StoryEditor

Diabetici, týmito nápojmi by ste mali hasiť smäd

13.07.2015, 00:08
Autor:
(dia)(dia)
Tak ako v prírode funguje prirodzený kolobeh vody, režim príjmu a výdaja tekutín potrebuje aj naše telo. A to obzvlášť v týchto mesiacoch.

V letných horúčavách totiž vydávame omnoho viac tekutín, ako v ktorékoľvek iné ročné obdobie. Preto jej potrebujeme aj viac vypiť. Nie však priveľa. S nadmerným množstvom vody si totiž nevedia rady naše obličky. Vyhýbať sa treba aj sladkým nápojom. Tie zas rozhádžu glykémie. Koľko teda piť, čím hasiť smäd a aké zásady pitného režimu dodržiavať?

 

Pre naše telo je voda veľmi dôležitá. Nielenže je nosičom minerálov a stopových prvkov, ľudské telo ju potrebuje aj ako chladiacu kvapalinu. Keby jej nebolo, náš organizmus by sa ľahko prehrial. Telo sa proti tomu bráni potením. Preto sa v horúčavách potíme o preteky. O to viac tekutín potrebujeme prijať.

 

Kde sa stráca?

Človek vydá denne 2 – 2,5 litra vody. Zdá sa vám to veľa? Rozdeľme to teda na drobné:

1-1,5 l vylúčime močom
600 ml vypotíme
300 – 400 ml vydáme pri metabolických pochodoch

Ak sa behom dňa budete venovať aj športu, straty tekutín prostredníctvom potenia budú ešte väčšie. V letných mesiacoch stačí obyčajná prechádzka na to, aby sme sa poriadne spotili. Aby sa v našom tele udržala rovnováha výdaju a príjmu, musíme náš organizmus pravidelne dopovať dávkami tekutín.

 

V ohrození

Čo hrozí, keď neprijmeme dostatok tekutín? Bohužiaľ, v niektorých prípadoch to môže viesť aj k vážnym stavom. Voda je totiž pre normálnu funkciu ľudského organizmu nevyhnutná. Jej nedostatok nepriaznivo pôsobí na všetky bunky v našom tele a môže mať veľmi vážne následky. Zvlášť citlivý na nedostatok tekutín je náš mozog. Ak sme sa príliš dlho nenapili, ohlási sa bolesťou hlavy, závratmi, pocitmi telesného a duševného vyčerpania. Pri vysmädnutí klesá aj naša schopnosť sústrediť sa, zhoršuje sa pozornosť a pamäť. Nedostatok tekutín podporuje vznik zápchy a zaťažuje celý srdcovo-cievny systém. Pulz sa nám zrýchľuje a krvný tlak klesá. To sa prejaví závratmi, alebo dokonca celkovým kolapsom a stratou vedomia.

 

Diabetik bez vody

Nedostatok tekutín je zvlášť nebezpečný pre diabetika. Organizmus sa v takej situácii naladí na akýsi krízový režim. Snaží sa vodou „šetriť“, preto sa znižuje jej vylučovanie obličkami. To však znamená, že sa v tele zadržujú aj odpadové látky, čo nepriaznivo ovplyvňuje funkcie organizmu. Nedostatočný prívod tekutín zvyšuje riziko ochorení obličiek a močových ciest a môže narušiť chod látkovej premeny. Práve na tieto ochorenia sú diabetici náchylnejší než nediabetici, takže by mali pitný režim dodržiavať zvlášť starostlivo.

 

Koľko piť?

Ak chceme, aby náš organizmus pracoval na plný výkon, musíme ho zásobiť tekutinami. Koľko tekutín vlastne potrebujeme? Odporúčaná denná spotreba tekutín je pri bežnom zaťažení 30-35 ml na kg hmotnosti tela. V letných mesiacoch je lepšie brať do úvahy tú vyššiu hodnotu. Vhodnú spotrebu vody pre vás si teda vypočítate jednoducho: vynásobte svoju hmotnosť v kilogramoch číslom 0,035 a vyjde vám odporúčaná denná dávka tekutín v litroch. Toto číslo je však len orientačné. Časť vody získavame aj z potravín. Kto konzumuje veľa ovocia, zeleniny, polievok, mliečnych výrobkov, či iných potravín bohatých na vodu, nemusí prijímať až také množstvo tekutín. Ak váš jedálničiek pozostáva prevažne zo suchej stravy, budete tekutín potrebovať viac. Rozdiel je aj medzi mužmi a ženami. Muži totiž v priemere potrebujú viac tekutín, ako predstaviteľky nežného pohlavia.

 

Koľko tekutín vypiť? Záleží to od hmotnosti. Vypočítajte si svoju odporúčanú dennú dávku tekutín:

hmotnosť v kg x 0,035 = DDD tekutín v litroch

 

Tekutiny dopĺňajte priebežne

Organizmus využije tekutiny najhospodárnejšie, ak mu ich dodávame priebežne. Keď sa chopíte pohára až na naliehavý pocit smädu, je neskoro. Piť by sme mali rovnomerne počas celého dňa a nie nárazovo vo veľkých množstvách. Prijímať tekutiny môžeme aj počas jedla alebo po jedle. Pri odchode z domu na dlhší čas by sme mali mať vždy so sebou fľašku vody.

 

Otrava vodou

Priveľa tekutín môže nášmu organizmu aj škodiť, preto si treba dávať pozor na dodržiavanie odporúčaných dávok. Ak človek vypije naraz väčšie množstvo tekutín, ako dokážu jeho obličky vylúčiť, môže nastať tzv. otrava vodou. Medzi prvé príznaky patrí nevoľnosť, vracanie a bolesť hlavy. Nadmerný príjem tekutín však môže mať aj vážnejšie následky. Môže dôjsť až k opuchu mozgu, kŕčom a bezvedomiu. V extrémnych prípadoch môže otrava vodou končiť aj smrťou. Ak máte diabetes, mali by ste preto dávať pozor na to, koľko tekutín prijímate. Niektorí diabetici majú totiž v dôsledku svojho ochorenia nástojčivejší pocit smädu. Preto lekári odporúčajú, aby ste si príjem tekutín dôsledne kontrolovali. Zvlášť opatrní by mali byť pacienti so zníženou funkciou obličiek. Medzi rizikové osoby patria aj tí, ktorí obmedzujú v strave soľ alebo dodržiavajú neslanú diétu.

 

Čím hasiť smäd?

Ovocné nápoje a džúsy

Pri džúsoch sa treba mať na pozore. Čerstvo vylisované nápoje z ovocia sú síce bohaté na vitamíny a mnohé cenné živiny, zároveň však obsahujú cukor. Konzumovať by sa preto mali len príležitostne, najlepšie zriedené z vodou. Ak ste milovníkmi džúsov, zvoľte radšej zeleninové. Je v nich menej cukru a sú preto pre diabetika prijateľnejšie.

 

Prírodné minerálne vody

Pre diabetika sú vhodnou alternatívou. Kto ich pije pravidelne, mal by si vyberať stolové vody s nižším obsahom sodíka (Na) a s celkovým množstvom minerálnych látok do 1 g/l. Vody, ktoré obsahujú minerálne látky vo vyššej koncentrácii, by sa mali piť v množstve do 0,5 l na deň. Jednotlivé minerálne vody sa líšia svojim zložením, preto by sme mali rôzne druhy striedať. Predídeme tak nadmernému a jednostrannému príjmu niektorej z minerálnych látok.

Sýtené minerálne vody vyvolávajú príjemný pocit osvieženia, no citlivejším ľuďom môžu dráždiť žalúdok. Príjem perlivých vôd je dobré obmedzovať aj kvôli vyššiemu obsahu kysličníka uhličitého, ktorý môže spôsobiť problémy so zažívaním.

 

Nealko nápoje a sirupy

Diabetici by sa mali vyhýbať nápojom obsahujúcim cukor. Bežný nealkoholický nápoj skrýva v jednom decilitri 2 – 3 kocky cukru, ktorý sa rýchlo vstrebáva a vedie k rýchlemu vzostupu glykémie. Ani tzv. „light“ nápoje nie sú výhrou. Hoci neobsahujú cukor, sú sladené sacharínom, cyklamátom alebo aspartámom. Čoraz viac obhajcov zdravej výživy považuje tieto sladidlá za škodlivé.

 

Čaj

Na uhasenie smädu je to výborná voľba. Mnohé z nich majú lahodnú a výraznú chuť, ktorá nepotrebuje ďalšie prisladzovanie. Tak sa možno vyhnúť nadbytočnému príjmu cukru. Okrem toho, že sú chutné, sú aj veľmi zdravé. Vyznačujú sa obsahom prírodných ochranných látok. Ak máte radi bylinkové čaje, pokojne ich popíjajte. Najlepšie je však jednotlivé druhy striedať. Mnohé čaje sú chutné aj za studena alebo dokonca chladené s ľadom. Takýto nápoj výborne osvieži aj počas letných horúčav. Pozor! Niektoré bylinkové čaje so silnejšími liečivými účinkami treba konzumovať podľa pokynov na obale.

 

Káva

Ak si poobede sadnete k šálke kávy nemyslite si, že robíte niečo pre svoj pitný režim. Káva nie je vhodným nápojom na hasenie smädu, pretože má močopudný účinok a v konečnom dôsledku zvyšuje straty tekutín z tela. Šálku kávy by sme mali vždy doplniť pohárom vody.

 

Mlieko

Diabetik by mal mlieko vnímať skôr ako potravinu, než ako nápoj. Vypité množstvo mlieka je potrebné započítať do skonzumovaných sacharidových jednotiek.

 

Viete, že...

obsah vody v tele sa vekom znižuje?

 

Kto pije dostatok tekutín, ide na plný výkon

 

Pitný režim pre vašu pleť

Chcete mať sviežu pleť? Dodržujte pitný režim. Typickým príznakom dehydratácie je znížená pružnosť pokožky. Ak chceme mať peknú a zdravú pleť, mali by sme ju osviežovať vodou nielen zvonku, ale aj pitím dostatočného množstva tekutín.

 

Stará sa o vás zamestnávateľ?

V týchto letných dňoch by asi každý najradšej ležal na pláži pod slnečníkom a relaxoval. Napriek tomu musíme väčšinu letných dní tráviť v práci. Aj tam však patria pre leto špeciálne opatrenia. Ak máte sedavé zamestnanie, teplota vo vašej kancelárii by v žiadnom prípade nemala prekročiť 29 °C. Chýba na vašom pracovisku klimatizácia? V tom prípade musí zamestnávateľ zabezpečiť dostatočné prúdenie vzduchu vetraním alebo sa musí pracovný čas skrátiť. Na miesto, kde pracujete, by nemali prenikať ani priame slnečné lúče. Zamestnanec má mať počas horúcich dní umožnené prestávky v práci. Zamestnávateľ musí okrem toho bezplatne zabezpečiť zamestnancom pravidelný pitný režim a to bez ohľadu na to, či pracujete za stolom v kancelárii alebo na stavenisku. Dožadujte sa preto svojich práv!

 

(tot)

01 - Modified: 2007-07-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Poľsko sa otvára susedom z Východu
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-01-29 12:32:36 - Feat.: - Title: Žijete ZDRAVO? Otestujete sa! 04 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 05 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
10. apríl 2024 08:52