StoryEditor

Shirley Horn

10.07.2009, 08:12
Autor:
(dia)(dia)
Okrem famóznej speváčky Elly Fitzgerald, ktorú sme vám pred časom predstavili v rubrike „Slávni s diabetom,“ obohatila jazzovú scénu aj ďalšia významná umelkyňa, ktorá trpela rovnakým ochorením. Medzi štyri najvýznamnejšie jazzové divy, okrem spomínanej Elly Fitzgerald, Billie Holliday a Sarah Vaughan, sa radí aj speváčka a pianistka Shirley Horn.  

Okrem famóznej speváčky Elly Fitzgerald, ktorú sme vám pred časom predstavili v rubrike „Slávni s diabetom,“ obohatila jazzovú scénu aj ďalšia významná umelkyňa, ktorá trpela rovnakým ochorením. Medzi štyri najvýznamnejšie jazzové divy, okrem spomínanej Elly Fitzgerald, Billie Holliday a Sarah Vaughan, sa radí aj speváčka a pianistka Shirley Horn. Hrala so skvelými hudobníkmi ako Dizzy Gillespie či Ron Carter a ako ostatné osobnosti tejto rubriky, ani ona sa nevyhla diabetu.

Shirley Valerie Horn sa narodila 1. mája 1934 v americkom hlavnom meste Washington. Už od detstva hrala na klavíri a ako tínedžerka pomýšľala na kariéru klasickej umelkyne. To, že v mladučkom dievčati drieme veľký kus talentu, potvrdil aj fakt, že jej ponúkli štipendium na newyorskom prestížnom konzervatóriu JULLIARD, ktoré sa zameriava na výučbu tanca, hudby a spevu. Z finančných dôvodov však musela ponuku odmietnuť. Ešte predtým, ako sa stala plnoletou, však začala Shirley navštevovať mestské jazzové kluby v slávnej washingtonskej časti nazývanej U Street Jazz.

Nový objav

Prvý úspech sa dostavil až v roku 1960, keď ju „objavil“ Miles Davis, jeden z najvýznamnejších hudobníkov svojej doby. Shirleyino veľké plus bolo v tom, že Davis bol medzi ostatnými hudobníkmi rešpektovaný a uznávaný. Spolupráca s ním zabezpečila mladej speváčke niekoľko nahrávacích zmlúv v štúdiách ako Mercury Records a Inpulse Records. Napriek tomu, že si Shirley Horn získala uznanie jazzových kritikov, komerčný úspech sa jej v tomto čase dosiahnuť nepodarilo.

Z pódia do kancelárie

V nasledujúcich rokoch zohral veľkú úlohu v kariére speváčky Quincy Jones, známy americký producent a impresário, ktorý sa snažil Shirley formovať ako vokalistku, čo sa neskôr ukázalo ako nie veľmi šťastný ťah. Svoje urobili aj zmeny v populárnej hudbe a príchod Beatles. Vtedy začala Shirley Horn tvrdohlavo vzdorovať snahám urobiť z nej komerčnejšiu populárnu speváčku. Koncom šesťdesiatych rokov sa teda radšej zamerala na výchovu svojej dcérky Rainy spoločne s manželom Shepherdom Deeringom, za ktorého sa vydala v roku 1955. Dni a noci strávené v nahrávacích štúdiách zostali v tom čase ilúziou. Shirley sa zamestnala v kancelárii a večerné vystúpenia výrazne obmedzila iba na rodný Washington.

Cena akadémie

Zlom jej v kariére nastal až v roku 1978, keď sa rozhodla o svoje výnimočné hudobné nadanie konečne podeliť s rozsiahlejším publikom a vycestovala na turné. Najznámejšou sa stala jej úspešná spolupráca s Verve Records. Bola nominovaná na deväť cien Grammy (cena amerických akademikov v hudobnom priemysle) a v roku 1999 si jeden „gramofónik“ aj odniesla ako víťazka kategórie jazzových vokálnych albumov za dosku I remember Miles. Ako už napovedá názov, album bol venovaný jej priateľovi a objaviteľovi Milesovi Davisovi.

Verní hudobníci

Svoju kariéru rozvíjala Shirley nenásilným spôsobom a vystúpeniami so svojim triom na menších jazzových stretnutiach a podujatiach. V roku 1992 nahrala speváčka album s názvom Here´s To Life, ktorý sa stretol s obrovským nadšením všetkých fanúšikov a priaznivcov a titulná pieseň sa stala akousi charakteristikou talentovanej hudobníčky. V rovnakom čase o muzikantke natočili dokument, ktorý niesol rovnaké meno – Here´s To Life. Zaujímavosťou je, že Shirley počas dvadsiatich piatich rokoch vystupovania na americkej hudobnej scéne mala dvoch stálych hudobníkov, ktorí ju sprevádzali. Na base vždy hrával Charles Ables a na bicích Steve Williams. Americký novinár Don Heckman pre americké noviny Los Angeles Times napísal: „ Prácou spočívajúcou v ľahkosti, jemnosti a nasledovaním každého jej tónu a otočky boli ideálnym sprievodom niekoho, kto nevyžaduje nič menej ako dokonalosť.“

Podlomené zdravie

Shirley Horn absolvovala niekoľko hudobných vystúpení v Bielom dome pre viacerých prezidentov a v roku 2002 obdržala doktorát na univerzite Berklee College of Music. Začiatkom roka 2000 sa však musela jazzová speváčka kvôli zdravotným problémov vzdať všetkých vystúpení. Zhoršená kompenzácia diabetu a následné komplikácie jej v ďalších rokoch celkom znemožnili hru na piane. Shirley Horn, diva s veľkým citom pre hudobný detail, zomrela vo veku 71 rokov na diabetické komplikácie v kombinácií s rakovinou a mŕtvicou.

(kk)

foto: internet

01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/ludia-ako-vy, menuAlias = ludia-ako-vy, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 00:35