StoryEditor

Fantómová bolesť

10.07.2009, 07:37
Autor:
(dia)(dia)
Noha môže diabetikovi robiť trampoty aj po amputácií. Ešte aj potom, ako je od tela operatívne oddelená, spôsobuje niektorým pacientom bolesť alebo nepríjemné pocity. Ako môže človeka bolieť niečo, čo už neexistuje? Môže byť dôvodom jednoducho to, že sa postihnutý so stratou nedokáže zmieriť? Alebo je príčina fyziologická?

Noha môže diabetikovi robiť trampoty aj po amputácií. Ešte aj potom, ako je od tela operatívne oddelená, spôsobuje niektorým pacientom bolesť alebo nepríjemné pocity. Ako môže človeka bolieť niečo, čo už neexistuje? Môže byť dôvodom jednoducho to, že sa postihnutý so stratou nedokáže zmieriť? Alebo je príčina fyziologická?

Strata končatiny visí nad každým cukrovkárom ako strašiak. Nezaženieme ho tým, že o ňom nebudeme hovoriť. Práve naopak. Čím viac svojho „nepriateľa“ spoznáme, tým lepšie mu budeme vedieť čeliť. Veď je to práve cukrovka, ktorá stojí za 40-60% všetkých amputácií nespôsobených úrazom.

Nie je to výmysel

Podľa neurologičky MUDr. Jany Psárskej, pociťuje tzv. fantómové senzácie alebo fantómové bolesti po amputácii väčšina pacientov. Tieto záhadné pocity sa viažu na časť už neexistujúcej končatiny. Pacienti majú pocit, akoby nejestvujúca noha bola stále súčasťou ich tela. Názov fantómová bolesť nie je náhodný. Fantóm totiž znamená prízrak. A to bolesť charakterizuje. Zjavuje sa ako prízrak, ktorý chorý pociťuje, ale nemôže ho vidieť. Podľa odborníčky, nie je tento pocit žiadnou autosugesciou alebo výmyslom deprimovaného pacienta, ale mučivou bolesťou, ktorú pacient reálne cíti. Na druhej strane, psychika pacienta na priebeh ochorenia výrazne vplýva. Ak sa človek nevie so stratou vnútorne vyrovnať, môže to komplikovať aj odstránenie jeho bolestí.

Príčina neznáma

Fantómové bolesti patria k jedným z najväčších záhad medicíny. Ich presnú príčinu lekári zatiaľ s istotou objasniť nedokážu. Podľa jednej z teórií je dôvodom fantómových pocitov to, že nervy, ktoré poskytovali citlivosť amputovanej nohe, sú stále funkčné. Mozog nedokáže rozoznať, že nervy teraz končia vo vyššej časti končatiny. Preto si ich signály vysvetľuje mylne. Podráždenia na kýpti si môže interpretovať, akoby pochádzali z niekdajšej časti nohy. Tá však už neexistuje.

Bolesť si zapamätali

Pacient, ktorý pociťoval v nohe bolesti ešte pred amputáciou je fantómovou bolesťou ohrozený omnoho viac. Zjednodušene si to môžeme predstaviť tak, že nervové bunky si túto bolesť „zapamätali“, a neskôr reagujú už bez príslušného bolestivého dráždenia. Aj to môže byť dôvod, prečo je u mnohých ľudí fantómová bolesť veľmi podobná tej, ktorú pociťovali pred amputáciou.

Hovoriť s lekárom

Amputovaná časť tela sa vracia k pacientovi ako duch a upozorňuje na seba bolesťou. Je to skúsenosť vyše polovice ľudí, ktorí takúto operáciu museli podstúpiť. Fantómové bolesti sa môžu objaviť okamžite, ale aj v priebehu prvého roka po chirurgickom zákroku. Hoci najčastejšie ich prežívajú ľudia po strate končatiny, objavujú sa aj po amputácii iných častí tela. Nech je príčina akákoľvek, bez príslušnej liečby môžu bolesti spôsobiť dlhodobé muky. O svojich bolestiach po operácii je preto veľmi dôležité hovoriť s ošetrujúcim lekárom. Čím skôr sa začne tento problém liečiť, tým väčšie sú šance na skorý úspech. Napriek tomu sa mnohí pacienti so svojim trápením odborníkovi nezdôveria. Myslia si, že ich bolesť nie je skutočná a odohráva sa len „v ich hlave“.

Spúšťače bolesti

U niekoho je fantómová bolesť otázkou niekoľkých dní. Sú však aj takí, ktorí ňou trpia celé roky. Niektoré situácie pôsobia ako jej spúšťače. Sú to:

● Zmeny počasia

● Tlak protézy na kýpeť

● Stres

● Vyčerpanie

Liečba

Možnosti liečenia fantómových bolestí sú široké. Lekár môže pacientovi predpísať lieky, prípadne využiť iný druh terapie, ako napríklad:

● Neurálna liečba: liečba bolestí „obstrekom“ lokálnym anestetikom, čiže prostriedkom na znecitlivenie. Ten následne potláča prenos vzruchov a znižuje bolesti.

● Masáže, kúpele, liečebná gymnastika

● Prispôsobenie protézy

● TENS (transkutánna elektrická nervová stimulácia): na pokožku sa pripevnia elektródy, ktoré prostredníctvom elektrického prúdu zabraňujú šíreniu bolesti

● Akupunktúra, hypnóza a biofeedback

● Psychologické metódy: rôzne uvoľňovacie techniky ako autogénny tréning, či relaxácia

Fantómové senzácie

Kým fantómovú bolesť nemusí prežívať každý pacient po chirurgickom zákroku, fantómové senzácie sa objavujú po operácii takmer u všetkých. Sú to všetky nebolestivé vnemy, ktoré postihnutý cíti v neexistujúcej končatine. Môže to byť napríklad pocit tepla, chvenia, brnenia či zdanie dotykov. Časom ustúpia sami od seba, no môže to trvať aj 2-3 roky.

(tab)

01 - Modified: 2023-08-18 10:34:14 - Feat.: - Title: Diabetik verzus alkohol 02 - Modified: 2023-04-11 04:46:31 - Feat.: - Title: Predoperačné vyšetrenie by nemalo byť staršie ako dva týždne 03 - Modified: 2022-12-02 08:00:00 - Feat.: - Title: Kto môže nazerať do zdravotnej dokumentácie?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 00:34