Shutterstock
StoryEditor

Sezónna depresia: ako zvládnuť jesenné/zimné obdobie?

05.01.2023, 00:00

Sezónna depresia, známa aj ako sezónna afektívna porucha (SAD), je typ depresie. Spúšťa ju zmena ročných období a zvyčajne sa začína koncom jesene.

Medzi príznaky patria pocity smútku, nedostatok energie, strata záujmu o bežné činnosti, ospalosť a priberanie na váhe.

Čo je sezónna afektívna porucha (SAD)?

Sezónna afektívna porucha (SAD) je typ depresie, ktorá sa spúšťa so zmenou ročných období, zvyčajne s príchodom jesene. Sezónna depresia sa zintenzívňuje koncom jesene alebo začiatkom zimy, kým neprídu slnečné dni jari.

Vyskytuje sa aj mierna verzia SAD, známa ako „zimné blues”. Je normálne, že sa počas chladných mesiacov, keď sa veľmi rýchlo stmieva, cítime trochu deprimovaní.

Plnohodnotná SAD však presahuje tento rámec – je to forma depresie. Na rozdiel od zimnej depresie ovplyvňuje SAD váš každodenný život vrátane toho, ako sa cítite a premýšľate.

Prečo niektorí ľudia trpia SAD?

Odborníci si nie sú istí, ale niektorí sa domnievajú, že tieto sezónne zmeny narúšajú denný rytmus tela, akési 24-hodinové hodiny, ktoré regulujú naše fungovanie počas spánku a bdenia.

Ďalšou teóriou je, že zmeny ročných období narúšajú hormóny, ako sú serotonín a melatonín, ktoré regulujú spánok, náladu a pohodu

Čo spôsobuje sezónnu afektívnu poruchu (SAD)?

Vedci presne nevedia, čo spôsobuje sezónnu depresiu. Nasledujúce teórie naznačujú, že SAD sa môže vyskytovať v dôsledku:

●     Zmena biologických hodín: Keď je menej slnečného svetla, vaše biologické hodiny sa posúvajú. Tieto vnútorné hodiny regulujú vašu náladu, spánok a hormóny. Keď sa posunie, nedokážete dodržiavať denný režim, na ktorý ste boli zvyknutí, a nedokážete sa prispôsobiť zmenám v dĺžke dňa.

●     Nerovnováha chemických látok v mozgu: mozgové chemické látky nazývané neurotransmitery vysielajú komunikáciu medzi nervami. Medzi tieto chemické látky patrí serotonín, ktorý prispieva k pocitu šťastia. Keďže slnečné svetlo pomáha regulovať serotonín, jeho nedostatok v zime môže situáciu ešte zhoršiť. Hladina serotonínu môže ďalej klesať, čo vedie k depresii.

●     Nedostatok vitamínu D: hladina serotonínu sa zvyšuje aj vďaka vitamínu D. Keďže slnečné svetlo pomáha produkovať vitamín D, menej slnečného žiarenia v zime môže viesť k jeho nedostatku. Táto zmena môže ovplyvniť hladinu serotonínu a náladu.

●     Zvýšenie hladiny melatonínu: Melatonín je chemická látka, ktorá ovplyvňuje spánkové návyky a náladu. Nedostatok slnečného svetla môže u niektorých ľudí stimulovať nadprodukciu melatonínu, takže sa môžete cítiť pomalí a ospalí.

Ako rozpoznať a liečiť afektívnu poruchu (SAD)?

Ak máte príznaky sezónnej afektívnej poruchy (SAD), nepokúšajte sa ju sami diagnostikovať. Navštívte svojho lekára, ktorý vám poskytne dôkladné vyšetrenie. Sezónna afektívna porucha je často súčasťou komplexnejšieho problému duševného zdravia.

Po dôkladnom posúdení vám odborník poradí, ktorá metóda bude vo vašom prípade najvhodnejšia.

Medzi najčastejšie spôsoby liečby sezónnej depresie patria:

●     terapia jasným svetlom pomocou špeciálnej lampy,

●     kognitívno-behaviorálna terapia (CBT): štúdie preukázali, že účinne lieči SAD a má najdlhšie trvajúce účinky zo všetkých liečebných metód,

●     online psychoterapia: čoraz populárnejšia metóda, pri ktorej môžete absolvovať terapiu bez toho, aby ste opustili svoj domov,

●     antidepresíva,

●     trávenie času vonku,

●     vitamín D: doplnok vitamínu D môže pomôcť zmierniť príznaky.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
12. apríl 2024 10:52