Pixabay
StoryEditor

Čo sa skrýva za bolesťami brucha?

17.03.2022, 07:00
Autor:
(dia)(dia)
Za bolesťou brucha sa môže skrývať akýkoľvek zdravotný problém: od prejedenia sa cez psychické ťažkostí až po žlčníkovú koliku či rakovinu.

Brucho je podľa lekárov veľmi problematická oblasť ľudského tela. Skrýva sa v ňom mnoho orgánov a prakticky celý tráviaci trakt. Pri bolestiach preto môže ísť o dočasný stav, napríklad pri prejedení, alebo aj o veľmi závažný chronický problém. Diagnóza nie je jednoduchá. Pre lekára je dôležité od pacienta zistiť presný opis príznakov aj lokalizáciu miesta bolesti (vpravo, vľavo, v hornej alebo dolnej polovici brucha), ako sa bolesť prejavuje, či je to tupá, ostrá alebo vo forme kŕčov a pod.

– Zápal žalúdka

Ku gastritíde alebo zápalu žalúdka dochádza, keď sa naruší hlienová vrstva, ktorá žalúdok ochraňuje pred pôsobením žalúdočných štiav. Akútny stav sa dá pomerne ľahko liečiť, chronický zvyšuje riziko vzniku žalúdočných vredov či rakoviny. Gastritída môže postihnúť kohokoľvek, ale sú na ňu náchylnejší ľudia v strednom a vo vyššom veku.

Okrem bolesti v hornej časti brucha, ktorá sa môže pohybovať od tupej po intenzívne ostrú alebo pálivú, existujú ďalšie príznaky, a to pocit nafúknutia, znížená chuť do jedla, nevoľnosť, vracanie.

– Črevná chrípka

Črevná chrípka alebo odborne povedané gastroenteritída je akútne infekčné ochorenie, ktoré postihuje žalúdok a črevá. Príznaky prichádzajú zvyčajne nečakane a náhle. Pri vírusovej črevnej chrípke sú najčastejšími príznakmi vracanie, hnačky, bolesť brucha, nevoľnosť, v niektorých prípadoch aj horúčka.

– Žalúdočný vred

Ide o pomerne časté ochorenie a postihuje rovnako obe pohlavia. Je charakterizovaný ako defekt v sliznici žalúdka, ktorý môže prenikať do hĺbky sliznice a svalovej vrstvy žalúdka. Jeho príznaky sú: bolesť, pálenie, poruchy trávenia, nevoľnosť, vracanie a nadmerná plynatosť. Väčšina vredov je spôsobená buď baktériou Helicobacter pylori alebo použitím protizápalových liekov (nesteroidné antireumatiká), ktoré môžu dráždiť a meniť ochrannú sliznicovú vrstvu tráviaceho traktu. Na vznik vredov má vplyv aj nezdravý životný štýl (stres, fajčenie...).

– Zápcha

Aj tento druh problému postihuje pomerne veľa ľudí. Niektorí nemusia mať žiadne ťažkosti, iní ju vnímajú ako nedostatočné vyprázdnenie. Niektorí ľudia so zápchou tiež zaznamenávajú veľmi tvrdú alebo malú stolicu, zvýšené namáhanie alebo pocit, že črevá nie sú úplne prázdne. S tým môžu súvisieť aj bolesti brucha, niekedy aj hlavy či plynatosť.

U niektorých pacientov môže byť zápcha samostatnou chorobou, u iných je príznakom, ktorý sprevádza iné ochorenia (nedostatočná funkcia štítnej žľazy, choroby močového a gynekologického ústrojenstva, psychiatrické diagnózy, respektíve lieky – antidepresíva).

– Žlčníkové kamene

Sú spôsobené kryštalizáciou žlče v žlčníku. To môže viesť k tvorbe kamienkov, ktoré môže zastaviť odtok žlče zo žlčníka či zablokovať kanálik, ktorý vedie z pankreasu. Zvyčajne sa ohlási záchvatovitou bolesťou pod pravým rebrovým oblúkom s vyžarovaním do chrbta alebo tráviacimi ťažkosťami. Cholecystolitiáza (žlčníkové kamene) je jedným z najčastejších gastroenterologických ochorení a operačné odstránenie žlčníka spolu s kameňmi je súčasne jedným z najčastejších chirurgických výkonov.

– Zápal slepého čreva

Zápal sa tvorí vo výbežku – apendixe, ktorý je zakončením slepého čreva. Ochorenie môže prechádzať rôznymi štádiami, ktoré sa prejavujú viacerými príznakmi. Spočiatku začína určitým diskomfortom, stratou chuti do jedla, nevoľnosťou až vracaním. Neskôr sa dostavia bolesti začínajúce v okolí pupka alebo v oblasti žalúdka, a v priebehu niekoľkých hodín sa presunú do pravého podbrušia. Zápal je sprevádzaný pocitmi malátnosti, zvýšenou teplotou, nechutenstvom a vracaním. Brucho je veľmi citlivé na dotyk. Zápal slepého čreva (apendicitída) je zodpovedná až za polovicu prípadov náhlej brušnej príhody.

– Pálenie záhy

Vzniká podráždením pažeráka kyslou žalúdočnou šťavou, ktorá sa tam dostala kvôli oslabenému zvieraču pažeráka. Pacienti sa často sťažujú na bolesti brucha. Tiež pociťujú tlak za hrudnou kosťou, pálenie a pocit horkej chuti v ústach. Najčastejšou príčinou býva nevhodné stravovanie (vyprážané jedlá, údeniny...). Niekedy vzniká pri zápale alebo podráždení sliznice žalúdka, čo môže vyústiť do tzv. refluxnej choroby pažeráka (obsah žalúdka sa vracia späť do pažeráka). Zhoršuje sa najmä pri oddychu po jedle v ľahu. Pálenie záhy trápi veľké percento populácie. Podľa štatistík problémy s pálením záhy na Slovensku občas zažíva až tretina obyvateľstva.

– Rakovina

Rakovina hrubého čreva a konečníka je druhou najsmrteľnejšou, pritom patrí medzi jednu z ľahko diagnostikovateľných chorôb a v skorých štádiách je veľmi dobre liečiteľná. Väčšina pacientov, ktorým je tento typ rakoviny diagnostikovaný, má viac ako 60 rokov, avšak nevyhýba sa ani tým mladším.

Rakovina hrubého čreva však nie je jediným gastroenterologickým problémom, ktorý Slovákov trápi. V poslednom čase naberá na sile tiež rakovina pažeráka, ktorá sa obvykle vyvinie z refluxnej choroby pažeráka, čo je vôbec najčastejšie súčasné ochorenie hornej časti tráviaceho traktu.

Príznaky rakoviny v počiatočných štádiách ochorenia nemusia byť žiadne alebo iba mierne. Postupne sa objavia až po progresii ochorenia. Medzi ne radíme zápchu, hnačku, krv v stolici, nafukovanie, kŕče či bolesti brucha...

 

Dôležité zistenia:

  • Bolesť brucha môže byť príznakom ochorení brušných orgánov: žalúdka, pažeráka, tenkého a hrubého čreva, žlčníka, pankreasu, pečene...
  • Charakter bolesti môže byť: tupý, ostrý, pichavý, bodavý, pálivý. Prípadne sú prítomné kŕče či kolika.
  • Bolesť môže byť lokalizovaná na konkrétne miesto, ale tiež môže vyžarovať do chrbta, hrudníka pod...
  • Dôležité je tiež zistiť, či bolesť nastupuje po jedle, nalačno a či ide o rannú bolesť brucha alebo sa objavuje v noci.
  • Bolesť môžu sprevádzať rôzne pridružené ťažkosti (vracanie, hnačka, nadúvanie, reflux...)

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
24. apríl 2024 03:07