Pixabay (Ilustračná snímka)
StoryEditor

S chorobou špinavých rúk končia pacienti na nemocničných lôžkach

05.05.2022, 11:13
Autor:
(dia)(dia)
Hygiena rúk patrí k najefektívnejším opatreniam v prevencii infekčných ochorení. Podstatnú úlohu zohráva nielen pri šírení respiračných ochorení, ale aj hepatitídy A, s ktorou podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácii skončilo v nemocnici 8 pacientov.

"Hepatitída A sa označuje sa aj choroba špinavých rúk. V najťažších prípadoch môže toto ochorenie pripútať pacienta na nemocničné lôžko o čom svedčia aj posledné štatistické údaje Národného centra zdravotníckych informácií," uvádza Alžbeta Sivá, hovorkyňa centra s tým, že s hepatitídou typu A bolo naposledy hlásených v slovenských nemocniciach 8 pacientov.

Príznaky sú podobné chrípke

Tráviace ťažkosti, nevoľnosť alebo nešpecifické príznaky podobné chrípke sprevádzajú podľa Sivej nástup žltačky typu A, ktorá útočí na pečeň. "Príznaky sa rôznia a ich intenzita do značnej miery závisí od veku infikovaného. Kým deti prekonávajú ochorenie jednoduchšie, u seniorov sa očakáva komplikovanejší priebeh," vysvetľuje Sivá. 

V pokročilom štádiu ochorenia už možno na pacientoch pozorovať typické žlté sfarbenie očných bielkov, kože a tmavý moč, čo svedčí o tom, že vírus napadol bunky pečene. U časti chorých sa však tieto príznaky nemusia prejaviť, ochorenie tak na seba neupozorní a šíri sa ďalej.

Dôležitá je hygiena rúk


Nákaza sa prenáša najčastejšie orálno-fekálnou cestou. Z kontaminovanej stolice sa pri nedodržiavaní zásad osobnej hygieny dostane na ruky, odtiaľ na ruky inej osoby a odtiaľ do úst. To je dôvod prečo sa žltačke typu A tiež hovorí choroba špinavých rúk.

Ochorenia sa však môže prenášať aj kontaminovanou vodou, ale aj zle umytým ovocím a zeleninou. Proti ochoreniu existuje očkovanie. Odporúča sa zvážiť pred cestou do krajín tropického a subtropického pásma alebo do oblastí s veľmi nízkym hygienickým štandardom.

Tohtoročná téma Svetového dňa hygieny rúk, ktorý pripadá na 5. mája, je zameraná na uznanie toho, že ku klíme alebo kultúre prevádzky sa môže aktívne prispieť čistením rúk, ale aj tým, že silná kultúra kvality a bezpečnosti motivuje ľudí, aby si umývali ruky.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 08:54