Šport nám pomáha posilňovať imunitu, dostaneme sa do lepšej kondíčky aj psychiky.SNÍMKA: Vojtech Kassay
StoryEditor

Covid ohrozuje všetkých, diabetikov zvlášť

20.05.2022, 08:56

COVID-19 a jeho mutácie ohrozujú životy mnohých z nás. V nemocniciach leží na pľúcnej ventilácii veľa pacientov, ktorí podcenili očkovanie. Niektorým visí život už len na vlásku, niektorí vďaka lekárom majú šťastie, že prežili.

Nemocnice sú preplnené. COVID-19 si robí, čo chce. Je nebezpečný pre seniorov, ohrozuje diabetikov, ale aj tých, čo trpia srdcovo-cievnym ochorením, ľudí s inými vážnymi chorobami. Covid je neúprosný a nedá sa podplatiť. Ničí všetko, čo mu príde do cesty.

Mám 75 rokov a tiež som v ohrození ako mnohí iní. Navyše mám cukrovku a zápasím s ňou už 25 rokov. Som zaočkovaný treťou dávkou. Cukrovka je zákerná, nepredvídaná, nebolestivá choroba. Dokáže nečakane zaútočiť, ako covid so svojimi mutáciami. Očkovanie považujem za jedinú cestu, ako sa chrániť pred koronavírusom. Už mnoho rokov je známe, že pri nedostatočne liečenej cukrovke môže dôjsť k zlyhaniu obličiek, oslepnutiu, infarktu srdca, cievnej mozgovej príhode, ale aj k ochrnutiu až k amputácii dolných končatín.

Glykémie dokážeme skrotiť pohybom

Riziko úmrtia z dôvodu kardiovaskulárnych ochorení je u diabetikov až dvojnásobne vyššie. Mojim mottom bolo a bude: Život je pohyb a pohyb je život. Pohybom a športom dokážeme glykémie skrotiť a dostať pod kontrolu. Zlepšíme si fyzickú kondíciu, ktorá blahodarne pôsobí na našu psychiku. Za najvhodnejšie športy pri cukrovke považujem chôdzu, beh, nordic walking, plávanie, posilňovanie a bicyklovanie. Ja som si vybral beh na dlhé trate, aj keď som predtým nikdy nebehal.

Cukrovka ma prekvapila v 50-ke

Mám cukrovku 1. typu LADA a prekvapila ma v päťdesiatke. Choroba, s ktorou sa síce dá žiť, len ju treba rešpektovať a niekedy sa s ňou aj popasovať. Myslel som si, že za 25 rokov som ju skrotil a dobre spoznal. Veľmi som sa mýlil. Ona je stále silná a v strehu. Keď ju nerešpektujem, okamžite mi to dá najavo a s glykémiami sa pohráva ako žonglér s loptičkami. To organizmu určite neprospieva. Pomaly a isto si z neho odhrýza ako červík z krásneho červeného jabĺčka.

V súčasnosti nás pandémia všetkých poriadne zaskočila. Neobišlo to ani šport. Namiesto krásnych klasických pretekov beháme virtuálne. Je to zaujímavé, ale nikdy to nenahradí klasický beh a stretnutie s priateľmi bežcami. Nenahradí sa zápolenie na trati ani tá úžasná atmosféra, ktorú vytvárajú diváci. Mnoho ľudí k súčasnej pandémii pristupuje zodpovedne. Uvedomujú si, že jediná ochrana proti covidu a jeho mutáciám je očkovanie. Žiaľ, sú medzi nami aj takí, ktorí toto všetko ignorujú, nadávajú, odmietajú nosiť rúška či respirátory, nedodržujú dvojmetrové odstupy a sú odporcami očkovania. Nepovažujem to za správne. Len si spomeňte na Japoncov. S rúškami chodia už desaťročia, nemajú s tým žiadne problémy a vedia, že takto chránia svoje zdravie a zdravie iných.

Covid si vyberá aj športovcov

Covid je pliaga a nezľutoval sa ani nad špičkovými športovcami. Mnohí z nich sa museli popasovať s covidom a, žiaľ, mnohým sa to nepodarilo. Úžasní lekári, sestričky a celý zdravotnícky personál robia, čo môžu, i za cenu extrémnej únavy a straty času s rodinou. Zlá, ťažká a škaredá je doba. Nikto z nás to nemá ľahké, sme podráždení, znechutení. Avšak napriek tomu všetkému by sme si mali vážiť ťažkú, náročnú a zodpovednú prácu zdravotníkov a záchranárov, ktorí pracujú takmer 24 hodín denne, aby zachránili čo najviac ľudských životov. Možno nám pomôže odpútať sa športom na čerstvom vzduchu v prírode.

Šport nám zároveň posilní imunitu a dostaneme sa do lepšej kondičky i psychiky. Beh je moja láska, ktorá ma udržiava v dobrej kondícii, v dobrej glykémii a dobrej nálade. Za bežecké roky mám krásne zážitky, ocenenia i medaily. Zabehol som 19 pretekov Devín – Bratislava.

Zabehol som 9 maratónov

Prvý maratón som zabehol v roku 2000 v Košiciach s výsledkom 03:54:33. Čas ukázal, že som si zvolil ten správny smer. Vo svojej bežeckej kariére aj s diagnózou diabetes mellitus som zabehol 9 maratónov, okrem košických aj v Budapešti, Prahe a New Yorku.

Polmaratónov mám zabehnutých 115 (z nich 18 v Košiciach) a mnoho ďalších pretekov. Nedávny infarkt moje športové aktivity na nejaký čas prerušil, ale po piatich mesiacoch od operácie srdca sa pomaly dostávam do formy a už čakám, že si obujem trampky a vybehnem do terénu s priateľmi z MARAS teamu. Športu sa budem venovať aj naďalej, aby som skrotil moju najvernejšiu neposlušnú priateľku nazývanú cukrovka.

Treba rešpektovať rady lekárov

Uvedomujem si, že ak chcem žiť plnohodnotný život, musím rešpektovať rady lekárov a byť zodpovedný sám za seba, a to aj v boji proti koronavírusu. Verím odborníkom, virológom, lekárom, a ak nariadia očkovanie štvrtou dávkou, budem medzi prvými. Lebo život, ľudí, prírodu a všetko okolo seba milujem a mám rád.

Diabetes a pohyb... To ide spolu ruka v ruke a je prevenciou aj proti mnohým vírusovým ochoreniam. Lebo... „Život je pohyb a pohyb je život.“

01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/ludia-ako-vy, menuAlias = ludia-ako-vy, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
12. apríl 2024 14:54