StoryEditor

Plyn zdražie prvýkrát po štyroch rokoch

12.12.2010, 23:00

Slovákom od nového roka poprvýkrát za posledné štyri roky zdražie plyn, a to o 4,5 percenta. Bežná domácnosť, ktorá ho využíva aj na kúrenie, si budúci rok priplatí približne 100 eur. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví tak reaguje na stúpajúce náklady Slovenského plynárenského priemyslu. Hlavným dôvodom je nárast cien ropy na svetových trhoch najmä kvôli vývoju kurzu eura a dolára.

Boj o ceny
Zvýšením ceny pre budúci rok regulátor rozhodol niekoľkomesačný boj medzi ministerstvom hospodárstva a SPP. Plynári žiadali zvýšiť ceny výraznejšie, rezort hospodárstva im v tom bránil.

Pološtátny podnik teraz tvrdí, že ho štát schválenými cenami núti do strát. Preto ich chce napadnúť. "My sme avizovali, že budeme postupovať štandardným spôsobom, teda že sa odvoláme voči rozhodnutiu regulačného úradu. Ďalší postup zvážime na základe rozhodnutia Úradu pre reguláciu,“ povedal hovorca SPP Ondrej Šebesta.
Ten sa na nízke ceny, ktoré ho údajne tlačia do červených čísel, sťažuje už dlhšie. Šéf regulačného úradu Jozef Holjenčík aj exminister hospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer-SD) to popreli. V podobnom spore so štátom už ďalší energetický podnik Slovenské elektrárne vyhral súd.



Štát to vzdal
Proti zdraženiu plynu tentoraz nenamieta rezort hospodárstva, ktorý ho pod Jahnátkovým aj Miškovovým vedením predtým brzdil. A to kvôli tomu, že cenový návrh prišiel z regulačného úradu, ktorý je podľa zákona nezávislý. Ak by zdražovanie navrhol napríklad manažment SPP, rezort to mohol stopnúť vďaka svojmu vplyvu vo Valnom zhromaždení. Pred niekoľkými mesiacmi sa mu to aj podarilo.

"Návrh (tentoraz, pozn. HN) neprerokovalo Valné zhromaždenie spoločnosti a tá ho nepredložila na vyjadrenie ministerstvu hospodárstva, ako v prípade návrhu ceny zo strany SPP,“ povedala hovorkyňa rezortu Daniela Piršelová.

Zdražie aj teplo
Od nového roka Slovákom zdražejú aj dodávky tepla. Týka sa to najmä teplární, ktoré vykurujú výlučne plynom. V ich prípade táto surovina tvorí až dve tretiny výslednej ceny. "Očakávame, že v dôsledku rastu cien plynu pre výrobu tepla vzrastie v priemere finálna cena tepla pre domácnosti o štyri percentá,“ povedala hovorkyňa Slovenského zväzu výrobcov tepla Jasmína Matúšová.

Vyššie vstupné náklady pritom nie sú jediným dôvodom zdražovania. Vláda od nového roka na teplárov uvalí spotrebnú daň, ktorá bude podľa Matúšovej na úrovni jedného až dvoch percent. Okrem toho sa zvýši DPH na 20 percent zo súčasných 19. Finálne zdraženie by tak malo byť ešte vyššie.

Slabá ekonomika
V budúcnosti by mal však tlak na zdražovanie plynu a tepla povoliť. Analytik X-Trade Brokers Kamil Boros očakáva, že ceny ropy v úvode budúceho roka opätovne klesnú pre slabý výkon globálnej ekonomiky. Zmeniť sa to môže v druhej polovici budúceho roka, ak zaúčinkujú stimuly americkej centrálnej banky FED, či Európskej centrálnej banky. Masívny hospodársky rast a teda ani zdraženie ropy však Boros neočakáva.

01 - Modified: 2004-02-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: O homosexuáloch nebude. 02 - Modified: 2004-02-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bushova zákopová vojna o slovíčka
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/tema-hn, menuAlias = tema-hn, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 07:21