StoryEditor

Tisícky slovenských firiem neplatia dane

29.07.2013, 00:00
Počet firiem, ktoré neplatia preddavky na dane, sa v uplynulom roku zvýšil.

Firme sa vlani celkom darilo. Hoci nemala zisky ako pred krízou, niekoľko zákaziek ju udržalo nad vodou. Pred koncom roka sa však rozhodla, že si základ pre dane zníži.

A skončí v strate. Inak by jej hrozilo, že miesto 19-percentných bude štátu platiť 23-percentné preddavky na daň z príjmu. A teda aj náklady navyše. Takýmto modelom sa riadilo viacero podnikov. Oproti vlaňajšku sa počet tých, ktorí neplatia zálohy na dane, zvýšil o 14-tisíc na 169-tisíc podnikov. Skončili totiž v stratách.

„Je možné, že firmy sa snažia o optimalizáciu. Vedeli, že sa majú pripraviť na vyššiu sadzbu,“ konštatovala konateľka spoločnosti Účtovná jednotka Veronika Dubielová.

Čiastočným dôvodom, prečo mnoho firiem neplatí dane, je podľa analytika NextFinance Jiřího Cihlářa práve snaha podnikateľov o daňovú optimalizáciu. Motiváciu optimalizovať vidí analytik Nadácie F. A. Hayeka Tomáš Púchly najmä v prípade malých firiem, pre ktoré platenie preddavkov predstavuje pomerne významné administratívne náklady.

S tým však nesúhlasí šéf Slovenskej asociácie malých podnikov Vladimír Sirotka. Ak podľa neho firmy dodržiavajú zákony, tak priestor na optimalizáciu je značne zúžený. „A to platí najmä v prípade malých firiem.“

Hlavný dôvod – ekonomika
Za nárastom neplatičov preddavkov však treba v prvom rade hľadať podľa odborníkov spomaľovanie ekonomiky. To potvrdzuje aj členka prezídia Slovenskej komory daňových poradcov Alica Orda-Oravcová. „Nevylučujem však, že v určitých prípadoch nemohol byť využitý aj faktor optimalizácie, a to najmä v oblasti platenia preddavkov na daň z príjmov za rok 2013,“ dodala.

Faktom tak je, že odhliadnuc od vyšších daní sa firmy museli s poklesom zákaziek vyrovnávať už koncom minulého roka. A to pri často rovnakých nákladoch. Preto sa prepadli do straty. Slovensko totiž pozvoľne spomaľovalo už vlani. Práve od výsledku hospodárenia za vlaňajšok sa odvíja aj povinnosť platiť či neplatiť preddavky. Ak teda firmy skončili vlani v strate, preddavky neplatia.

Či však pre nárast preddavkov budú štátu chýbať aj peniaze v štátnej kase, uvidí sa až v budúcom roku. A to po podávaní daňových priznaní. Ak sa totiž podniku situácia v priebehu roka zvrtne a začne sa mu postupne dariť, môžu mu prísť na daniach nedoplatky.

Postupné zrýchľovanie
Takýto výrazný zvrat sa však zatiaľ na Slovensku nedá očakávať. Naša ekonomika má totiž rásť len o niečo vyše 0,5 percenta, hoci rezort financií ešte v rozpočte očakával, že tento rast bude výrazne vyšší, 2,2-percentný. Aj preto doteraz skončili tisícky priemyselných podnikov, ďalším prudko padli zisky.

Podľa posledných odhadov by však mal mať slovenský biznis to najhoršie už za sebou. Dno totiž mala naša ekonomika dosiahnuť v prvej polovici tohto roka a postupne by sa mala začať zviechať. Naznačujú to aj posledné výsledky z Európy, keď sa nálada podnikateľov zlepšila a naznačuje koniec európskej recesie. A to je pre Slovensko ako krajinu vo výraznej miere orientovanú na vývoz viac ako len dôležité.

Na skutočne citeľné zlepšenie si však musia firmy počkať až do budúceho roka. „Ekonomické podmienky zostanú aj po zvyšok roka tvrdé. Zlepšenia sa dočkáme až v roku 2014,“ potvrdil Cihlář.

01 - Modified: 2004-11-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na stavebný trh vstupujú Portugalci 02 - Modified: 2004-11-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spojenie s Rakúskom: ľady sa hýbu 03 - Modified: 2004-11-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Oprava 04 - Modified: 2004-11-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pranie peňazí zostáva problémom
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/tema-hn, menuAlias = tema-hn, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 16:22