StoryEditor

Syndróm suchého oka môže spôsobiť aj iné ochorenie

15.02.2015, 23:35
Autor:
(dia)(dia)
Poznáte pocit, keď vás pri nakupovaní v hypermarkete či počas jazdy v aute, letu v lietadle, pri dlhšej práci s počítačom pália oči?

Máte v nich pocit cudzieho telieska, tlaku, suchosti, sú červené, potrebujete častejšie žmurkať, zahmlieva sa vám videnie? Ak áno, mali by ste navštíviť svojho očného lekára. Možno trpíte tzv. syndrómom suchého oka, alebo vo vážnejšom prípade máte už zápal spojovky (priehľadnej blanky pokrývajúcej oko a vnútornú časť viečok) a rohovky (priehľadnej časti vonkajšieho obalu oka, ktorá prepúšťa a láme svetelné lúče do oka).

Ľudské oko pre svoju optimálnu funkciu vyžaduje, okrem iného, optimálne zloženie slzného filmu, ktorý pokrýva v tenkej vrstvičke rohovku a spojovku oka a pri žmurkaní sa pravidelne obnovuje. Slzný film pozostáva z troch vrstiev:

Rohovku pokrýva hlienová vrstva, ktorá vyrovnáva jej povrchové nerovnosti a zároveň umožňuje vodnej vrstve na ňu priľnúť.
Vodná vrstva tvorí až 95 % slzného filmu, zásobuje rohovku kyslíkom, obsahuje protibakteriálne látky a odplavuje nečistoty a odumreté bunky z povrchu oka.
Tuková vrstva - vonkajšia, zabraňuje pretekaniu slzného filmu cez okraj viečok a chráni vodnú vrstvu pred odparovaním.

Jednotlivé vrstvy slzného filmu sú stále produkované slznými žľazami a špecifickými bunkami uloženými v spojovke. Slzné žľazy môžu zvýšiť produkciu vodnej vrstvy aj reflexne, napr. pri plači. Slzy sa žmurkaním v rôznych intervaloch roztierajú viečkami po povrchu rohovky a spojovky. Nadbytočné slzy sa odvádzajú cez ústia slzných kanálikov – v dolnom a hornom viečku pri vnútornom kútiku oka a nimi do väčšieho kanálika smerom do nosa.

 

Čo spôsobuje syndróm suchého oka?

nedostatok slzného filmu alebo zmeny jeho zloženia (paradoxne pri poruche tukovej vrstvy môže mať človek dostatok sĺz, ktoré sa však neudržia na oku, preto slzí, ale má pocit suchého oka)

v ťažších prípadoch rôzne stupne poškodenia rohovky a spojovky až zápalové prejavy

rôzne ochorenia poškodzujúce spojovku, napr. chronické alebo autoimunitné zápaly (pri reumatických ochoreniach), stavy po jej poleptaniach, pri poruche inervácie slznej žľazy

 

Produkcia sĺz sa znižuje vo vyššom veku, ženám v prechode, pri užívaní niektorých liekov. Subjektívne ťažkosti sa zhoršujú v priestoroch s klimatizáciou, vykurovaním, so suchým alebo znečisteným ovzduším (dym, prach), pri uprenom pohľade napríklad na monitor so znížením frekvencie žmurkania.

 

Spôsoby liečby:

vylúčenie okolností spôsobujúce vysychanie slzného filmu,

náhradné, tzv. umelé slzy, ktoré si pacient kvapká do očí podľa potreby,

na noc je vhodné použiť očnú masť,

vo vážnejších prípadoch sa do ústí slzných kanálikov implantujú dočasne alebo natrvalo rôzne implantáty alebo sa ústia slzných kanálikov operatívne uzavrú.

 

Syndróm suchého oka je chronické ochorenie, ktoré znepríjemňuje človeku život. V súčasnosti existuje široká paleta liečebných možností, ktoré zmierňujú ťažkosti a umožňujú predchádzať vzniku komplikácií.

(red.)

01 - Modified: 2007-03-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Švajčiari odmietli jedinú poisťovňu
01 - Modified: 2023-10-22 12:19:08 - Feat.: - Title: Krivé zuby môžu viesť k chronickým bolestiam hlavy. Vedeli ste to? 02 - Modified: 2023-11-21 14:22:18 - Feat.: - Title: Choroby prichádzajú, viete, ako na ne? Otestujte sa! 03 - Modified: 2023-05-22 12:32:47 - Feat.: - Title: Interakcie liekov môžu znížiť aj účinnosť liečby 04 - Modified: 2015-12-14 22:29:02 - Feat.: - Title: Hladina cukru v krvi ovplyvňuje takmer všetko, sex nevynímajúc 05 - Modified: 2015-12-09 22:13:02 - Feat.: - Title: Všetko, čo potrebujete vedieť o inzulíne
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
17. apríl 2024 21:56