lekár, pacient, choroba, prehliadka, ordináciaDreamstime
StoryEditor

Viete, ako si správne merať tlak?

26.01.2022, 07:36
Autor:
(dia)(dia)
Takmer polovica Slovákov má vysoký tlak, mnohí o tom ani nevedia. Jediný spôsob, ako sa to dozvedieť, je tlak si odmerať. Meraním tlaku predídeme poškodeniu srdca...

Vysoký tlak alebo hypertenzia vôbec nebolí, a postihnutý človek spočiatku nemusí mať žiadne zdravotné problémy či príznaky. Jediný spôsob, ako sa dozvedieť, či trpíte hypertenziou, je dať si správne odmerať svoj krvný tlak. „V našich ambulanciách sa denne stretávame s pacientmi s vysokým krvným tlakom. Našou úlohou je hypertenziu diagnostikovať a liečiť,“ hovorí všeobecná lekárka Jana Bendová.

Ideálny tlak je podľa nej 120/80. „S takým sa v ambulanciách stretávame málokedy, pacienti majú 130/80. Ak hovoríme o hypertenzii, tak ide o hodnoty nad 140/90,“ vysvetľuje.

Kontrola krvného tlaku

Krvný tlak sa môže merať v ambulancii lekára, v domácom prostredí alebo pomocou 24-hodinového ambulantného monitorovania tlaku krvi. Je dôležité, aby bol krvný tlak v každom prostredí meraný správnym postupom, správnou metódou, dôsledne pomocou prístrojov. Zdravotnícky pracovník väčšinou použije elektronický automatický tlakomer, ktorého manžeta na ramene je napojená na samotný merač. Nafúknutím manžety dôjde ku stlačeniu (kompresii) ramennej tepny a potom k postupnému uvoľňovaniu tlaku. V tomto čase sa meria krvný tlak v tepne.

Pri meraní je potrebné dodržiavať niekoľko jednoduchých pravidiel:
a) pred každým meraním seďte aspoň 5 minút v pokoji, nerozprávajte;
b) celé meranie by malo prebehnúť bez prítomnosti vonkajších rušivých vplyvov;
c) manžeta tlakomeru sa upevní na ruku tak, aby bola niekoľko centimetrov nad lakťom, vo výške srdca, predlaktie je voľne položené na stole a lakeť mierne zohnutý;
d) počas celého merania ruku nedvíhame, opierame dolné končatiny o zem, nestláčame brucho a nerozprávame;
e) aspoň hodinu pred meraním nepite alkohol, čiernu kávu, nefajčite a nebuďte tesne po príjme jedla;
f) uskutočnite minimálne 2 – 3 merania, ideálne tri merania krvného tlaku v odstupe 1 - 2 minúty;
g) zaznamenávame hodnotu krvného tlaku, ktorá je priemerom z posledných dvoch meraní, alebo najnižšie nameranú hodnotu (zvyčajne je to tá naposledy nameraná).

Prečo si treba merať tlak?

Lekári vysvetľujú, prečo je hypertenzia taká nebezpečná. Čím vyšší je krvný tlak, tým väčšie je i riziko poškodenia srdca a krvných ciev v základných orgánoch, ako sú mozog, srdce či obličky. Ak nebude hypertenzia pod kontrolou, môže viesť k infarktu a zväčšeniu srdca, čo dokáže spôsobiť srdcové zlyhanie. Na krvných cievach môžu vzniknúť výdute (aneuryzmy) a slabé miesta, ktoré sa upchávajú a praskajú. Nekontrolovaný tlak v cievach vie spôsobiť krvácanie do mozgu a mŕtvicu.


Horný aj dolný tlak

Hodnota krvného tlaku sa meria v milimetroch ortuťového stĺpca (mm Hg). Hodnota kolíše medzi dvomi hodnotami – systolický (horný) a diastolický (dolný) tlak. Systolický tlak krvi je najvyššia hodnota po sťahu srdca, diastolický je, naopak, tlak najnižší, pri relaxácií srdcového svalu. Ideálny krvný tlak je 120/80 mm Hg.

Hypertenzia sa definuje podľa aktuálnych odporúčaní odborníkov ako systolický alebo diastolický krvný tlak, ktorý sa rovná alebo prevyšuje hodnotu 140/90 mmHg.


Poznáte typy hypertenzie?

•      Primárna – zvýšený TK nie je dôsledkom iného ochorenia, tvorí väčšinu prípadov
•      Sekundárna – zvýšený TK je dôsledkom iného ochorenia
•      „Hypertenzia bieleho plášťa“ – objavuje sa ako reakcia na stres či strach pri návšteve lekára (hodnoty TK sú zvýšené pri meraniach v ambulancii, ale v norme pri 24-hodinovom meraní)


Štádiá hypertenzie:

•      1. stupeň hypertenzie, horný tlak 140 – 159, dolný 90 – 99
•      2. stupeň hypertenzie, horný tlak 160 – 179, dolný 100 – 109
•      3. stupeň hypertenzie, horný tlak nad 180, dolný viac než 110

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 01:56