StoryEditor

Chrípku sprevádza bolesť hrdla, hlavy, svalov, únava a smrkanie

02.11.2015, 23:05
Autor:
(dia)(dia)
Tiež si povzdychnete a vyvrátite oči stĺpkom pri pomyslení na chrípku?

Žiaľ, toto akútne vírusové ochorenie trápi ľudskú populáciu už celé stáročia a nemieni zo svojho zlovestného trendu upustiť. Vo väčších či menších epidémiách sa objavuje prevažne v jesenných a zimných mesiacoch.
 
Ochorenie sa veľmi ľahko šíri. Vírus sa prenáša vzdušnou cestou kvapôčkami, ktoré sa do okolia vylučujú pri kašlaní, kýchaní, ale aj pri rozprávaní. Usádzajú sa ľahko v horných dýchacích cestách tým, ktorí nemajú proti aktuálnemu typu chrípkového vírusu vytvorené protilátky.

 

Ako v ohni

Prvé príznaky sa prejavujú 1 až 4 dni, najčastejšie 2 dni po infekcii náhlym pocitom mrazenia, malátnosti a vzostupom teploty na 39-40°C. Chrípku sprevádza bolesť hrdla, hlavy, svalov, únava a smrkanie. Kašeľ je spočiatku suchý, neskôr s vykašliavaním. Príznaky by mali ustúpiť do 5-7 dní, zvýšená únavnosť však pretrváva dlhšie. Ochorenie najčastejšie postihuje deti a staršie osoby nad 65 rokov. Komplikácie ako napríklad zápal pľúc alebo poruchy nervového systému mávajú častejšie starí ľudia, pacienti s poruchami imunity alebo so závažným chronickým ochorením najmä dýchacích ciest a malé deti.

 

Pozor! Antibiotiká sú v liečbe chrípky neúčinné.

 

Prevencia

hygiena

zvyšovanie odolnosti organizmu otužovaním

častý pohyb na čerstvom vzduchu

správna životospráva

zvýšený príjem vitamínov, najmä vitamínu C

šport

očkovanie

 

Spoľahlivá ochrana

Pre každú očkovaciu sezónu laboratóriá pripravujú novú vakcínu s aktuálnym zložením chrípkových vírusov. Prečo? Vírus chrípky totiž každý rok mení svoj charakter.

Zaočkovať sa môžete ešte aj v novembri, aby sa do začiatku zvýšenej aktivity vírusu stihli vytvoriť protilátky. Ochranný účinok vakcíny nastupuje 10-14 dní po podaní. Deti sa očkujú od 6 mesiacov. Po prvýkrát a chronicky chorým ľuďom sa odporúča podať 2 dávky v odstupe 1 mesiac, ostatným stačí 1 dávka.

 

Komu sa očkovanie odporúča?

1. osobám starším ako 65 rokov

2. starým ľuďom, ktorí žijú v domovoch dôchodcov a starobincoch

3. deťom a dospelým, ktorí trpia na chronické ochorenia dýchacích ciest a kardiovaskulárne choroby

4. deťom a dospelým, ktorých klinický stav si vyžaduje sústavnú medicínsku starostlivosť, sledovanie, resp. opakované hospitalizácie (napr. chronické metabolické ochorenia, vrátane diabetu mellitus)

5. deťom a mladistvým (vo veku od 6 mesiacov do 18 rokov), ktorí sú na dlhodobej liečbe kyselinou acetylosalicylovou a v priebehu chrípky majú zvýšené riziko ťažkého ochorenia charakterizovaného nahromadením tuku v pečeňových bunkách a akútnym poškodením mozgu (Reyovho syndrómu)

6. ženám v druhom a treťom trimestri gravidity v čase chrípkovej sezóny

7. ľuďom, ktorí žijú, resp. sa starajú o rizikové osoby a chorých po transplantácii orgánov a postihnutých ochorením AIDS

 

Podľa zákona o liečebnom poriadku sú zdravotné poisťovne povinné uhradiť očkovaciu látku:

osobám starším ako 65 rokov,

dispenzarizovaným pacientom s chronickými ochoreniami dýchacích ciest, srdcovo-cievneho aparátu, metabolickými, obličkovými a imunitnými poruchami,

zdravotníckym pracovníkom,

príslušníkom jednotiek Armády SR povereným špeciálnymi úlohami (podľa Indikačného zoznamu MZ SR).

 

Zo štátneho rozpočtu je očkovanie hradené osobám umiestneným v liečebniach pre dlhodobo chorých, geriatrických centrách, ústavoch sociálnej starostlivosti. Ostatní si očkovanie hradia sami. Očkovaciu látku získate na lekársky predpis v lekárni.

 

Účinnosť vakcinácie

Očkovaním sa zabráni 70-90 % ochorení zdravých ľudí do 65 rokov, starším osobám môže vakcína zmierniť priebeh choroby a zabrániť sekundárnym ochoreniam a tým znížiť riziko hospitalizácie a úmrtia.


Vedľajšie účinky

Citlivejším jedincom môže vakcinácia spôsobiť reakciu lokálneho charakteru, najčastejšie ide o prechodné začervenie, opuch a bolestivosť v mieste aplikácie očkovacej látky.

 

Zaujímavosti

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie sezónne epidémie každoročne postihujú 10-20 % celkovej populácie, 3 až 5 miliónov osôb má vážne zdravotné komplikácie a 250 až 500 tisíc zomiera. Na chrípkové ochorenie skomplikované zápalom pľúc zomiera až vyše 90 % osôb vo veku 65 rokov a viac.

Vírus chrípky bol izolovaný v roku 1933, neskôr sa určili typy vírusu A, B, C a ďalšie varianty. V porovnaní s inými pôvodcami infekčných chorôb je vírus chrípky (hlavne A) veľmi premenlivý a práve zmeny vlastností vírusu sú príčinou opakovaných a ničivých epidémií.

Pandémie sa vyskytujú 3 až 4-krát za storočie.

Najznámejšia je španielska chrípka, ktorá v rokoch 1918-1919 zabila vyše 20 miliónov ľudí.

Pandémia chrípky v 18. storočí zachvátila celú Európu a dala vznik francúzskemu výrazu „la grippe“ odvodenému od triasť sa, mať kŕče.

 

(red.)

01 - Modified: 2007-10-29 05:38:36 - Feat.: 0 - Title: Paradox delenia -- demokratický charakter môžu dať Slovensku skôr stúpenci Česko-Slovenska alebo Samostatnosť nechceme... 4
01 - Modified: 2023-10-22 12:19:08 - Feat.: - Title: Krivé zuby môžu viesť k chronickým bolestiam hlavy. Vedeli ste to? 02 - Modified: 2024-03-25 13:53:56 - Feat.: - Title: Chrípka dokáže ohroziť na živote 03 - Modified: 2023-08-23 12:07:55 - Feat.: - Title: Na preventívky treba dostať vysokorizikové osoby, hovorí Goncalvesová 04 - Modified: 2023-11-21 14:22:18 - Feat.: - Title: Choroby prichádzajú, viete, ako na ne? Otestujte sa! 05 - Modified: 2023-10-19 06:11:37 - Feat.: - Title: Cukrovka a ochorenia srdca. Dá sa im predísť!
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 02:30