Ak nefunguje zmena životného štýlu, ďalším krokom v liečbe cukrovky je pridanie liekov či inzulínu.Foto: Shutterstock
StoryEditor

Cukrovka sa môže časom meniť

09.03.2023, 14:21

Cukrovka je celoživotné a progresívne ochorenie. Vyžaduje si dôslednú starostlivosť a liečbu. Bez nej totiž hrozia závažné komplikácie.

Kľúčom k edukácii o progresii cukrovky je pochopenie úlohy pankreasu, ktorý produkuje inzulín – hormón potrebný na presun glukózy (krvného cukru) do buniek, kde sa využíva na energiu. Ak telo neprodukuje dostatok inzulínu alebo bunky nereagujú na inzulín tak, ako by mali, glukóza sa môže hromadiť v krvnom obehu.

Pri cukrovke 1. typu pankreas nevytvára žiadny inzulín, preto sa musí podávať injekčne. Ak nemáte cukrovku 1. typu, ale vaše bunky nereagujú normálne na inzulín (stav nazývaný inzulínová rezistencia), pankreas sa prepne, aby vytvoril viac inzulínu, aby sa pokúsil prinútiť bunky reagovať. Postupom času to môže viesť k poškodeniu buniek v pankrease, čo v konečnom dôsledku spôsobí, že orgán stratí svoju schopnosť produkovať dostatok inzulínu, aby udržal krok s potrebami tela. To vedie k zvýšeniu hladiny cukru v krvi a pripravuje pôdu pre diabetes 2. typu.

Predchádzanie komplikáciám

Dlhodobo vysoká hladina cukru v krvi (hyperglykémia) môže zvýšiť riziko komplikácií, ako je strata zraku, srdcové ochorenie, poškodenie nervov, ochorenie obličiek. Ako aj amputácia chodidla alebo nohy. Dobrou správou je, že správna liečba cukrovky môže pomôcť predchádzať alebo oddialiť nástup týchto komplikácií. To zahŕňa konzumáciu dobre vyváženej stravy, pravidelné cvičenie a užívanie liekov podľa predpisu. To všetko vám môže pomôcť udržať hladinu cukru v krvi v zdravom rozmedzí.

Zmena liečby nemusí znamenať neúspech

Diabetes typu 2 je progresívny stav, čo znamená, že sa môže časom zhoršiť. V takom prípade lekár bude musieť upraviť liečbu, k tomu patrí aj diéta a cvičenie. „Pankreas spočiatku produkuje extra inzulín, aby nahradil inzulínovú rezistenciu, ale u väčšiny ľudí pankreas nakoniec nie je schopný vyrobiť extra inzulín na udržanie normálnej hladiny cukru v krvi,“ vysvetľuje endokrinológ Marc Jaffe z Medical Center San Francisco.

Po diagnostikovaní cukrovky 2. typu lekár stanoví ciele pre hladinu cukru v krvi, odporučí zmeny životného štýlu a možno vám predpíše lieky, ktoré pomôžu zvládnuť hladinu cukru v krvi.

Ak však tieto postupy či stratégia nefungujú, ďalším krokom v liečbe cukrovky je zmena predpisu alebo pridanie liekov či inzulínu podľa najnovších odporúčaní. „Keďže ochorenie diabetes 2. typu časom postupuje, dokonca aj ľudia, ktorí spočiatku nepotrebujú liečbu, neskôr lieky a v neposlednom rade aj inzulín pravdepodobne budú potrebovať,“ poznamenáva Jaffe.

Pacienti by sa však liekov a inzulínu podľa neho nemali báť, pretože im pomôžu udržať optimálne hladiny cukru v krvi a nemali by to považovať za zlyhanie pri zvládaní cukrovky.

Aké zmeny môžu nastať?

Progres ochorenia u diabetikov môže znamenať aj vážny zásah do zdravotného stavu. Zmeny môžu nastať pri všetkých dôležitých orgánoch. Hlavnou príčinou vzniku komplikácií nie je nič iné len dlhodobá a opakujúca sa hyperglykémia. Na vysoké hladiny cukru v krvi bunky ani tkanivá nie sú prispôsobené, a tak dochádza k ich poškodeniu. Komplikácie sú nebezpečné, pretože môžu dôjsť do takého stavu, že ohrozujú pacienta na živote.

Komplikácie môžu postihovať veľa orgánov:

– cievy a srdce – hrozí ischemická choroba srdca, infarkt, cievna mozgová príhoda, viac než polovica diabetikov zomiera v dôsledku srdcovo-cievnych komplikácií,

– obličky – hrozí zlyhanie obličiek, dialýza (najviac dialyzovaných pacientov tvoria cukrovkári),

– oči – často dochádza k poškodeniu sietnice až slepote, poškodenie sietnice je nezvratný stav, cukrovka patrí k najčastejším príčinám slepoty,

– nervy – najčastejšie sa tento stav prejavuje brnením a bolesťami končatín,

– dolné končatiny – hrozia otlaky, vredy, defekty, zápaly až amputácie, cukrovka je jednou z najčastejších príčin amputácie dolných končatín,

– žalúdok – hrozia poruchy trávenia, vyprázdňovania,

– žlčník – hrozí tvorba žlčníkových kameňov,

– pečeň – hrozí stukovatenie a cirhóza, stukovatenie pečene úzko súvisí so stravou a s cukrovkou 2. typu.

(ben)
01 - Modified: 2023-01-28 09:00:59 - Feat.: 0 - Title: Docentka Viera Doničová: Diabetes postihuje človeka od hlavy po päty 02 - Modified: 2022-12-20 06:21:49 - Feat.: 0 - Title: Desatoro KĽÚČOVÝCH informácii pre diabetika 03 - Modified: 2022-10-18 16:07:57 - Feat.: 0 - Title: Akútne komplikácie: Ako ich spoznať a zvládnuť 04 - Modified: 2022-05-13 08:01:48 - Feat.: 0 - Title: Cukrovka má dopad na všetky oblasti života diabetika
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 08:46:24 - Feat.: - Title: Depresia a rozvoj cukrovky 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2024-03-25 13:11:23 - Feat.: - Title: prof. MUDr. MILAN KVAPIL, CSc., MBA
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 00:05