recept, kKapustové pickles s kurkumouShutterstock
StoryEditor

Pripravte si sami. Kapustové pickles s kurkumou

05.03.2022, 12:00
Autor:
(dia)(dia)
Kapusta patrí medzi najzdravšiu zeleninu. Chráni telo pred zápalmi a infekciami, pomáha pri zápche, podporuje tvorbu červených krviniek a detoxikuje telo. Kurkuma zas znižuje vysokú hladinu cholesterolu, má vynikajúce protizápalové účinky, je silným antioxidantom ...


(2 fľaštičky)

Suroviny

1 kg kapusty

20 g čerstvého zázvoru

kurkuma

čierne korenie

20,4 g himalájskej soli (2 % váhy zeleniny)

Postup:


1. Kapustu nastrúhame alebo nakrájame na jemné rezance. Precízne rukami zmiešame so soľou, kým kapusta začne pod rukami mäknúť a púšťať vodu. Necháme 1 h odpočinúť a púšťať vodu.

2. Čerstvý zázvor nakrájame na malé tenké plátky a pridáme spolu s mletou kurkumou a trochou čerstvo mletého čierneho korenia ku kapuste, premiešame.

3. Pripravíme si zaváraninové poháre, príp. špeciálny kvašák či viečka na prípravu fermentovanej zeleniny. Zeleninu natlačíme do fľašiek, zalejeme šťavou z kapusty tak, aby zeleninu prekrývala, a prikryjeme viečkom, príp. jemne uzavrieme tak, aby z fľaše mohol neustále unikať vzduch.

4. Pod fľašu umiestnime malý tanierik kvôli šťave, ktorá pri fermentácii môže unikať. Umiestnime na linku mimo dosahu slnka a necháme kvasiť 3 – 7 dní.

5. Zeleninu pravidelne kontrolujeme, aby bola ponorená. Kvasný proces sa končí vtedy, keď sa na povrchu prestanú objavovať bublinky. Pickles preložíme do čistej fľaše a odložíme do chladničky. Aby sa nekazila, musí byť neustále ponorené v šťave.

Energetická a výživová hodnota v 1 fľaške:

128 kcal/535 kJ, 7,2 g bielkovín, 0,6 g tukov

 asi 2 SJ

Recept pripravila Katka Langová, výpočet sacharidových jednotiek Mária Štefáková

menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 15:22