Budúce mamičky sa musia starať nielen o výživu svojho tela, ale aj o telo svojho dieťatka. Preto je komplexné dopĺňanie všetkých potrebných látok v tomto období mimoriadne dôležité.SNÍMKA: archív
StoryEditor

Päť situácií, kedy je dôležité dopĺňať magnézium

02.10.2022, 13:20
Autor:
TASRTASR

Magnézium (horčík) je pre ľudský organizmus veľmi dôležitý minerál. Pomáha nášmu telu správne a bezproblémovo fungovať v rozličných situáciách.

Jeho pozitívne účinky na naše telo i psychiku sú naozaj rôznorodé. Tu sú niektoré z nich.

- Pomocník v období stresu

Začnime problémom, ktorý nás trápi viac ako kedykoľvek predtým – stres. V týchto chvíľach nejde ani tak o pracovný, ako o ten karanténny. A má rôzne dôvody – obavy o zdravie, prácu, peniaze, no aj dlhý monotónny pobyt na jednom mieste bez možnosti aktívnej psychohygieny. Pozitívne účinky magnézia sa prejavujú napríklad normalizovaním napätia cievnej steny (vysoký krvný tlak), znížením svalového napätia, trasľavosti, kŕčov a vnímania bolesti, znížením výskytu záchvatov migrény, či zmiernením ich priebehu, ale aj zmiernením príznakov chronického únavového syndrómu a zlepšením fyzického a psychického stavu.

 

- Užitočné v tehotenstve

Tehotenstvo je radostné, no zároveň náročné obdobie v živote budúcej mamy. Musí sa starať nielen o výživu svojho tela, ale aj o telo svojho dieťatka. Preto je komplexné dopĺňanie všetkých potrebných látok v tomto období mimoriadne dôležité. Magnézium je jednou z nich. Počas gravidity hladina magnézia klesá, pričom najnižšie hodnoty dosahuje medzi 24. až 30. týždňom tehotenstva. V tehotenstve je preto zvýšená spotreba magnézia - s rastom plodu totiž stúpajú nároky na spotrebu magnézia, ktoré sa využíva na stavbu orgánov, tvorbu kostí a vývoj centrálnej nervovej sústavy.

- Uľaví od kŕčov

Kŕče sú nepríjemnou bolesťou, ktorá dokáže ochromiť každého z nás. A je jedno, či je človek mladý, starší, slabý, či v dobrej fyzickej kondícii. Asi najnepríjemnejšie kŕče sú tie, ktoré prichádzajú bez varovania. Ako nám v takých prípadoch môže pomôcť magnézium? Pôsobí na tonus hladkých svalov a tak je nápomocné pri zmierňovaní všetkých vyššie spomenutých symptómoch.

- Pomôže pri problémoch zo srdcom

Srdce máme len jedno a nie nadarmo je v mnohých kultúrach symbolom celého človeka. Starať sa oň často začneme, ako inak, až keď nás zabolí. Magnézium možno použiť ako pomocnú liečbu artériovej hypertenzie, koronárnej choroby srdca, arytmií a metabolických porúch, a to v chronickej dlhodobej liečbe, ako i v akútnych stavoch.

- Podporí aktívne športovanie

Športové aktivity sú ozaj výbornou vecou. Pomáhajú nášmu telu i našej psychike. Intenzívne športovanie však kladie na náš organizmus aj zvýšené nároky na dopĺňanie dôležitých látok. Magnézium hrá štruktúrnu úlohu v kostiach, bunkových membránach a chromozómoch. Aktívny transport iónov, ako kalia a kalcia cez bunečné membrány tiež vyžaduje magnézium. Prostredníctvom tejto úlohy v ión-transportných systémoch pôsobí magnézium na svaly, na vedenie nervových impulzov, svalovú kontrakciu a normálny rytmus srdca.

Aké magnézium si vybrať?

Pri prijímaní doplnkového magnézia, je však veľmi dôležité to, ako efektívne ho dokážeme vstrebať. Aby sa totiž magnézium do nášho organizmu dostalo v čo najväčšom množstve, potrebuje na to správny „nosič“. Jedným z takýchto nosičov je aj kyselina orotová. Kyselina orotová je prirodzene sa vyskytujúca biologická látka, telu vlastná, obsiahnutá aj v mlieku a kolostre. Preto je prirodzeným nosičom pre magnézium a iné minerálne látky a kovy a zároveň zvyšuje ich vstrebávanie.

Ak sa rozhodnete siahnuť po doplnkovom magnéziu, zvážte také, ktoré vďaka prirodzenému nosiču zvyšuje jeho efektívne vstrebávanie. Na trhu je viacero magnézií, ktoré si môžeme kúpiť v lekárňach.

01 - Modified: 2022-07-15 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Desaťtisíce Slovákov netušia, že trpia cukrovkou 02 - Modified: 2022-06-20 13:00:00 - Feat.: 0 - Title: Energiu môžeme doplniť jedlom, pohybom aj pitným režimom 03 - Modified: 2022-05-22 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: Jeme viac, hýbeme sa menej 04 - Modified: 2022-05-17 10:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na život s diabetom nemusíte byť sami
01 - Modified: 2023-05-25 08:46:15 - Feat.: - Title: Čo viete o strese? 02 - Modified: 2015-08-17 22:18:01 - Feat.: - Title: Neprekročte svoje hranice. Nevyhorte! 03 - Modified: 2015-02-25 22:49:01 - Feat.: - Title: Poradíme vám, ako maturitu a prijímacie skúšky zvládnuť bez dekompenzácie 04 - Modified: 2015-02-09 07:31:01 - Feat.: - Title: Dlhodobý stres môže zvýšiť hladinu cukru v krvi 05 - Modified: 2014-12-11 22:07:01 - Feat.: - Title: Vianoce - sviatky pokoja či stresu?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 02:31