StoryEditor

Sen o bezchybnej pleti

10.07.2009, 08:23
Autor:
(dia)(dia)
Aj vás trápia čierne uhríky, zapálené či bolestivé hnisavé vyrážky? Vyskúšali ste už množstvo krémov, antibakteriálnych prípravkov, ktoré sa vám núkajú najmä z televíznej obrazovky a výsledok žiadny? Vedzte, že máte dočinenia s akné, ktoré útočí nielen na tínedžérov, no nevie si s ním poradiť dokonca ani staršia populácia.

Aj vás trápia čierne uhríky, zapálené či bolestivé hnisavé vyrážky? Vyskúšali ste už množstvo krémov, antibakteriálnych prípravkov, ktoré sa vám núkajú najmä z televíznej obrazovky a výsledok žiadny? Vedzte, že máte dočinenia s akné, ktoré útočí nielen na tínedžérov, no nevie si s ním poradiť dokonca ani staršia populácia.

Niekomu sa akné prejaví len uhríkmi na nose, čele a brade, niekomu neostáva nič iné, len sa zmieriť s jazvami, ktoré po červených vriedkoch zostali. Existuje však možnosť, ako s vyrážkami vybabrať. Cielenou liečbou trafíte do čierneho a malé „potvorky“ nebudú mať viac šancu na prežitie.

Môže za to genetika

„Príčin vzniku akné je viacero, no dedičnosť hrá najvýznamnejšiu rolu. Každý z nás má určitý typ pleti a aj náchylnosť k tomu, či bude aknózna. Ak rodičia majú akné, je vysoká pravdepodobnosť, že aj deti budú mať rovnaký problém,“ vysvetľuje MUDr. Zora Haviarová z bratislavského štúdia lekárskej kozmetiky.

Medzi ďalšie príčiny, ktoré priebeh akné zhoršujú alebo zvýrazňujú, patria napríklad infekcie, pokazené zuby, gynekologické problémy, znížená imunita a iné ochorenia, ktoré organizmus zaťažujú. Niektoré lieky môžu tiež spôsobiť aknózne prejavy, dokonca aj nadmerné krémovanie môže samo osebe vyvolať vyrážky.

„Môže sa tiež stať, že sa z dovolenky, kde ste používali opaľovacie krémy, vrátite s prejavmi, ktoré vyzerajú ako akné. V tomto prípade však genetika nehrá žiadnu úlohu,“ konštatuje Z. Haviarová.

Začína uhrami

Puberta je obdobie, keď sa pleť mení na dospelú. Je to zároveň čas, keď sa prvýkrát prejaví akné a to najmä na miestach, kde sú mazové žľazy - na tvári, hrudníku a chrbte. Niekto môže mať vyrážky dokonca aj na rukách a nohách.

Ako vzniká akné? „Ide o poruchu mazotvorby a rohovatenia. Základným prejavom sú uhry. Môžu byť uzatvorené alebo otvorené, pri ktorých vidno na povrchu kože čierne bodky. V ďalších štádiách dochádza k upchatiu nadmerným množstvom mazu a vznikajú červené vyrážky. V ťažších formách sa môžu rozširovať, spravia sa hrče, ktoré môžu splývať až nastane zjazvenie,“ hovorí Z. Haviarová. Najhoršie, čo môžete urobiť, je ošetrovať si vyrážky doma vlastným spôsobom, o ktorom ste presvedčení, že je správny. Násilným vytláčaním však spôsobíte, že malé vriedky si založia v najbližšom okolí rodinku a dať stop ich rozmnožovaniu bude čoraz náročnejšie.

Ako im dať červenú?

V prvom rade treba aknózneho kandidáta vyšetriť, či nie je na príčine nejaký vnútorný problém. To znamená, že v organizme by nemali byť žiadne zdroje infekcie. Máte v poriadku hrdlo, funguje vám správne trávenie, boli ste u zubára a na gynekologickom vyšetrení? Pokiaľ ste diabetici, máte hladiny cukru v krvi v norme? Ak sú teda výsledky základných vyšetrení v poriadku a neprežívate permanentný stres, pretože aj ten býva príčinou akné, môžete v spolupráci s lekárom pristúpiť k liečbe a zastaviť aknózne prejavy. Ako to rieši Z. Haviarová? „Podľa toho, aká je forma akné, sa rozhodneme, ako budeme postupovať. Niektorým stačí zvýšená hygiena, pleťové a sťahujúce vody a problém sa zakrátko vyrieši. Pokiaľ ide o horšie formy, predpisujeme prípravky, ktoré zabraňujú tvorbe uhrov a vytváraniu cýst. Pri hnisavých prejavoch pomôžu antibiotiká, ktoré sa používajú aj lokálne.“

Na ťažké formy

MUDr. Haviarová odporúča na ťažké formy účinnú látku izotretinoín, vďaka ktorej sa pleť v priebehu štvrťroka podstatne zmení. „Je jednou z mála účinných preparátov, ktoré na takéto formy akné zaberajú. Možno ju však užívať až po všetkých potrebných vyšetreniach a ak ide o ženu, nesmie otehotnieť.“ V začiatkoch tabletkovej liečby sa pleť veľmi často zhorší, no dôležité je vydržať. Po 2 až 4 týždňoch nastane výrazné zlepšenie. Dávky sa predpisujú podľa váhy a berú sa aj niekoľko mesiacov. Nevýhodou liečby izotretinoínom je suchá, citlivá pokožka, pery sa môžu šúpať a nie je vhodné ísť ani na slnko. Práve preto sa prípravok predpisuje na zimné obdobie. Nežiaduce prejavy sú však prechodné a výsledok je taký dobrý, že spomínané prejavy pacientom neprekážajú.

Podporná liečba

IPL - nová technológia v korektívnej dermatológii. Ide o intenzívne pulzné svetlo, ktoré sa využíva ako pomocná liečba v jednotlivých kúrach. Ideálne je modernú metódu absolvovať raz do týždňa 10-krát za sebou.

Mikrodermabrázia - zbrusovanie, používa sa na vyhladenie stôp po akné pri miernych formách. Zbrúsením akoby sa otvoril folikul a ten sa potom prečisťuje. Stačí prísť 2-krát do mesiaca.

Ovocné AHA kyseliny - celú pleť prehoja a vylepšia. Ošetrenie prebieha 7 - 10-krát približne v týždňových intervaloch. Kvôli pigmentovým škvrnám sa však neaplikuje v letných mesiacoch.

Laserová terapia - dajú sa ňou odstrániť jazvy po akné.

Antikoncepcia - pomáha dievčatám, ktorým akné súvisí s hladinou hormónov. Zvýšená hladina mužských pohlavných hormónov môže zhoršovať aknózne prejavy a vtedy je antikoncepcia úspešná, pretože hormonálne hladiny vyrovná. Nepomôže však každému.

Slnko - slnečné žiarenie môže pleť zlepšiť a vypnúť. Efekt zbadáte aj po opaľovaní, keď koža zhnedne a aknózne prejavy nie sú také viditeľné. Pozitívne účinky slnka na akné sú však rôzne.

Strava - na niekoho vplýva, na niekoho nie. „Ťažké, mastné a pikantné jedlo neodporúčame. Pokiaľ zistíte, že sa vám pleť zhoršuje po čokoláde a kakau, nejedzte ich. Určite by ste nemali preháňať so sladkosťami. Jednoducho sledujte, čo vám pleť zhoršilo a vylúčte to z jedálnička,“ tvrdí Z. Haviarová.

PRÍBEHY

Hanbil som sa pred kamarátmi

Dušan Kubíček (16) z Bratislavy zápasí s akné už od dvanástich rokov. „Začalo to v 6. triede, no považoval som to za normálnu vec, pretože som od ostatných počul, že mladým ľuďom sa vyrážky robia bežne. Ako to prišlo, tak to aj odíde, hovoril som si. S postupom času akné nemizlo, rozhodol som sa preto približne v 14. rokoch na tom pracovať.“ Dušanova tvár však bola stále rovnaká. Nepekné vriedky nemizli ani napriek tomu, že si ich neustále natieral krémami proti akné. Zlom nastal až po návšteve kozmetičky, ku ktorej sa odhodlal prísť pred rokom. Odvtedy badá na svojej pleti podstatné zlepšenie. „Pani doktorka mi predpísala antibiotickú vodu, ktorú používam raz denne a okrem toho mám čistiaci gél. Pleť mi vyčistia raz za mesiac.“

S Dušanovým sebavedomím však akné nijako neotriaslo. „Nevnímal som to tak, že ma ľudia budú posudzovať podľa toho, ako vyzerám. Pred kamarátmi som sa síce občas hanbil a mal som niekedy nepríjemný pocit, ale nevadilo mi to až do takej miery, že by som nešiel do spoločnosti. No myslel som na to a niekedy som cítil, že som svojou aknóznou pleťou pútal pohľady ostatných.“

Dúfa v zlepšenie

Dvadsaťročná Romanka zo Spišského Štvrtka zvolila na boj s akné, ktoré má od 16. rokov, pleťové vody určené na aknóznu pleť, no zlepšenie neprichádzalo. Rozhodla sa preto navštíviť kozmetické štúdio a pred niekoľkými mesiacmi začala chodiť ku kožnej lekárke. „Tvár si ošetrujem rôznymi masťami, zatiaľ však s minimálnym efektom. Práve preto zvažujem liečbu antikoncepčným prípravkom,“ vysvetľuje Romanka. Nepekné vyrážky vysokoškoláčka neberie len ako kozmetický problém. „Denne sa pohybujem medzi mladými ľuďmi a vtedy to pociťujem aj ako psychologický problém. Nemám však až taký hrozný nepríjemný pocit, no určitý handicap to zaiste je. Spoločnosti sa nevyhýbam, naopak, s kamarátmi sa pravidelne stretávam. Priateľa síce zatiaľ nemám, no nemyslím si, že by som s akné mala problém nadviazať kontakt, pretože vyrážky sa dajú dobre prekryť.“

(ivk)

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
24. apríl 2024 11:32