Dreamstime
StoryEditor

Milión ľudí s rakovinou v Európe ostávajú nediagnostikované. Dôvodom je pandémia

20.01.2022, 09:52
Autor:
(dia)(dia)
Európska organizácia boja proti rakovine vyzýva preto verejnosť, pacientov, politických činiteľov a pracovníkov v oblasti zdravotníctva, aby spoločne zabránili ochoreniu COVID-19 ďalej mariť boj proti rakovine.

Podľa údajov zverejnených Európskou organizáciou boja proti rakovine v Európe môže byť podľa odhadov nediagnostikovanýchjeden milión prípadov rakoviny.

Počas pandémie nebolo v Európe vykonaných približne 100 miliónov skríningových testov na zistenie rakoviny, čo viedlo k diagnostikovaniu v neskorších štádiách rakoviny, a celkovo aj nižšej miere prežitia,“ uvádza európska organizácia s tým, že každá druhá osoba s potenciálnymi symptómami rakoviny nebola urgentne odporúčaná na diagnostiku a každý piaty onkologický pacient v Európe nedostáva v súčasnosti potrebnú chirurgickú alebo chemoterapeutickú liečbu.

„Rakovina sa Covidu-19 nezľakla! Je stále tu! Stále sú tu pacienti, ktorí potrebujú liečbu a starostlivosť. A pribúdajú ďalší. Problém je v tom, že ich ochorenie je alebo bude odhalené v pokročilých štádiách,“ upozorňuje Patrik Herman, predstaviteľ aliancie Nie rakovine na Slovensku.

 Podľa Hermana sa musíme vrátiť k plnohodnému poskytovaniu zdravotníckej starostlivosti pre onkologických pacientov, oživiť zdravotnícky systém a ešte v intenzívnejšej miere sa sústrediť na preventívne vyšetrenia.

„A bezpodmienečne prijať opatrenia, aby sa Slovensko v diagnostike, liečbe, dostupnosti inovatívnych liekov a liečebných metód dostalo na úroveň vyspelej Európy. Situácia na Slovensku je totiž v tejto oblasti jedna veľká tragédia!“ dodáva Herman.

 

 Pomôcť ma kampaň Time To Act - Čas konať

Európska organizácia boja proti rakovine prichádza preto s kampaňou „Time To Act“ (Čas konať). Cieľom je vyzvať verejnosť, onkologických pacientov, politických činiteľov a pracovníkov v oblasti zdravotníctva, aby spoločne zabránili ochoreniu COVID-19 ďalej mariť boj proti rakovine.

 „Potrebujeme urgentné politické opatrenia na európskej aj vnútroštátnej úrovni, ktoré pomôžu pri riešení nevybavených prípadov rakoviny, obnovení dôvery verejnosti v onkologické služby a tiež pri budovaní odolnejších systémov zdravotnej starostlivosti,“ prízvukuje prezident európskej organizácie prof. Andreas Charalambous.

 

Účasť na skríningových vyšetreniach zvyšuje šancu na včasnú diagnostiku a liečbu

 

V rámci kampane Time To Act sú obyvatelia Európy vyzývaní, aby sa zapojili sledovaním bežných varovných príznakov rakoviny (napr. krvácanie pri používaní toalety, hrčka v prsníku, ťažkosti s prehĺtaním, nečakaná strata hmotnosti) a aby bezodkladne navštívili lekára, ak sa u nich podozrivé príznaky objavia.

 Šancu včasnej diagnostiky a efektívnejšej liečby zvyšuje aj účasť na skríningových vyšetreniach rakoviny. Onkologickým pacientom tiež pripomíname, aby trvali na dodržiavaní harmonogramu ich liečby rakoviny, keďže pri onkologických pacientoch nesmie dôjsť k omeškaniu liečby.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
23. apríl 2024 00:44