StoryEditor

Máme nový Zákonník práce

29.06.2007, 00:00
Novela zákonníka práce je na svete. Po dvojdňovej rozprave ju včera večer schválili poslanci Národnej rady a od 1. septembra sa ňou budú riadiť všetky firmy na Slovensku.

Tak ako avizoval premiér Robert Fico, prešli len pozmeňovacie návrhy z dielne vládnej koalície. Diskusiu uzavrela už krátko po jedenástej hodine svojim vystúpením ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Viera Tomanová. V záverečnej reči ostro odmietla "tendencie neoliberálnych politikov" a zdôraznila, že nový Zákonník "vychádza z európskej, právnej a sociálnej kultúry." Po jej vystúpení podpredseda parlamentu Miroslav Číž rokovanie prerušil. Tento postup sa stretol s nesúhlasom opozície. Podľa nej sa malo o novele hlasovať ihneď, podľa pôvodnej dohody.

Búrka až na konci
Očakávaná búrlivá diskusia sa však nakoniec predsa len konala, aj keď úvod rozpravy to nenaznačoval. Poslanci si ju nechali až na úplný záver. Asi o najväčší rozruch sa postaral poslanec KDH Daniel Lipšic, ktorý rozdelil návrhy na vtipné, nebezpečné a hlúpe. Do kategórie ,,vtipné´´ zaradil napríklad úpravu domácej práce a telepráce. Nebezpečný je podľa neho najmä súbeh výpovednej doby a odstupného. Za hlúpu považuje úpravu ukončenia pracovného pomeru. "Toto mala byť údajne perfektne pripravená a v parlamente priechodná novela," dodal v súvislosti s faktom, že okrem 150-tich novelizačných bodov sa v parlamentnom finále objavilo až 60 pozmeňovacích návrhov.
Búrku nevôle v radoch opozície vyvolal aj pozmeňovací návrh poslanca ĽS-HZDS Jozefa Haleckého týkajúci sa kolektívnej zmluvy so zamestnávateľom, u ktorého nepôsobí odborová organizácia. Ten sľubuje odborárom výrazne. "Ak raz nebudem poslankyňou, chcem byť odborárom", povedala Monika Gibalová z KDH. "Keď odborárskeho šéfa platí zamestnávateľ, je to ako keby advokáta neplatil jeho klient, ale prokurátor," doplnil ju Lipšic.

Halecký najúspešnejší
Plénum schválilo až tri pozmeňovacie návrhy Haleckého. Úspešný bol aj ten, podľa ktorého bude zamestnávateľ povinný poskytnúť pracovné voľno s náhradou mzdy aspoň 4 hodiny mesačne najmenej jednému zástupcovi odborovej organizácie, ktorá má menej ako 50 členov, pracujúcich u zamestnávateľa, 12 hodín mesačne najmenej jednému odborárovi z organizácie, ktorá má aspoň 50 a menej ako 100 členov, a 16 hodín mesačne najmenej jednému odborárskemu zástupcovi z organizácie s počtom aspoň 100 členov, pracujúcich u zamestnávateľa. Pracovné voľno s náhradou mzdy aspoň 4 hodiny mesačne dostane aspoň jeden člen zamestnaneckej rady alebo zamestnanecký dôverník.
Schválený pozmeňujúci návrh poslanca SNS Rafaela Rafaja pre zmenu pomôže podľa jeho slov automobilovému priemyslu. Umožní nadčasovú prácu v záujme zabezpečenia plynulosti výrobného procesu. Súčasne zabezpečuje pre zamestnanca, ktorý vykonáva rizikové práce, odmenu za nadčasovú prácu okrem mzdy a aj mzdové zvýhodnenie vo výške 35 % jeho priemerného zárobku.

Koalícia valcovala
O novej podobe Zákonníka práce sa teda vlastne rozhodlo už pri tripartitných rokovaniach, hoci sa neskončili jednoznačnou dohodou. Drobné úpravy do neho vniesli parlamentné výbory. Samotná rozprava sa už o žiadny výrazný zásah do jeho obsahu nepostarala. Opozícia podľa očakávania ťahala za kratší koniec a vládna koalícia nedala jej návrhom prakticky žiadnu šancu.
Záver poslaneckej rozpravy patril poslankyni za SMER-SD Jane Vaľovej. Pripomenula plénu, že novelu zákonníka podporilo podpisom petície 45-tisíc občanov. Túto petíciu organizovali odbory a prezentovali ju aj v rámci svojich podporných akcií.

01 - Modified: 2003-05-30 08:17:13 - Feat.: 0 - Title: Vývojové trendy v hospodárstve Slovenska 02 - Modified: 2003-05-30 08:22:40 - Feat.: 0 - Title: Aprílový obchod nepríjemne prekvapil 03 - Modified: 2003-05-30 08:26:48 - Feat.: 0 - Title: Odvolávanie ministrov komplikuje nejednotnosť opozície 04 - Modified: 2003-05-30 08:36:11 - Feat.: 0 - Title: Simon: Reforma v únii potiahne aj nás
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/zakonnik-prace, menuAlias = zakonnik-prace, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 15:47