Ak je už u vás diabetes diagnostikovaný, je nutné liečiť sa u diabetológa. Praktický lekár má obmedzenejšie možnosti v predpisovaní správnych a efektívnych liekov.Pixabay
StoryEditor

Cukrovka je jednou z pandémií tretieho tisícročia

09.04.2022, 09:00
Autor:
(dia)(dia)
Cukrovka je ochorenie, ktoré sa v posledných rokoch šíri ako jedna z pandémií tretieho tisícročia. Nevyhýba sa deťom, tínedžerom, dospelým ani seniorom, postihuje mužov aj ženy.

Veľmi dôležitá je včasná diagnostika a pre ďalší život potom správne nastavenie režimu, životosprávy, respektíve podávanie inzulínu. Aké druhy cukrovky poznáme, prečo vzniká, ako sa lieči a aké sú najnovšie poznatky prezradila MUDr. Gabriela Hulinová, diabetologička z Nemocnice AGEL Zvolen.

 

 Čo je cukrovka a je pandémiou tretieho tisícročia?

O cukrovke hovoríme vtedy, keď je hladina krvného cukru zvýšená nad 7 mmol/l. Je to ochorenie, pri ktorom sa v tele prestane vytvárať inzulín alebo sa ho netvorí dostatok, alebo ho organizmus nedokáže správne využiť. Následkom toho sa glukóza (hlavný zdroj energie v tele) správne nespotrebuje, začne sa hromadiť a jej hladina v krvi sa zvyšuje. Nadmerné množstvo glukózy v krvi pomaly ničí krvné cievy, nervový systém, ale aj iné orgány a tkanivá.

 

Málokto vie, že diabetes sa delí na viaceré skupiny. Môžete nám ich opísať?

Diabetes sa delí na štyri skupiny. Pri diabetes mellitus 1.typu pankreas úplne stratí schopnosť produkovať inzulín a pacienti sú úplne odkázaní na liečbu inzulínom. Pri diabetes mellitus 2.typu je takisto poškodený pankreas, ale ten tvorí inzulín, len ho nedokáže vyprodukovať dostatok alebo ho telo nevie dostatočne využiť.

Potom poznáme ešte gestačný diabetes, ktorý vzniká v tehotenstve a sú ešte špecifické typy diabetu, ktoré vznikajú genetickou poruchou, ochorením pankreasu, užívaním niektorých liekov či niektorými infekciami. Do tejto skupiny patria napríklad choroby podžalúdkovej žľazy, ako sú zdĺhavé zápaly pankreasu, nádory pankreasu a stavy po operácii pankreasu.

 

Aké sú najčastejšie príznaky, pri ktorých by mal človek spozornieť?

Medzi najčastejšie príznaky patrí napríklad nadmerné močenie a smäd, nadmerný príjem tekutín, únava, chudnutie bez známej príčiny, poruchy ostrosti zraku, kožné infekcie alebo infekcie pohlavných orgánov a mykózy. Niekedy môže ochorenie pretrvávať aj niekoľko rokov takmer bez príznakov a odhalí sa až vyšetrením krvi.

 

Čo znamená prediabetes? A kedy je už pacient odoslaný na vyšetrenie?

Prediabetes je stav, kedy je hladina cukru v krvi zvýšená, ale nie až tak veľmi, aby už išlo o cukrovku. Ide  o hraničnú glykémiu nalačno (5,7 – 6,9 mmol/l) alebo poruchu glukózovej tolerancie (7,8 – 11,0 mmol/l 2 hodiny po požití 75gramov glukózy) alebo kombináciu týchto porúch.

Ak má pacient hladinu cukru v krvi zvýšenú, určite by mal byť odoslaný na vyšetrenie záťažovým testom. Cukrovka už môže byť prítomná  a odhalí sa týmto vyšetrením. Prediabetes je na rozdiel od cukrovky ešte vyliečiteľný. Ak však pacient nezmení životosprávu obvykle do 10 rokov sa u neho rozvinie cukrovka.

 

Ako liečite cukrovku? Existujú nové trendy v liečení, poprípade nové lieky? Čo je to hypoglykémia?

V našej ambulancii sa v liečbe držíme odporúčaní, ktoré sú priebežne aktualizované Slovenskou diabetologickou spoločnosťou. Novinkou v liečbe diabetikov 1.typu od januára tohto roka je možnosť využitia senzorov v liečbe aj u tých pacientov, ktorý si inzulín do tela aplikujú inzulínovými perami.

Ide o zariadenie, ktoré meria cukor v krvi diabetika cca každé tri minúty, je zavedené bezbolestne pod kožu na 7 až 14 dní. Výsledky vyhodnocujeme a na ich základe je možné upraviť liečbu, resp. urobiť úpravu v životospráve. Pacient hodnoty cukru v krvi okamžite vidí vo svojom telefóne a vie na ne reagovať.

Napríklad ho alarm upozorní na hypoglykémiu – nízku hladinu cukru v krvi, kedy môže až upadnúť do bezvedomia, ak dostatočne rýchlo nezareaguje.

 

Ako cukrovka ovplyvňuje život pacienta?

Pacient s cukrovkou je ohrozený závažnými komplikáciami, ktoré vznikajú čím dlhšie cukrovka trvá a čím vyššie hladiny cukru v krvi pacient má. Najčastejšie sú to srdcovocievne ochorenia, najmä srdcový alebo mozgový infarkt. Taktiež sa často vyvinie ochorenie obličiek, očí a nervov, ktorých sú poškodené najčastejšie na nohách.

Tieto komplikácie môžu vyústiť do zlyhania obličiek, kedy jedinou možnou liečbou je hemodialýza (umelá oblička), do slepoty, resp. pri poškodení nervov v najhoršom prípade je nutná amputácia končatiny. Jediná cesta, ako možno predísť týmto komplikáciám, zmierniť ich alebo oddialiť, je udržiavať hodnoty glykémie čo najbližšie hodnotám ako u zdravého človeka.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
22. apríl 2024 23:54