StoryEditor

Univerzálna kontrola neexistuje

Problémy s tajnými službami majú aj susedné štáty.
Maďari veria ministrovi
Po roku 1990 sa v Maďarsku vytvorili dve civilné a dve vojenské spravodajské služby - Národnobezpečnostný úrad (NBH), Informačný úrad (IH), Vojenský bezpečnostný úrad (KBH) a Vojenská rozviedka (KFH). O päť rokov neskôr sa odčlenila od NBH samostatná Národnobezpečnostná odborná služba ako technické zázemie pre spravodajské služby a zložky ministerstiev vnútra a obrany a pri Úrade predsedu vlády sa vytvorila Národnobezpečnostná kancelária (NBI) na čele s ministrom pre spravodajské služby. Súčasťou NBI je kontrolné oddelenie pre dohľad nad hospodárením a zákonnosťou spravodajských zložiek. Služby riadi vláda a pod vedením opozície kontroluje Národnobezpečnostný výbor parlamentu, ktorý môže viesť samostatné vyšetrovanie. Obdobou slovenského NBÚ je Národnobezpečnostný dozor (NBF). NBH má obmedzenú možnosť využívať tajné metódy zbierania údajov. Ich nasadenie povoľuje minister spravodlivosti alebo súd.

Poľsko začína odznova
V roku 1990 Poľsko rozpustilo Bezpečnostnú službu (SB) a namiesto nej vznikol Úrad ochrany štátu (UOP). Novým službám sa často vytýkalo predvolebné zneužívanie politickými stranami, aj keď vo vláde pôsobil minister-koordinátor pre špeciálne služby. Po voľbách v roku 2001 sa služba rozdelila na Agentúru vnútornej bezpečnosti (ABW) a Agentúru rozviedky (AW). Zameranie ABW určuje predseda vlády, súdy a prokuratúra. Po UOP zdedila ABW previerky priemyselnej i personálnej bezpečnosti pre styk s utajenými informáciami. Kontrolu nad agentúrami vykonáva špeciálny výbor Sejmu. Na vysoké funkcie v agentúrach sa začali vracať bývalí príslušníci komunistickej SB. Zákon o vojenskej informačnej službe prijala Poľská republika až začiatkom tohto leta.

Srbsko a Čierna Hora v podozrení
Srbská Štátna bezpečnosť (DB) kontrolovala v deväťdesiatych rokoch výkonnú štátnu moc. Jej ozbrojená zložka, Jednotka pre špeciálne operácie (JSO), sa "preslávila" v balkánskych vojnových konfliktoch a likvidáciou protivníkov prezidenta Slobodana Miloševiča. V júli 2002 vstúpil do platnosti zákon o Bezpečnostno-informatívnej agentúre (BIA). Po desiatich rokoch tak srbské spravodajstvo prestalo podliehať ministrovi vnútra. Riaditeľ BIA sa za činnosť služby zodpovedá vláde. Sledovanie a odpočúvanie osôb povoľuje súd. JSO bola po atentáte na expremiéra Zorana #208#in#240#ića rozpustená.

Česká republika - epicentrum afér
Obvinenia zo zneužívania tajných služieb sa objavujú aj v Českej republike. Na jar išlo o obvinenie Bezpečnostnej a informačnej služby (BIS) zo sledovania ministrov obrany a vnútra, najnovšie to je údajné sledovanie koaličného poslanca a kritika reformy verejných financií Josefa Hojdara. BIS sa zastal premiér. Situáciu zhoršuje päť mesiacov neobsadený post šéfa NBÚ. Vláda začiatkom minulého roka neúspešne rokovala o reforme spravodajskej komunity. V máji rozhodla, že od roku 2004 sa zlúči Vojenská spravodajská služba a Vojenské obranné spravodajstvo. Ich činnosť kontroluje stála komisia poslaneckej snemovne. Pôsobenie všetkých služieb má koordinovať Výbor pre spravodajskú činnosť pri Bezpečnostnej rade štátu.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/tema-dna, menuAlias = tema-dna, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 23:32