáciu na klienta v praxi dokazuje aj projekt siete lekární Parmapharm, ktorá od 1. apríla spúšťa 24-hodinovú telefonickú linku, kde vyškolený odborný personál odpovie na otázky pacientov. Sieť plánuje aj mimoriadne linky pre niektoré cieľové skupiny, napríklad ženy v období menopauzy alebo onkologických pacientov.
Kreativite sa pritom medze nekladú, čo dokazujú skúsenosti zo zahraničia. Napríklad kalifornská sieť Elephant Pharmacy láka zákazníkov bezplatnými hodinami jogy. V podobnom duchu pracuje aj lekáreň vo frankfurtskom nákupnom centre Hessen-Centre, ktorá ponúka služby nechtového štúdia.
No odvážlivcov v Nemecku je málo a väčšina sa riadi mottom "nech to radšej zostane tak, ako to je". Máloktorí dokonca využili možnosť založiť si tri svoje filiálky a iba štyri percentá lekární siahli po šanci znížiť ceny voľne predajných liekov.

KLESAJÚCE PRÍJMY
Keďže pacienti musia oveľa viac platiť z vlastnej peňaženky, obrat lekární s voľne predajnými liekmi v januári medziročne klesol o 17 percent. Veľkoobchody už lekárňam takmer nemôžu poskytnúť zľavy, hoci v minulosti dávali zľavy štyri až desať percent. Navyše podľa novej kalkulácie cien už lekárne nezarábajú na drahých liekoch. Odborníci odhadujú, že priemerný zisk lekární pred zdanením sa v tomto roku zo 104 000 eur roku 2002 zníži o 42 percent na 60 000 eur.
ABDA vypočítala, že lekáreň má z obratu 100 eur priemerný zisk 50 centov a zhruba tretina je v strate. Príjmy nemeckých lekární v roku 2002 dosiahli 31,1 miliardy eur, čiže asi 1,4 milióna eur na jednu lekáreň. V dôsledku finančných problémov vlani zaniklo zhruba 5 000 lekárnických pracovných miest.
Východiskom je menej lekární. V Nemecku ich existuje 21 465, čo presahuje počet čerpacích staníc, no na základné zabezpečenie by stačilo 14 000 lekární. Odborníci odhadujú, že v strednodobom horizonte zanikne 5 000 lekární a v tomto roku asi 500. V Nemecku pritom pripadá na jednu lekáreň 3 800 obyvateľov, kým, napríklad, v USA je to 5 000, v Holandsku viac než 9 000 a vo Švédsku takmer 10 000 ľudí

ÚTOK GIGANTOV
Mnohí lekárnici sa oprávnene obávajú, že budú musieť svoje prevádzky predať. Je tak len otázkou času, kým sa nemecké zákony prispôsobia bežnej praxi v ostatných krajinách Európskej únie. Obchodné reťazce a farmaceutické obchodné siete už v súčasnosti ako kúpnu cenu ponúkajú za lekárne v lukratívnych lokalitách 200 percent ich ročného obratu.
Veľké reťazce, ako Schlecker, Lidl, Metro alebo Rossmann, a farmaceutické obchodné siete, napr. Celesio či Phoenix, mienia využiť akvizičné možnosti v domovskej krajine a čakajú len na zelenú z parlamentu.
Celesio (obrat 2002: 18,4 miliardy eur) medzičasom prevádzkuje viac než 1 800 lekární v Británii, Taliansku, Írsku, Holandsku, ČR, Nórsku a Belgicku. Konkurenčný Phoenix (obrat: 15,3 miliardy eur) má lekárne v Nórsku, Taliansku, Británii, Holandsku a vo Švajčiarsku.
Wal-Mart predáva lieky v USA a prostredníctvom britskej dcéry Asda v 3 000 lekárňach.
Čínsky koncern Hutchinson Whampoa (obrat: 13,6 miliardy eur), ktorý vlastní v Rossmanne 40-percentný podiel, v Ázii prevádzkuje 3 000 drogérií s lekárňou, viac než 600 drogérií Kruidvat v Belgicku a Holandsku a viac ako 700 drogérií Superdrug, z čoho 229 s lekárňou. Rossmann, číslo tri na nemeckom trhu drogérií, nedávno ohlásil akvizíciu 70 drogérií spoločnosti Tengelmann a s opciou na ďalších 320 sa môže stať významným hráčom, keď parlament povolí vznik lekárnických sietí.
Spotrebitelia si z tohto vývoja ťažkú hlavu nerobia. Podľa nedávnych prieskumov verejnej mienky by 87 percent Nemcov nakupovalo lieky v drogérii, 66 percent v supermarkete, 54 percent prostredníctvom zásielkovej služby a 38 percent na čerpacej stanici.

Zmeny od 1. januára
Lekárne
Princíp "jeden lekárnik -- jedna lekáreň" už neplatí. Farmaceut môže okrem hlavnej lekárne vlastniť tri filiálky v rovnakej alebo susednej oblasti.

Zásielková služba
Internetová lekáreň DocMorris musela lieky dodávať z Holandska, teraz môžu aj nemecké lekáreň svoje produkty posielať. Do konca januára však dostali úrady iba 86 žiadostí o povolenie.

Ceny
-- Voľne predajné lieky: Vláda uvoľnila ceny, takže lekárnik ich môže určovať sám.
-- Lieky na predpis: Zmenila sa kalkulácia cien. Do konca minulého roka platilo, že čím drahší liek, tým viac zostalo lekárni. Teraz musia lekárnici nezávisle od ceny odviesť štátnej poisťovni 6,10 eura a súkromnej 8,10 eura a k tomu ešte tri percentá svojej nákupnej ceny.
-- Doplatky: Peniaze pacientov už nezostávajú v lekárňach, keďže od 1. januára ich musia v plnej výške uhradiť poisťovniam.

Podiely na predaji liekov
(dva koláčové grafy vedľa seba)

1985 2002
Farmaceutický priemysel 50 % 56 %
Lekárne 24 % 17 %
Štát 12 % 13 %
Veľkoobchod 9 % 8 %
Zákonné poisťovne 5 % 6 %

Zdroj: WirtschaftsWoche

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/tema-dna, menuAlias = tema-dna, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 06:58