Dreamstime
StoryEditor

Opakovaný erecept šetrí čas lekárovi aj pacientovi, uvádza NCZI

24.01.2022, 11:54
Autor:
(dia)(dia)
Lekári denne vyšetria desiatky pacientov, pričom už väčšina z nich sa stretla s predpísaným ereceptom. Ide o službu Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI), ktorá šetrí čas lekárovi aj pacientovi.

"Predpisovanie opakovaného ereceptu môžu lekári využiť najmä v prípade chronických pacientov. Vďaka tejto službe si tak chronickí pacienti ušetria cestu do ambulancie len pre vyzdvihnutie receptu, čo je obzvlášť dôležité v tomto pandemickom období," uviedla Alžbetá Sivá, hovorkyňa NCZI.

O predpísaní opakovaného ereceptu rozhoduje lekár

Opakovaný erecept je ďalšou proklientskou službou NCZI pre lekárov a pacientov, ktorá šetrí čas a zvyšuje pohodlie klientov. O predpísaní digitálneho opakovaného ereceptu rozhoduje vždy lekár prvého kontaktu alebo špecialista. Lekár tiež určí periódu výberu a maximálny počet výberov. Platnosť ereceptu je maximálne jeden rok a maximálna dávka je najviac na 3 mesiace. Opakovaný erecept môže lekár predpísať na lieky, dietetické potraviny alebo zdravotnícke pomôcky.

 

Opakovaný erecept platí sedem dní

Prvý výber lieku alebo dietetickej potraviny musí pacient urobiť do siedmych dní od vystavenia predpisu a prvý výber zdravotníckej pomôcky musí vykonať do 30 dní od predpisu.

Pre opakovaný výber ereceptu sa pacient dostaví do lekárne po uplynutí lekárom určenej doby, a tento postup sa môže vždy opakovať, a to až do chvíle, kým nie sú vyčerpané všetky povolené výdaje.

Na opakovaný erecept nie je možné predpísať  antibiotika a omamné látky

 Dôležité je upozorniť na to, že lieky, dietetické potraviny či zdravotnícke pomôcky nie je možné vybrať z lekárne pred stanovenou lehotou naraz na celé obdobie, ale je možné si ich vybrať napríklad aj po uplynutí stanovenej lehoty.

 Opakovaný erecept môže lekár kedykoľvek zneplatniť a na opakovaný erecept je možné predpísať akýkoľvek liek. Výnimkou sú len antibiotiká a omamné látky. "Národné centrum zdravotníckych informácií odporúča pacientom, aby sa v lekárňach informovali na termíny výberu opakovaného ereceptu a na detaily opakovaného ereceptu, respektíve všetkých platných predpisov," radi hovorkyňa Sivá.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 03:54