Cena dobrovoľníckej činnosti sa nedá vyčísliť a u nás je stále nedocenená.SNÍMKA: Shutterstock
StoryEditor

Srdce na dlani – oceňovanie dobrovoľníkov

20.07.2022, 16:00

Ľudia so zdravotným oslabením sa pre chorobu musia naučiť zvládať mnohé činnosti, o ktorých okolie ani netuší.

Aj preto podávame pomocnú ruku krehkým komunitám – predovšetkým deťom, mládeži a rodinám s celoživotným ochorením diabetes mellitus.

Komplexná nutričná edukácia

Občianske združenie KlauDIA sa venuje komplexnej nutričnej edukácii, včasnej intervencii, ochrane a podpore zdravia, racionalizácii životosprávy, prevencii malnutrície zosúlaďovaním režimových opatrení s ordinovanou terapiou, osvetovej činnosti, dlhodobo realizujeme cieľavedomé edukačné projekty (Nutričná akadémia, Dia taška, Dia šlabikár), organizujeme integračné spoločensko-vzdelávacie i športové podujatia, ale bez pomoci veľkého zástupu dobrých ľudí so srdcom na správnom mieste by sme toho veľa nedokázali.

Vážime si každú pomoc

Vašu dôveru, snahu i pomoc si vážime a ďakujeme za každučké percento podpory, ktoré môžeme posúvať adresne k tým, čo to najviac potrebujú. Cena dobrovoľníckej činnosti sa nedá vyčísliť a u nás je stále nedocenená, ale každý, kto pomoc potreboval, lebo sa ocitol v nepriaznivej životnej situácii, vie, že morálna hodnota včasnej, cielenej pomoci je nevyčísliteľná, a máme obrovskú radosť, ak vidíme, že sa k zástupu ľudí ochotných zmysluplne pomáhať pridáva čoraz viac detí a mládeže.

Nominácie pre jednotlivcov aj kolektívy

Ako symbolické poďakovanie zasielame už 10. rok nominácie na oceňovanie výnimočných osobností k podujatiu Srdce na dlani, ktoré organizuje Nitrianske centrum dobrovoľníctva v spolupráci s mestom Nitra.

Za dobrovoľnícku činnosť, realizáciu projektu Nutričná akadémia a pomoc dia komunite v náročnom roku 2021 sme podali nominácie v 7 kategóriách pre 8 jednotlivcov a 2 kolektívy.

V kategórii dobrovoľník vo veku do 18 rokov sme nominovali osemročnú Sabinku Kováčovú, ktorá dôverne pozná život s diabetom a pomáha odovzdávať okoliu najprirodzenejšiu podobu racionálnej životosprávy dôležitú pre zdravie.

Poďakovali sme láskavým dobrovoľníčkam v oblasti výchovy a vzdelávania: pani učiteľke Miške Kozárovej a sestričke Andrejke Rumančíkovej za príkladnú starostlivosť o 8 dia detí v ZŠ Fatranská.

Výnimočný dobrovoľník v zdravotnej oblasti je za nás nepochybne MUDr. Bohuslav Kolčák. Fantastických dobrovoľníkov podporujúcich dia komunitu máme aj v oblasti kultúry, sú nimi členovia mládežníckej hudobnej skupiny THE WILD YOUTH – Laura, Alan a Hugo.

Vyrába edukačné hračky

Ako dobrovoľníčka v oblasti práce s deťmi bola nominovaná obdivuhodná Andrejka Krajinčáková, ktorá získala diabetes po transplantácii obličky a odvtedy celým srdiečkom vyrába edukačné hračky pre naše deti.

V kategórii subjekt podporujúci dobrovoľníctvo vyjadrujeme poďakovanie za dlhoročnú partnerskú spoluprácu i produktovú podporu spoločnosti Tekmar, ktorá stojí pri nás od vzniku KlauDIA. Čas venovaný deťom/mládeži, ktorý investujeme do zvyšovania aktívneho záujmu o zdravie, rozhodne nepovažujeme za stratený – nám dáva zmysel, preto sa snažíme vniesť zážitkovú podobu tejto dôležitej problematiky aj do školských lavíc a prostredníctvom detí odovzdávať informácie rodinám.

Kolektív zanietených dobrovoľníkov

Kolektív zanietených dobrovoľníkov žiakov, pedagógov i zamestnancov zo ZŠ Zbehy, s ktorým spolupracujeme pri realizácii preventívno-edukačných i športových podujatí či zážitkových hodín Nutričnej akadémie, sa aj v roku 2021 aktívne zapájal pri šírení povedomia o ochrane a podpore zdravia. Teší nás, že v rámci nitrianskeho kraja získal v tejto kategórii ocenenie Srdce na dlani za podporu dobrovoľníctva, ktoré bolo odovzdané pani riaditeľke Mgr. Janke Krajčírovej.

Ďakujeme fantastickým osobnostiam

Máme veľkú radosť, pretože ďalšie ocenenie za Nitriansky kraj bolo udelené našej najmladšej dia dobrovoľníčke a Srdce na dlani si odniesla Sabinka Kováčová, žiačka druhého ročníka ZŠ Lúky Vráble. Organizátori podujatia s primátorom mesta Nitra vyjadrili všetkým obetavým dobrovoľníkom verejné poďakovanie počas slávnostného oceňovania.

Ďakujeme našim fantastickým osobnostiam, z celého srdca im blahoželáme a veríme, že sa stretneme aj s novými kamarátmi na ďalších pomáhajúcich podujatiach.

 

Mgr. Klaudia Šugrová, MHA, MPH

01 - Modified: 2022-07-19 12:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krajské srdce na dlani aj pre DIASABI 02 - Modified: 2022-07-20 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Komentár Zuzany Hercegovej: Čo som sa naučila za 20 rokov s diabetom 03 - Modified: 2022-07-15 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Desaťtisíce Slovákov netušia, že trpia cukrovkou
01 - Modified: 2022-07-19 12:00:00 - Feat.: - Title: Krajské srdce na dlani aj pre DIASABI
menuLevel = 2, menuRoute = dia/info-pre-diabetikov, menuAlias = info-pre-diabetikov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
24. apríl 2024 06:17