Dreamstime
StoryEditor

AKO sa stravovať, aby sme nepribrali?

23.02.2022, 07:00
Autor:
(dia)(dia)
Chladné dni môžu byť výstrahou, ale aj výzvou, aby sme sa viac starali o svoje zdravie. Čo prospieva nášmu telu v zime a čo robiť, aby sme v zime nepribrali?

Aj napriek tomu, podaktorí z nás sa príchodom zimy začnú menej hýbať a viac jesť. Keď sa diabetici nekontrolujú pri konzumácii jedla, môžu mať nielen rozhádzané glykémie, ale tiež ľahko priberú na hmotnosti. Preto primeraná strava a dostatok pohybu prospejú hlavne diabetikom.

Nespoliehajme sa na čili a feferónky

Stále nachádzame spôsoby, ako si môžeme pomôcť, aby sme nepribrali. Spoliehame sa na čili korenie, feferóny alebo mleté čierne korenie pridaním do polievky a ešte ďalšie a ďalšie. Telo sa síce zahreje a tiež sa podporí naše trávenie, ale je potrebné ustrážiť, či nevyhladneme a v ďalšej porcii jedla nebudeme hľadať uspokojenie.

Čili korenie stimuluje krvný obeh, má účinky proti baktériám v tele a po mastnom jedle sa odporúča pridať niečo pikantné, aby sa tuky v tele zbytočne neukladali. Otázne je, či to vôbec pomáha. Tieto prísady síce zahrejú telo, ale spoliehať sa len na ich účinok je nesprávne. Vhodnejšie je správne sa obliecť do chladného počasia, úmerne zrýchliť chôdzu, čím sa telo tiež zahreje, a tak spálime aspoň časť energie prijatej jedlom. Diabetik na inzulínovej liečbe sa musí kontrolovať a včas si doplniť sacharidy (SJ) na pohyb, výdaj energie, aby predišiel hypoglykémii. Pred pohybovou aktivitou si môže edukovaný diabetik pred hlavným jedlom úmerne upraviť dávku inzulínu, pohyb si naplánovať tak, aby sa nemusel dojedať.

Aj jednotkári majú nadváhu

Nadváha a obezita bola pripisovaná diabetikom 2. typu, ale už vieme, že nielen oni, ale aj diabetici 1. typu a tiež diabetické deti trpia nadváhou. Chudnutie u diabetikov 1. typu je náročnejšie pre väčšie riziko hypoglykémie, keď sa pohyb s redukčnou diétou a liečbou správne nezladí. Cieľ je cvičiť a pohybovať sa, ale predísť hypoglykémii je prvoradým cieľom ako prevencia. Správne načasovaná edukácia diabetika usmerní, poučí a dáva mu aj priestor konzultovať s lekárom o svojich problémoch a obavách pri pohybových aktivitách.

Máme v zime jesť viac tuku?

V zimných mesiacoch sa mnohí nesprávne domnievajú, že treba jesť viac tuku a mastných jedál. Je pravda, že tuk dodá telu najviac energie pri porovnaní s ostatnými živinami. Jeden gram tuku vydá až 9 kcal, čo je viac o polovicu oproti jednému gramu bielkovín a sacharidov. Ale nezabúdajme na kvalitu tuku. Vhodné sú z orechov a zo semienok, z avokáda, z olivového či kokosového, alebo repkového oleja, ale aj prijaté maslom, vajíčkom, mastnými rybami.

Nasýtené tuky, označované ako „nezdravé“, by sme nemali zo stravy úplne vylúčiť, len ich konzumáciu obmedziť na 10 % prijatej dennej energie. Väčší príjem môže negatívne vplývať na zdravie srdca. Zahreje nás aj vhodne upravená zelenina, teplý čaj, napríklad z lipového kvetu alebo zo zázvoru. Vhodné je aj jemné mäso z hydiny, ale aj kyslá, menej mastná kapustnica. Pripraviť si ju môžeme kedykoľvek, keď pocítime potrebu zahriať telo. Stačí aj horúca polievka z hovädzieho mäsa, zo sliepky alebo z riedkych kostí so zeleninou. Vývary dodajú nielen pocit tepla, ale aj potrebnú energiu. Šálkou kvalitného vývaru získame povzbudenie ako po šálke dobrej kávy.

Ktorým nápojom v zimných mesiacoch dať zelenú?

Počas vykurovacieho obdobia je potrebné dodržiavať pitný režim rovnako ako v horúcich letných dňoch, keď nás zahreje slnko, viac sa potíme a tekutiny treba doplniť. V zime nápoje prispôsobíme počasiu. Vhodné sú rôzne čaje s hrejivým účinkom.

Obľúbený je škoricovo-jablkový nápoj, čaj zo šípok, z bazových kvetov, harmančekový čaj. Dobrá nálada a pozitívne myslenie, život bez stresu, to je tiež cesta k zdraviu. Vo všetkom sa pokúsime nájsť niečo príjemné a pekné. To upokojí našu myseľ a môžeme sa aj zbaviť stresu a depresie zo sychravého počasia.

Maliny na prechladnutie

O citróne je známe, že obsahuje viac vitamínu C, čo je spojené s prevenciou proti chorobám, ale v zimných mesiacoch telo aj ochladí. Preto, keď sa chceme zahriať a vypotiť sa, nemali by sme pridať do čaju citrónovú šťavu. Sťahuje póry a ochladzuje. Vhodnejšia je stopercentná malinová šťava bez cukru.

Maliny sa používajú pri prechladnutí, bojujeme nimi proti baktériám a vírusovým infekciám a pomáhajú vypotiť sa. Malinový sirup pomáha aj deťom pri horúčke. Keď ide o diabetika, polievková lyžica tohto liečivého sirupu je 10 g, čo je cca 0,5 SJ, a zvýši glykémiu asi o 1 mmol/l. Pri prechladnutí a zvýšenej teplote glykémiu také mierne zvýšenie nerozhádže. Obmedziť by sme mali v zime aj zelený čaj.

Máte veľkú chuť na sladké?

Dožadovať sa sladkostí u diabetika, to by sa mohlo tolerovať len u detí s diabetom. Dospelí diabetici by si mali uvedomiť, že aj sladkosti s náhradným sladidlom zvýšia glykémiu. Snažme sa radšej zbaviť nudy, ísť na prechádzku, ktorá rozhodne zamestná myseľ príjemnejšie ako sladkosť v ústach.

Oplatí sa napiť vody, umyť si zuby alebo vypláchnuť si ústa mentolovou ústnou vodou a chuť na sladké pominie. Môže pomôcť aj chróm v tabletkách z lekárne pod označením Bio-Chróm Dia, ale neodporúča sa deťom do 12 rokov. Znižuje chuť na sladkosti a pomáha tiež udržať normálnu hladiny glukózy v krvi.

Ďalšie potraviny bohaté na tento prvok sú celozrnné obilniny a výrobky z nich. Aj preto je vhodné pre diabetika nahradiť biele pečivo za celozrnné a dať prednosť potravinám s nízkym a nižším glykemickým indexom.

Chróm sa dá získať aj konzumáciou mäsa, syrov, vaječného žĺtka... Vhodným sladidlom je stévia, sladidlo bez sacharidov a energetickej hodnoty s nulovým glykemickým indexom. Keď tieto rady nepomôžu a chuť na sladké pretrváva, kúsok horkej čokolády, napríklad s obsahom 90 % kakaa, jazyk oklame a glykémiu nerozhádže.

Mária Štefáková, Národný endokrinologický a diabetologický ústav Ľubochňa

menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
23. apríl 2024 07:33