StoryEditor

Neradi skáčete na aerobicu, nechcete behať a nebavia vás ani kolektívne športy? Vyskúšajte toto

15.04.2015, 00:25
Autor:
(dia)(dia)
Máte už nejaké tie rôčky za sebou a myslíte si, že pre vás neexistuje žiadny šport, ktorý zvládnete a pri ktorom sa nenaskáčete ako na aerobicu?

Vieme o vašich zdravotných problémoch, poznáme vaše ťažkosti pri skákaní či náročných pohyboch, ktoré si vyžadujú koordináciu a obratnosť. My vám ponúkame druh športu, ktorý určite dokonale poznáte – ping pong alebo stolný tenis. Stačí mať rýchly odhad a šikovné ruky.

 

Aj keď sa stolný tenis považuje za najrýchlejší šport na svete, neznamená to, že sa musíte pri ňom nabehať do vyčerpania. Naopak, udržujte si s protihráčom tempo, ktoré vám obom vyhovuje. Už podľa názvu je jasné, že k hre budete potrebovať obdĺžnikový stôl s hracou plochou, ktorý je v polovici rozdelený sieťou. Nič sa však nestane, ak použijete väčší domáci stôl a cez stred upevníte špagát alebo sieťku, ktorú si môžete kúpiť cez internetový obchod alebo priamo v predajni so športovými potrebami. Okrem toho potrebujete rakety a dutú loptičku s rozmerom 40 mm a hmotnosťou 2,7 gramov.

 

Aj s vnúčatami

Ping pong vyskúšajte so svojimi priateľmi či partnerom. Uvidíte, že sa vám tento šport zapáči a rýchlo si ho zamilujete. Zahrajte si so svojimi vnúčatami, urobíte im nesmiernu radosť a vám zas prospeje pohyb. Na ten by ste, či už ako diabetici alebo nediabetici, mali myslieť a športovej aktivite by ste sa mali venovať aspoň 3-krát do týždňa. Verte, že to prospeje vašej cukrovke, srdiečku a navyše si dodáte energiu a zlepšíte náladu.

 

Gumové i korkové

Predtým, ako sa dozviete pravidlá stolného tenisu, prezradíme vám čosi z jeho histórie. Predstavte si, že tento šport je starý dve tisícročia a do Európy sa dostal až v 19. storočí pod názvom gossima. Tak ho totiž nazývali Japonci, odkiaľ hra pochádza. Podľa iných dejín sa za predchodcu ping pongu považuje tenis. Jeho nadšenci ho počas zimy preniesli doslova na stôl. Používali gumové či korkové loptičky, ktoré „odpinkávali“ drevenými raketkami. V roku 1899 sa objavila nová prevratná celuloidová loptička, ktorú vymyslel Angličan J. Gibbom. Odvtedy je guľatá plastická biela či oranžová hmota súčasťou každého ping pongového zápasu.

 

História rakety:

v rokoch 1884 – 1926 sa používala drevená raketa,

v rokoch 1927 – 1951 gumená raketa,

v rokoch 1952 – 1959 špongiová raketa,

v rokoch 1960 – 1969 sendvičová raketa,

od roku 1970 – pevné rakety s gumovým alebo gumoplastovým povrchom, z jednej strany červenej, z druhej strany čiernej farby.

 

Správne podanie a hra

Aby ste teda mohli začať trénovať, zaobstarajte si potrebné náčinie a hor sa do toho. Loptičku podávajte z dlane a pokúste sa do nej raketou udrieť tak, aby najprv odbila z vašej polovičky stola, preskočila sieťku a potom dopadla na plochu vášho protihráča. V prípade, že sa loptička dotkne sieťky a preskočí na stranu partnera, podanie opakujte. Súper musí loptičku vrátiť tak, aby letela ponad sieťku a dotkla sa vašej hracej plochy buď priamo, alebo po dotyku so sieťkou. Potom si loptičku takýmto spôsobom vraciate, až kým jeden z vás neurobí chybu.

 

Počítajte body

Počas hry sa rozdávajú body a to tak, že ak loptičku podáte nesprávne, bod získava súper. V prípade, že protihráč loptičku nesprávne vráti, to znamená, ak sa do nej netrafí raketou, alebo nedopadne na stôl či zahrá loptičku dvakrát, bod získavate zase vy. Ten, kto ako prvý získa 11 bodov, je víťaz setu. Môže sa však stať, že so súperom dosiahnete rovnaký počet bodov, a to 10. Vtedy vyhráva ten z vás, ktorý ako prvý dosiahne o 2 body viac než druhý. Hrajte ďalšie 2 sety, pričom ten posledný je rozhodujúci, kto z vás dvoch vyhráva.

 

Poraďte sa s lekárom

Ako diabetikov vás však musíme upozorniť na to, že by ste sa mali o výbere tohto športu poradiť so svojím diabetológom. Myslite na svoje ochorenie a ak trpíte závažnejšou komplikáciou diabetu, napríklad máte poškodenú sietnicu či obličky, nekontrolovaný vysoký krvný tlak alebo ste po operácii, trénovaniu sa nevenujte.

Pri stolnom tenise bude vaša fyzická záťaž strednej intenzity, to znamená, že vaša frekvencia úderov srdca by mala byť v rozsahu 60 – 70 % maximálnej frekvencie. Maximálnu frekvenciu srdca dosiahnete tak, že od čísla 220 odpočítate svoj vek.

 

Strážte si glykémie

Keďže každý z vás je osobitý, režim, ako mať diabetes pod kontrolou, je potrebné nastaviť individuálne, najlepšie po konzultácii s lekárom. Stolný tenis hrajte aspoň 1 až 2 hodiny po jedle, vyhýbajte sa mu počas vrcholného účinku inzulínu. Pred aj po hre si odmerajte glykémiu a podľa potreby znížte predchádzajúcu dávku inzulínu o 30 – 50 %. Pozor aj na vysoké dávky perorálnych antidiabetík, aj tie môžu byť príčinou hypoglykémie, preto si počas hry všímajte jej príznaky. Po ruke majte džús či sladkú tyčinku. A, samozrejme, nezabúdajte piť dostatok tekutín.

Vaša glykémia pred cvičením by sa mala pohybovať v rozmedzí od 5,5 do 10 mmol/l. Ak je nižšia ako 5,5 mmol/l, doprajte si 1 – 2 sacharidové jednotky (10 – 12 g sacharidov). V prípade, že vám glukometer ukáže hodnotu viac ako 16 mmol/l, na pohyb zabudnite a situáciu riešte podaním rýchlo účinkujúceho inzulínu.

 

Pozitívny účinok

Ak zvládnete riešenie komplikácií, ktoré vás môžu nečakane počas stolného tenisu zastihnúť, oceníte pozitívny účinok z pohybu nielen na svojom tele, ale aj na duši. Pravidelné športovanie totiž podporuje chudnutie, diabetikom 2. typu zvyšuje citlivosť na inzulín, diabetikom 1. typu zase zvyšuje účinok podaného inzulínu.

 

(ivk)

01 - Modified: 2007-05-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Najlepšie zarábajú tridsiatnici
01 - Modified: 2023-11-20 19:51:04 - Feat.: - Title: Ako sa hýbať s nadváhou? 02 - Modified: 2023-04-21 07:55:04 - Feat.: - Title: Pri sedavom zamestnaní sa treba aspoň raz za hodinu rozhýbať, radí Úrad verejného zdravotníctva 03 - Modified: 2023-09-18 06:09:32 - Feat.: - Title: Komentár Zuzany Richnavskej: Pohyb vždy doznieva 04 - Modified: 2022-09-23 05:00:00 - Feat.: - Title: Ako má vyzerať správna rozcvička? 05 - Modified: 2022-09-19 14:13:28 - Feat.: - Title: Nepotrebujete byť športovcom, aby ste sa mohli hýbať. Viete, aký je najbezpečnejší pohyb pre starších?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/cvicenie-sport, menuAlias = cvicenie-sport, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 14:41