Shutterstock
StoryEditor

Obezita sa stala vážnym problémom aj na Slovensku, uvádza NCZI

08.03.2022, 17:13
Autor:
(dia)(dia)
Obezita postihuje už aj najmladšie ročníky a podľa posledných štatistických údajov máme na Slovensku viac ako 12-tisíc obéznych detí evidovaných v rámci ambulancií všeobecnej starostlivosti o deti a dorast. Uvádza Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) a pridáva sa k osvete v rámci Svetového dňa obezity, ktorá pomôže naštartovať zmenu životného štýlu.

Obezita už nie je zďaleka len problém dospelej populácie. Čísla ukazujú, že sa čoraz častejšie vyskytuje aj u mladších ročníkov. Problémy s kilami navyše majú vo vyššej miere chlapci v porovnaní s dievčatami. Najviac obéznych chlapcov je za posledné roky vo veku od 6 do 14 rokov.

Nadmerné ukladanie tuku

Obezita je nadmerné ukladanie energetických zásob v podobe tuku na základe rôznych faktorov. U detí a dospievajúcich osôb predstavuje veľké riziko, ktoré vplýva na samotný vývin a celkové zdravie. Skracuje detstvo, lebo urýchľuje nástup puberty, vedie k cukrovke druhého typu, vysokému krvnému tlaku, kardiovaskulárnym chorobám a priamo súvisí aj s viacerými typmi rakovinových ochorení.

"Obezita spôsobuje vážne komplikácie zdravia, ktoré znižujú kvalitu života jednotlivca a v neposlednom rade zvyšujú náklady potrebné na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti," uvádza Úrad verejného zdravotníctva.

Zdravotné následky a riziká obezity

Obezita je zväčša zapríčinená nevyváženým príjmom a výdajom energie. Dochádza k nahromadeniu tuku v ľudskom organizme, ktoré vedie k zhoršeniu zdravotného stavu obézneho človeka.

Obezita vo veľkej miere prispieva k rozvoju ďalších chronických neprenosných ochorení, ktorými sú napríklad: choroby srdca, obličiek a pečene, vysoký krvný tlak, diabetes mellitus či viaceré druhy rakoviny (rakovina prsníka, maternice, hrubého čreva, prostaty a pod.). Obezita môže taktiež negatívne vplývať na psychiku daného jednotlivca, ktorý môže trpieť depresiami a byť stigmatizovaný.

V konečnom dôsledku obezita spôsobuje väčšiu úmrtnosť ako následky fajčenia. U obéznych pacientov je v porovnaní s osobami s primeranou hmotnosťou až trikrát väčšie riziko, že budú čeliť rôznym onkologickým ochoreniam, cukrovke, či artériovej hypertenzii. Ľudia s obezitou majú tiež dvakrát väčšiu pravdepodobnosť hospitalizácie v súvislosti s  ochorením COVID-19.

Ako zistiť, či je hmotnosť primeraná

Akým jednoduchým spôsobom vieme zistiť, či sa nás obezita týka? Pre určenie môžeme použiť výpočet Body Mass Index (BMI). BMI vypočítame tak, že svoju hmotnosť v kilogramoch vydelíme druhou mocninou svojej telesnej výšky v metroch.

Ak je výsledná hodnota 30,0 a viac, hovoríme o obezite. Spozornieť a upraviť životosprávu však treba už v čase, keď je výsledná hodnota BMI v rozmedzí od 25,0 po 29,9. V tomto štádiu hovoríme o nadváhe - predstupni obezity.

Obezita je v modernom svete veľmi rozšírená, avšak netreba zabúdať na to, že sa jej dá účinne predchádzať.

 

Sedem preventívnych rád proti obezite

  1. JEDZTE ZDRAVO: Pridajte do jedálnička ovocie a zeleninu. Svetlé pečivo nahraďte celozrnným. Stravujte sa aspoň 5x denne, nevynechávajte raňajky. Vymeňte bežné sladkosti za zdravšie varianty. Vyhnite sa fast foodu (rýchlemu občerstveniu). Vyhnite sa vyprážaniu. Znížte príjem soli a alkoholu.
  2. DODRŽIAVAJTE PITNÝ REŽIM: Pitný režim dospelého človeka by mal zahŕňať približne 2-2,5 litra tekutín. Nezabudnite na správny výber nápoja, uprednostňujte čistú pitnú vodu alebo nesladený čaj. Vyhnite sa sladeným nápojom.
  3. CVIČTE: Ak máte problém s pohybovou aktivitou ako jednotlivec, nájdite si blízkeho človeka či skupinku ľudí, s ktorou pôjde cvičenie jednoduchšie. Nájdite športové aktivity, ktoré vás bavia, skúšajte nové pohybové aktivity.
  4. OBMEDZTE ČAS PRI POČÍTAČI ALEBO TELEFÓNOCH: Minimalizujte sedavý spôsob života.
  5. POZOR NA VPLYV REKLÁM: Nepodliehajte vplyvu marketingu a reklám, ktoré často propagujú aj nezdravé potraviny a jedlá. Neverte zázračným či módnym riešeniam, ktoré sľubujú rýchle výsledky bez námahy.
  6. MENEJ SA STRESUJTE: Skúste sa každý deň potešiť aspoň jednou maličkosťou. Udržiavajte kontakt s blízkymi, ktorí vám pomáhajú odbúravať stres bežných dní.
  7. DOPRAJTE SI KVALITNÝ SPÁNOK: Doprajte si dostatok času na oddych. Dajte svojmu telu príležitosť zregenerovať sa, spracovať fyzickú a psychickú záťaž a načerpať nové sily.

Vážny problém 21. storočia

Obezita sa stáva závažným zdravotným problémom v 21. storočí, pričom významné úlohy v jej rozšírení v spoločnosti predstavuje najmä nevhodná strava a sedavý spôsob života.

Preto sa organizácie zaoberajúce sa problematikou obezity rozhodli vyhlásiť 4. marec Svetovým dňom obezity (World Obesity Day – WOD). Ich cieľom je upozorniť na závažnosť problému obezity a potrebu ozdravenia životného štýlu.

Na Slovensku sa k tomu pridávame každoročne 4. marca Slovenským dňom obezity, lebo ju vnímame ako alarmujúci problém nielen dnešnej populácie, ale najmä budúcich generácii.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 02:16