Opakované vykĺbenie ramena si vyžaduje chirurgický zásah.SNÍMKA: Nemocnice Agel Levice
StoryEditor

Vykĺbenie ramenného kĺbu predstavuje 80% všetkých vykĺbení

05.08.2022, 10:07

Vykĺbenie ramenného kĺbu je najčastejšie vykĺbenie, predstavuje cca 80% všetkých vykĺbení. Vzniká pádom na natiahnutú hornú končatinu alebo pádom na rameno.

„K vykĺbeniu (luxácii) v ramennom kĺbe dochádza, keď hlavica ramennej kosti pri páde na hornú končatinu opustí kĺbnu jamku, pričom sa poškodí spevňujúca časť jamky - labrum. To znamená, že hlavica ramennej kosti a kĺbna jamka na lopatke sa vplyvom vonkajšieho násilia oddelia, dochádza k vzniku trhliny v labre a hlavica ramennej kosti je mimo kĺbnej jamky," vysvetľuje MUDr. Adrián Horváth, primár Oddelenia úrazovej chirurgie Nemocnice AGEL Levice.

Pri prvom vykĺbení sa podľa neho poškodzuje kĺbne puzdro - labrum, chrupavka na hlavici často so vznikom defektu. Je nutná repozícia vykĺbenia v zdravotníckom zariadení a následná fixácia ramenného kĺbu ortézou. „Pri opakovanom vykĺbení sa poškodí kĺb natoľko, že je potrebná artroskopická refixácia labra, eventaulne ošetrenie poškodenej chrupavky," dodáva.

 

Poškodzuje sa nielen kĺb, ale aj svalstvo okolo neho

„Pri úraze ramenného kĺbu sa často poškodzuje rotátorová manžeta, čo je skupina svalov, ktorá udržuje správne postavenie hlavice ramennej kosti v jamke. Pri jej poškodení je výrazne obmedzená hybnosť v ramennom kĺbe a svalová sila hornej končatiny. Pri diagnostike napomáha MRI vyšetrenie ramena, následne je indikovaná rekonštrukcia rotátorovej manžety artroskopicky, “ vysvetľuje primár Horváth.

 

Vykĺbenie ramena je zvyčajne spôsobené pádom alebo úderom do ramena

To sa môže stať pri športových aktivitách. Vykĺbené ramená sú bežnejšie u dospievajúcich a u dospelých ako u mladších detí. Symptómy môžu zahŕňať extrémnu bolesť, slabosť, opuch, modrinu alebo začervenanie, svalové kŕče, necitlivosť, brnenie alebo slabosť v ramene, ruke alebo prstoch, nehybnosť ramena alebo ťažkosti s jeho pohybom.

Základná diagnostika je prázdna kĺbna jamka a deformita v oblasti ramenného kĺbu, röntgenové vyšetrenie ramenného kĺbu v 2 projekciách, pri nejasnej diagnóze napr. Pri zadnej luxácii - vykĺbení CT vyšetrenie ramenného kĺbu. Poškodenie mäkkých tkanív pri opakovanom vykĺbení popíše skenovanie magnetickou rezonanciou (MRI).

 

Opakované vykĺbenie vyžaduje chirurgický zásah

V prípade opakovaných vykĺbení je podľa primára Horvátha potrebné vykonať chirurgický zákrok, nakoľko sa stáva, že  je poškodené kĺbne puzdro v oblasti labra natoľko, že neudrží hlavicu v jamke a následne môže dochádzať k vykĺbeniu pri zlom pohybe. „Vykĺbenie ramena je častá diagnóza, jej správna diagnostika, liečba a následná rehabilitácia umožňujú návrat pacientov do aktívneho života," dodáva.

Aj v tomto prípade existuje prevencia, a to nosenie chráničov pri športových aktivitách, počas hry s deťmi by sa deti a dokonca aj dospelí mali vyhýbať ťahaniu a ťahaniu za ruky a samozrejme dbať na zvýšenú opatrnosť.

V levickej nemocnici vykonávajú artroskopické operácie ramenného kĺbu. Tieto zahŕňajú stabilizačné operácie kĺbneho puzdra po vykĺbení, operácie rotátorovej manžety, uvoľnenie impigement syndrómu pri obmedzenej hybnosti v ramennom kĺbe.

01 - Modified: 2022-06-01 09:18:37 - Feat.: 0 - Title: Rehabilitácia namiesto liekov 02 - Modified: 2022-07-18 07:43:49 - Feat.: 0 - Title: Cvičenie je lepšie ako tabletky! 03 - Modified: 2022-05-30 09:29:47 - Feat.: 0 - Title: Pravidelný pohyb môže spomaliť starnutie
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 00:25