StoryEditor

Sú výživové doplnky bezpečné? Skúmanie benefitov výživových doplnkov

18.10.2022, 00:00

Podľa nášho globálneho prieskumu v spolupráci s Radou pre zodpovednú výživu užíva približne 64 percent ľudí vitamíny, minerály a iné doplnky, aby podporili svoje zdravie. Sedemdesiatsedem percent povedalo, že by sa radi dozvedeli viac o benefitoch výživových doplnkov, iní mali otázky týkajúce sa ich bezpečnosti a efektivity.

V štúdii vymenovali respondenti niekoľko dôvodov, prečo žiadne doplnky do svojej stravy nezaraďujú: 20 percent si myslí, že výživové doplnky nefungujú a 16 percent si myslí, že nie sú bezpečné.

Spotrebitelia sa môžu cítiť frustrovaní, pokiaľ ide o vyhľadávanie presných informácií o výžive, a to hlavne online. Ako lekár by som chcel demystifikovať akékoľvek mylné predstavy o výživových doplnkoch, aby mohli spotrebitelia pre svoje zdravie a blaho robiť dostatočne inf

Čo by ste mali vedieť o botanických doplnkoch?

Aby sme zodpovedali túto otázku, vyzvali sme doktora Stefana Gafnera, PhD, vedúceho vedeckého pracovníka Americkej botanickej rady, aby sa s nami podelil o svoj názor. „Ak patríte k ľuďom, čo začínajú svoje ráno kávou, tak ste si všimli, aký viditeľný účinok môžu mať na ľudí rastliny. Botanické zložky sa používajú stovky, ak nie tisícky, rokov pre množstvo prospešných účinkov na zdravie. Tými sú napríklad navodenie lepšieho spánku, pomoc s menšími gastrointestinálnymi problémami či úľava od miernych príznakov prechladnutia. Mnohé z týchto rastlín boli testované v klinických štúdiách, ktoré mali potvrdiť ich benefity.”

Sú botanické doplnky bezpečné?

Pokiaľ ide o kvalitu, každý výrobca je zodpovedný za vykonanie testovania bezpečnosti svojich produktov. Poprední botanickí výrobcovia robia ešte viac, aby zabezpečili kvalitu a bezpečnosť prísad vo svojich produktoch.

Tak ako pri vitamínoch a mineráloch vám pred zaradením botanických doplnkov do svojej diéty odporúčame poradiť sa s vaším lekárom.

Je odporúčané hľadať výrobcov, ktorí sa netaja svojimi štandardmi a aktivitami. Pokiaľ ide o výber značky, často sa odporúča, aby si spotrebitelia preštudovali stránku spoločnosti, ich filozofiu zdrojov a systémy kvality. Spoločnosti, ktoré sú ochotné prezradiť, odkiaľ získavajú svoje rastliny, nakoľko udržateľné sú ich poľnohospodárske aktivity a koľko investujú do zabezpečenia kvality svojich prísad a produktov, budú mať konkurenčnú výhodu.

image
Ilustračné foto

Kľúčové posolstvo

Vo všeobecnosti sú pre zdravých jedincov výživové doplnky bezpečné, ak spĺňajú dôležité štandardy kvality a sú užívané podľa odporúčania pre podporu zdravia.

Výživové doplnky sú bezpečné a prospešné, pokiaľ dodržiavate tieto zásady:

  • Predtým, než začnete užívať doplnok, poraďte sa so svojím lekárom. Mohol by vám odporučiť doplnky, ktoré sú pre vás najlepšie a ktoré budú dopĺňať plán vytvorený pre vaše zdravie. Ubezpečí sa, že užívate vhodné množstvo s ohľadom na svoj vek, pohlavie, obdobie života, a že nijako neovplyvňujú lieky, ktoré užívate.
  • Mnohé renomované spoločnosti prísne bezpečnostné požiadavky dodržiavajú. Buďte svojím vlastným obhajcom zdravia a vyhľadávajte spoločnosti, ktoré vyrábajú kvalitné doplnky.
  • Vždy si prečítajte etiketu s výživovými údajmi a užívajte podľa pokynov.

Pamätajte, doplnky nestačí užiť raz. Musíte byť konzistentní, inak sa účinky nedostavia. Výživové doplnky by mali vašu stravu dopĺňať, ak je teda vaším cieľom zdravie, snažte sa mať zdravý, aktívny životný štýl.

 

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
22. apríl 2024 23:15