StoryEditor

Zhoršená pamäť, zlá výkonnosť

24.04.2014, 23:37
Autor:
(dia)(dia)
Pozor! Zlá kompenzácia diabetu sa postará o to, aby vaša pamäť, myslenie či učenie už neboli také, ako kedysi.  

 

Stáva sa vám, že hypoglykémia alebo hyperglykémia je vám stále v pätách? Ak áno, majte sa na pozore, lebo zlá kompenzácia cukrovky sa postará o to, aby vaša pamäť, myslenie či učenie už neboli také, ako kedysi.


MUDr. Martin Migra z I. Internej kliniky Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine hovorí, že ak ste diabetici a váš cukor často klesá pod prijateľnú hranicu, vaše nervové bunky v mozgu môžu odumierať. Rozvoj poškodenia nezáleží od toho, aké lieky užívate, alebo aký inzulín si picháte, ale najdôležitejšia je vaša hodnota cukru v krvi. Ďalšími faktormi, ktoré ovplyvňujú rozvoj poškodenia poznávacích a vnímacích procesov v mozgu, je dĺžka samotnej cukrovky a ak ste starší, aj to, či máte pridružené ochorenia, ako je vysoký krvný tlak, poškodenie obličiek, ateroskleróza ciev, ochorenie štítnej žľazy a, samozrejme, fajčenie a alkoholizmus.

Poznávacie (kognitívne) procesy:
● vnímanie
● učenie
● pamäť
● pozornosť
● imaginácia
● myslenie

Vnímacie (receptívne) procesy:
● zrak
● sluch
● hmat
● vôľa
● city

Rizikové skupiny pre vývoj poškodenia mozgu:
● Diabetici, ktorí majú cukrovku od ranného detstva. Podľa Dr. Migru je to dané tým, že vyvíjajúci sa mozog je citlivejší na výkyvy hladín cukru v krvi.
● Starší ľudia s diabetom, ktorí majú rôzne diabetické komplikácie. Poškodenie mozgu môže spôsobiť aj to, že cukrovkári neberú liečbu príliš vážne, porušujú diétu a opakovane majú zlé výsledky glykémie. „Diabetici vo vyššom veku majú potom znížené vnímanie stavu vlastného organizmu a teda aj príznakov hypoglykémie,“ hovorí Dr. Migra.

Krátkodobé i dlhodobé
S kolísaním cukru vo vlastnom organizme sa naozaj netreba zahrávať. Pri jeho náhlom výkyve totiž môže dôjsť ku krátkodobých zmenám vašich poznávacích funkcií. Pri jeho opakovaných výkyvoch už možno hovoriť aj o dlhodobom poškodení mozgu. Ako hovorí Dr. Migra, najzávažnejšia je hranica glykémie v rozpätí od 16 do 40 mmol/l. „Keď už je nad 40 mmol/l, dochádza väčšinou k diabetickej alebo ketoacidotickej kóme. Vážna je aj hypoglykémia pod 3 mmol/l.“ Pri dlhodobo zlej kontrole ochorenia sú však príznaky poškodenia zreteľné už aj pri vyšších hodnotách, okolo 5 mmol/l.

Prejavy poškodenia poznávacích procesov pri hyperglykémii:
● zhoršenie pamäte
● nižšia rýchlosť uvažovania
● smútok
● úzkostlivosť
● agresia
● znížená výkonnosť
● rozladenosť

Prejavy poškodenia poznávacích procesov pri hypoglykémii:
● spomalené reakcie
● znížená pozornosť
● zhoršenie pamäte
● znížená koordinácia pohybov
● poruchy nálady

Aby ste sa teda nedopracovali popri diabete ešte k ďalším pridruženým chorobám súvisiacich s poškodením mozgu, dodržujte liečbu, diabetickú diétu, počúvajte rady lekára a ako radí Dr. Migra, venujte sa nejakej psychickej aktivite. Lúštite krížovky, riešte kvízy či hlavolamy.

(ivk)
Foto: www.fotolia.com

01 - Modified: 2006-05-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Víza šité na mieru? Normálny politický proces
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 01:55