Tento druh zeleniny podporuje imunitu, ochraňuje bunky pred škodlivými látkami, chráni telo pred zápalmi a infekciami.FOTO: Pixabay
StoryEditor

Najzdravšie potraviny na svete

11.10.2022, 15:00

Zoznam najzdravších potravín možno neprekvapí. Patrí sem hlavne zelenina, ovocie, orechy, ryby či olivový olej. Nájdete v ňom aj sladké zemiaky, tekvicu, brokolicu či zázvor, ale ja čokoládu a čaj.

Kapusta a kapustovitá zelenina

Kapusta, kaleráb, artičoky, karfiol, brokolica či fenikel sú zvlášť vhodné pri problémoch so žalúdkom, a to pre svoje ochranné protizápalové zložky. Tento druh zeleniny podporuje imunitu, ochraňuje bunky pred škodlivými látkami, chráni telo pred zápalmi a infekciami, podporuje tvorbu červených krviniek a slúži ako prevencia proti rakovine. Pre obsah vitamínu K je tento druh zeleniny dôležitý na správnu zrážanlivosť krvi. Vďaka obsiahnutému selénu pomáha pri znižovaní krvného tlaku. Hlavnou výhodou tejto zeleniny je, že obsahuje málo kalórií a je výborným pomocníkom pri chudnutí. A čo je dôležité, zabraňuje aj nebezpečnému ukladaniu tukov okolo vnútorných orgánov.

Cícer

Je bohatý na železo, vápnik, horčík a selén; obsahuje látku cholín, ktorá je dôležitá pre správny vývoj mozgu a nervového systému. Cícer má vysoký obsah bielkovín a je vynikajúcou náhradou mäsa vo vegetariánskej a vegánskej strave a neobsahuje žiadny lepok, takže je ideálny aj pre celiatikov.

Strukoviny

Šošovica a fazuľa sú bohaté na zdroje vlákniny a ľahko stráviteľných bielkovín. Napríklad červená šošovica má viac antioxidantov ako citrusy. Obsahuje vitamín B6, ktorý zlepšuje mozgovú funkciu, ovplyvňuje vstrebateľnosť zinku a horčíka, oproti ostatným strukovinám má minimálne nafukovacie účinky.

Cvikla

Ja unikátnym druhom v boji proti viacerým chorobám. Bráni upchávaniu tepien, podporuje činnosť pečene, pôsobí močopudne, zbavuje telo nadbytku sodíka, podporuje trávenie, detoxikuje organizmus. Nitráty v nej obsiahnuté majú pozitívny účinok na krvný tlak. Prečisťuje krv a podporuje tvorbu červených krviniek.

Cvikla je tiež vynikajúcim zdrojom železa a kyseliny listovej. Obsahuje horčík, antioxidanty. Pre veľké množstvo vitamínu C je výborným prostriedkom na podporu imunitného systému. Najdôležitejším antioxidantom v tejto zelenine je vitamín E. Chráni telo pred stresom a spomaľuje starnutie. Podporuje činnosť nervového systému, hojenie rán, činnosť žlčníka, čriev a pečene.

Kyslá kapusta

Jej účinky sú na ľudské zdravie ohromujúce, patrí medzi absolútne vitamínové bomby. Podporuje imunitu, chráni bunky pred škodlivými látkami. Zvyšuje obranyschopnosť organizmu a pomáha organizmu bojovať so zápalmi a s infekciami. Znižuje krvný tlak a podporuje detoxikáciu organizmu. Pre obsah vlákniny pozitívne ovplyvňuje trávenie, podporuje funkciu čriev a pomáha pri zápche. Šťava, naopak, pomáha pri žalúdočných vredoch a pálení záhy.

Paradajky

Sú pokladom pre naše zdravie, a to pre výborný zdroj antioxidantov a fytochemikálií (najznámejší je lykopén) a vitamínov (betakarotén, vitamín C). Sú tiež vynikajúcim zdrojom vitamínu A, B, C, E, kália, vlákniny, vápnika, draslíka, fosforu, horčíka. Podporujú činnosť mozgu, posilňujú kardiovaskulárny systém. Sú elixírom mladosti, spomaľujú starnutie. Významne znižujú riziko mŕtvice a rakoviny. Lepšiu využiteľnosť živín majú rajčiny tepelne upravené (varené alebo dusené).

Cibuľa

Je jednou z najobľúbenejších pochutín pre jedinečnú chuť, ktorú dodáva takmer každému jedlu. Obsahuje alicín a ďalšie sírnaté zlúčeniny. Je bohatá na bielkoviny, antioxidanty, kyselinu listovú, vlákninu, selén, železo, vápnik, fosfor, draslík a vitamíny C, B1, B2, A.

Cibuľa má silný antibakteriálny účinok, pomáha predchádzať infekciám, je výborným prostriedkom proti kašľu, dokáže uvoľňovať hlieny. Znižuje vysoký krvný tlak aj hladinu tukov v krvi, zabraňuje vzniku rakovinotvorných buniek.

Má tiež ochranné účinky aj proti poškodeniu kostí. Je skvelým bojovníkom najmä proti rakovine žalúdka a hrubého čreva. Pomáha aj pri ochoreniach cievneho systému, zmierňuje ochorenia žil. Výborná je dusená, varená i grilovaná.

Pomaranče, citróny

Citrusové ovocie, ako sú pomaranče, grepy, citróny či limetky, sú bohaté na vitamín C, ktorý je potrebný na tvorbu kolagénu. Ten pomáha udržiavať šľachy, väzy a kosti zdravé, preto sú nápomocné ľuďom s osteoartritídou. Citrusové plody sú tiež dobrým zdrojom antioxidantov bojujúcich proti zápalom, ktoré sú užitočné pre ľudí s reumou. Céčko podporuje vstrebávanie železa a stimuluje tvorbu bielych krviniek, ktoré sú potrebné v boji proti infekciám.

Čučoriedky

Sú zdrojom vitamínu E, ktorý ako antioxidant pôsobí v tele ako ochrana proti škodlivým látkam. Čučoriedky sú skvelým nástrojom, ako bojovať proti zápalom a poškodeniu buniek.

Mrkva, tekvica, bataty

Tento balíček zeleniny oranžovej farby je bohatý na vitamín A a betakarotén, ktoré sú silnými bojovníkmi proti zápalom. Pre účinok jedzte túto zeleninu pravidelne. Napríklad denne stačí jedna mrkva. Ak chcete svoj zrak posilniť a udržať dlho zdravý bez potreby okuliarov či kontaktných šošoviek, mrkva, tekvica či bataty by mali dostať zelenú.

Petržlen a petržlenová vňať

Bylinkám kraľuje petržlenová vňať, ktorá je veľmi bohatá na železo. Už po mnohé storočia sa petržlen používa ako diuretikum, ktoré je nápomocné pri rôznych infekciách, ako napríklad močových ciest. Zvýšenie konzumácie petržlenu a petržlenovej vňate spôsobuje aj zníženie hladiny cukru v krvi.

Špenát

Patrí tiež k jedným z najzdravších potravín na svete. Je bohatý najmä na vitamíny A a K, mangán, horčík a kyselinu listovú, ale obsahuje aj vitamíny B, železo, vápnik, draslík či karotenoidy. Podporuje činnosť pankreasu a prispieva k zdraviu očí, mozgu, svalov, pečene a pohlavných orgánov. Lepší je dusený než surový. Flavonoidy, ktoré obsahuje, chránia telo pred škodlivými látkami, majú protizápalové a antioxidačné účinky.

Olivový olej

Vedci zistili, že jeho pravidelnou konzumáciou sa vyhnete celému množstvu chorôb. Udržuje zdravé srdce tým, že znižuje cholesterol, pomáha sa vyhnúť infarktu a iným srdcovým chorobám. Taktiež chráni telo pred rakovinou, najmä čriev. Udržuje zdravý mozog aj pamäť. Je účinný aj pri liečbe reumy, ktorá je charakterizovaná deformáciou kĺbov a bolesťami. Zlúčenina oleocanthal, ktorá sa nachádzajúca v extra panenskom olivovom oleji, má podľa niektorých vedeckých štúdií rovnaké účinky ako lieky proti bolesti. Priaznivo pôsobí na hladinu inzulínu a cukru v krvi, čím pomáha znížiť riziko vzniku cukrovky.

Ryby

Obsahujú, podobne ako orechy, omega-3 mastné kyseliny, ktoré pôsobia blahodarne na kardiovaskulárny systém, duševné zdravie a tráviaci systém. Kyseliny, ktoré obsahujú, sú dôležité na správne fungovanie mozgu. Tiež sú dôležité na vývoj oka a fungovanie sietnice. Patria sem: tuniak, losos, pstruh, makrela, sardinky či slede.

Pór

Je pre náš organizmus veľmi prospešný a vďaka vitamínom, ktoré obsahuje, posilňuje imunitu a udržuje tak organizmus zdravý. Má podobne ako cibuľa či cesnak typickú ostrú chuť. Okrem posilňovania imunity čistí žalúdok a črevá, zlepšuje priechodnosť čriev a tým aj trávenie. Znižuje hladinu cholesterolu a tukov v krvi. Je výbornou zbraňou proti baktériám. Pór podporuje aj rast vlasov a zároveň je vynikajúcou diétnou zeleninou.

Cesnak

O účinkoch cesnaku na zdravie nepochybuje nikto. Patrí medzi najpoužívanejšie a najmocnejšie liečivé rastliny. Využíva sa pri liečbe rôznych chorôb. Obsahuje látku alicín, ktorá ničí baktérie, huby, kvasinky, parazity a vírusy. Stimuluje biele krvinky, ktoré bojujú proti infekciám. Jeho konzumáciu ocenia kosti aj štítna žľaza. Okrem toho, že posilňuje imunitný systém, upravuje tlak a spomaľuje starnutie. Pôsobí ako prírodný liek na riedenie krvi, a tak podporuje krvný obeh. Znižuje riziko krvných zrazenín a infarktu. Má priaznivý vplyv na potenciu. Pre svoju typickú prenikavú vôňu mnohých ľudí jeho konzumácia odrádza.

Huby

Sú bohaté na bielkoviny, vlákninu, vitamín C, vitamíny skupiny B, vápnik a minerály, sú vynikajúcim zdrojom antioxidantov. Všetky huby obsahujú betaglukány, ktoré pomáhajú stimulovať imunitný systém. Pôsobia aj ako prevencia, pripisujú sa im protirakovinové účinky. Vhodné pre ľudí, ktorí trpia cukrovkou či obezitou.

Orechy

Vlašské orechy, mandle, kešu, lieskovce či arašidy sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré prospievajú zdravému srdcu, mozgu i zraku. Okrem toho obsahujú aj vysokú hladinu vitamínu E, ktorý chráni bunky pred starnutím.

Zázvor

Obsahuje zlúčeniny, ktoré fungujú takmer rovnako ako protizápalové lieky, ako je aspirín či ibuprofen. Tento zdraviu prospešný koreň má typickú ostrú chuť. Pridajte čerstvý nastrúhaný do šalátov, krémových polievok aj varených pokrmov. Príliš veľa zázvoru môže viesť k zriedeniu krvi, zníženiu cukru v krvi a tlaku. Pozor, ak užívate lieky na tieto problémy.

Kurkuma

Toto indické korenie obsahuje kurkumín, ktorý má podľa viacerých štúdií antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Je účinný pri rôznych zdravotných ťažkostiach, napríklad pri poruchách trávenia, pri astme a zahlieneniach, pri problémoch s pečeňou či kĺbmi. Posilňuje imunitu, zlepšuje činnosť mozgu a znižuje riziko výskytu Alzheimerovej choroby. Patrí medzi najzdravšie korenie.

Hrozno

Obsahuje veľké množstvo fytochemikálií, ktoré sa vyskytujú v šupke, ale aj v jadrách. Najčastejšie sa v tejto súvislosti hovorí o resveratrole, ktorému je pripisovaný efekt dlhovekosti.

Ananás

Je bohatý na vitamín C a enzým bromelaín, ktorý má vplyv na zníženie bolesti a opuchu pri osteoartritíde a reumatoidnej artritíde. Je vhodný pri zhadzovaní kilogramov, pretože dokáže rýchlo naštartovať metabolizmus. Je skvelým spaľovačom tukov.

Zelený čaj

Je mimoriadne cenený pre obsah antioxidačných zložiek známych ako katechíny, ktoré sú spájané s bojom proti rakovine, vírusom a srdcovým chorobám.

Brusnice

Je vedecký dokázané, že pomáhajú pri infekcii močových ciest či obličiek. Pripisuje sa im vplyv na prevenciu rakoviny hrubého čreva a srdcovo-cievnych ochorení. Znižujú hladinu cholesterolu a pomáhajú stabilizovať rytmus srdca.

Vajcia

Sú vynikajúcim zdrojom luteínu, lecitínu, cysteínu a ďalších aminokyselín. Tieto prvky, ktoré obsahuje hlavne žĺtok, pomáhajú chrániť zrak. Vajcia sú tiež dobrým zdrojom vitamínov C a E. Obsahujú aj cholín, ktorý je výborný pre mozog, nervový a kardiovaskulárny systém. Sú významným zdrojom vitamínu A, E, D a K, ale aj celého komplexu vitamínov B.

Mlieko a syry

Mlieko a mliečne výrobky sú cenené najmä pre obsah vitamínu D a vápnika. Ide o zložky, ktoré sú nevyhnutné pre pevnosť kostí. Zlepšujú hustotu kostí a udržiavajú ich silné. Sú vynikajúcou prevenciou proti osteoporóze. Kyslomliečne výrobky zlepšujú trávenie. Déčko pomáha aj pri budovaní imunity a dokáže znížiť aj riziko niektorých druhov rakoviny.

Horká čokoláda

Podľa výskumníkov má viaceré prínosy pre zdravie. Podporuje imunitu, zlepšuje pamäť aj náladu, znižuje stres. Až o tretinu znižuje riziko ochorenia srdca. Je to najmä vďaka flavonoidom, ktoré zachovávajú pružnosť ciev. Pozitívny vplyv môže mať aj na krvný tlak. Horká čokoláda podľa vedcov pomôže rozprúdiť krv a podporiť tak kognitívne funkcie mozgu. Okrem toho boli zistené aj pozitívne účinky kakaových bôbov na pacientov s Alzheimerovou chorobou.

01 - Modified: 2022-10-04 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dúhové potraviny. Viete, ktoré to sú? 02 - Modified: 2022-09-22 12:00:00 - Feat.: 0 - Title: O vegánstve pri diabete. Je tento spôsob stravovania pre diabetikov vhodný? 03 - Modified: 2022-08-12 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ak máte diabetes, šošovica by na vašom tanieri nemala chýbať. Viete ako pripraviť jednotlivé druhy? 04 - Modified: 2022-07-13 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Stravovací program, ktorý zlepší glykémie
01 - Modified: 2024-01-29 12:32:36 - Feat.: - Title: Žijete ZDRAVO? Otestujete sa! 02 - Modified: 2024-01-23 14:01:06 - Feat.: - Title: Melón pomáha obličkám 03 - Modified: 2023-05-15 10:46:01 - Feat.: - Title: Ovocie z Ďalekého východu: zlepšujú trávenie, imunitný systém, reguluje krvný tlak 04 - Modified: 2023-05-10 08:23:01 - Feat.: - Title: Pečená zelenina s plesnivým syrom 05 - Modified: 2022-12-12 07:47:04 - Feat.: - Title: Ako sa stravovať v zime? Vhodné sú teplé polievky a prívarky
menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
24. apríl 2024 15:17