StoryEditor

Neil Young

10.07.2009, 08:11
Autor:
(dia)(dia)
Len máloktorý umelec sa môže pochváliť toľkými profesiami, ako práve rodený Kanaďan Neil Young. Okrem spievania a skladania piesní sa venuje aj hre na gitaru, piano a filmovej réžii. Nebráni mu v tom ani fakt, že je od útleho detstva diabetikom.

Len máloktorý umelec sa môže pochváliť toľkými profesiami, ako práve rodený Kanaďan Neil Young. Okrem spievania a skladania piesní sa venuje aj hre na gitaru, piano a filmovej réžii. Nebráni mu v tom ani fakt, že je od útleho detstva diabetikom.

Neil Percival Young sa narodil 12. novembra 1945 v kanadskom meste Toronto spisovateľovi Scottovi Youngovi a Rassy Raglandovej, ktorá sa tiež venovala písaniu. V detstve mu diagnostikovali diabetes a ako šesťročný prekonal detskú obrnu, ktorá mu oslabila ľavú stranu tela, takže dodnes trochu kríva.

Prvá kapela

Keď mal Neil iba dvanásť rokov, jeho rodičia sa rozviedli a spolu s matkou sa presťahoval do Winnipegu, hlavného mesta kanadskej provincie Manitoba. Vďaka nestálej žurnalistickej profesii jeho otca bol Neil zvyknutý veľa cestovať, a tak sa tento tichý chlapec spolu s mamou nakoniec usadili v robotníckej časti mesta, kde začal navštevovať miestnu strednú školu. Práve tam sa stretol s Kenom Koblunom, neskorším členom The Squires a prvej Youngovej skupiny The Jades. V roku 1965 však odišiel spolu so Stephenom Stillsom do Los Angeles a spoločne založili skupinu Buffalo Springfield, ktorá je zmesou folku, country a rocku.

Hudobná kariéra

Prvý „sólový pokus“ sa Neilovi nevydaril a jeho album prepadol. Úspešnejšie však pokračoval pri druhom albume Everybody Knows This Is Nowhere (1969), ktorý nahral so skupinou Crazy Horse (Danny Whitten, Ralph Molina, Billy Talbot). V lete 1969 sa Young pridal k trojici Crosby, Stills & Nash a vznikla tak skupina CSN & Y. O rok neskôr mu vyšiel úspešný a kritikmi ocenený album After The Goldrush, na ktorom sa hudobne podieľala skupina Crazy Horse spolu s Nilsom Lofgrenom a Stephenom Stillsom.

Úspech i tragédia

Úspešný spevák v roku 1971 prvýkrát zabŕdol aj do iného umeleckého odvetvia – filmu. Nezávislá dokumentárna snímka Journey Through The Past sa však po uvedení nestretla s veľkým úspechom a tak začal Neil pracovať na novom albume. Harvest (1972) dosiahol vrchol americkej i britskej hitparády a priniesol hit Heart Of Gold. Úspech však vystriedala tragédia – člen skupiny Crazy Horse, Danny Whitten zomrel na predávkovanie drogami. Neil Young o niekoľko rokov o incidente prehovoril s redaktorom časopisu Rolling Stone: „Akurát sme skúšali na naše ďalšie turné a on s tým nevedel prestať. Nič si nepamätal a bol úplne mimo, tak som ho poslal späť do L. A. Nikam nejdem, nemám kam ísť. Čo poviem mojim kamarátom? - odpovedal mi vtedy Danny. Ešte tú noc mi telefonovali z L.A., že sa predávkoval heroínom. Úplne ma to zobralo, mal som Dannyho rád a cítil som sa zodpovedný za to, čo sa stalo. A to som mal v nasledujúcich dňoch vystupovať pred ľuďmi na štadiónoch. Cítil som sa veľmi nervózne a nesvoj.“

Popularita klesá

V roku 1973 vystúpil Neil Young s country skupinou Stray Gators a vydal ďalší album Tonight´s The Night (1975) so skupinou Crazy Horse (tentokrát už, žiaľ, bez Dannyho) a po dlhšej dobe opäť koncertoval s CSN & Y. Po úspechu ďalšieho albumu Comes A Time (1978) vznikol filmový dokument Rust Never Sleeps, ktorý režíroval sám Young pod pseudonymom Bernard Shakey. V roku 1980 sa Crazy Horse rozpadli a Neil Young začal v tom istom roku skladať hudbu k filmu Buffalo Roam. Vo filmovom priemysle sa mu však veľmi nedarilo – jeho ďalší vlastný film Highway (1981) opäť neuspel a v 80. rokoch začala jeho popularita klesať.

Nominácia na Oscara

Opätovný úspech a pozitívny ohlas kritiky sa dostavil až s albumom Freedom (1989) a následne aj s Ragged Glory (1990), s doskou, ktorú znovu nahral spoločne s členmi skupiny Crazy Horse. V roku 1992 sa hudobne podieľal na filme Jonathana Demmeho Philadelphia, kde bol za rovnomernú pieseň dokonca nominovaný na Oscara. Toho mu však „vyfúkol“ kolega Bruce Springsteen za legendárnu skladbu Streets of Philadelphia , tiež zo spomínaného filmu.

Osudové ženy

Napriek tomu, že bol Neil ako hudobník stále na cestách, začiatkom 70. rokov začal vzťah s herečkou Carrie Snodgress. Podľa Youngových slov sa do nej šialene zamiloval vo chvíli, keď videl jeden z jej filmov v televízii. Nikdy si ju nevzal za ženu, ale v roku 1972 mu porodila prvorodeného synčeka Zekeho. Osud však kruto zasiahol – Zeke sa narodil s mentálnym postihnutím. Ženou jeho života sa nakoniec stala nenápadná Pegi, s ktorou sa Neil oženil v roku 1977 a porodila mu tri deti. Youngovci spolu dodnes žijú vo svojom rodinnom sídle na severe Kalifornie. Neil v roku 2002 vydal kolekciu jedenástich originálnych skladieb na albume „Are You Passionate?“, ktorý obsahuje široké spektrum hudobných štýlov. Zaujímavosťou je, že prvý singel z albumu „Let’s Roll“ bol inšpirovaný tragédiou z 11. septembra a je označený za jednu z najlepších rokových piesní za posledných 10 rokov.

(kk)

foto: internet

01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2024-03-25 13:38:52 - Feat.: - Title: Jedlo je výborným bojovníkom proti cukrovke
menuLevel = 2, menuRoute = dia/ludia-ako-vy, menuAlias = ludia-ako-vy, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 19:24