Až 65 percent diabetikov zomiera na následky ochorení srdca a ciev.Foto: Shutterstock
StoryEditor

Pribúda ľudí s infarktmi

25.04.2023, 09:00

Počty úmrtí na infarkt za posledné roky rapídne pribúda, a to najmä medzi mladými. Uvádza to Národné centrum zdravotníckych informácií.

Srdcovocievne ochorenia postihujú aj čoraz mladšie ročníky. Podľa dát Národného centra zdravotníckych informácií Slovákov najväčšmi ohrozuje vysoký krvný tlak a poruchy srdcového rytmu. Zatiaľ čo počet hospitalizácií so srdcovocievnymi ochoreniami klesá, úmrtí na infarkt rapídne pribudlo.

„Srdcovocievne ochorenia sú dlhodobo hlavnou príčinou úmrtí a hospitalizácií u nás i vo svete. Prispieva k nim nedostatok pohybu, nezdravá strava, kilá navyše, fajčenie, alkohol, dlhodobý stres, vyšší vek, ale aj prechodené infekcie,“ uvádza NCZI. Aj počet osôb sledovaných v kardiologických ambulanciách má od roku 2009 stúpajúci trend. Ambulanciami kardiológov prešlo za rok takmer 1,3 milióna pacientov.

Národné centrum zdravotníckych informácií ďalej uvádza, že vzhľadom na pohlavie bol pomer pacientov vyrovnaný, muži prevyšovali ženy len mierne o 0,6 %. „Po prepočítaní na počet obyvateľov v danej vekovej skupine pribudlo pacientov najmä v mladších ročníkoch. Najvyšší medziročný nárast bol zaznamenaný v skupine do 24 rokov a od 25 do 44 rokov,“ uvádza NCZI.

Diabetici sú ohrozenou skupinou

Diabetikov ohrozujú vo zvýšenej miere kardiovaskulárne ochorenia, najmä ochorenia koronárneho systému (vrátane infarktu), mozgová porážka a periférne vaskulárne ochorenia. Až 65 percent diabetikov zomiera na následky ochorení srdca a ciev. „Väčšina z pacientov s cukrovkou 2. typu má vysoký tlak krvi a viacerí prekonali infarkt myokardu. Diabetici 2. typu majú až štyrikrát vyššiu pravdepodobnosť, že budú mať srdcovocievne ochorenie a viac ako polovica z nich predčasne na srdcovocievne ochorenie zomiera,“ upozorňuje diabetologička MUDr. Jarmila Okapcová.

Ľudia s diabetom majú tendenciu mať vyššiu hladinu takzvaného zlého cholesterolu, ako je normálna úroveň. Okolo 70 percent diabetikov má nadváhu alebo je obéznych a mnohí z nich nie sú fyzicky aktívni. Rovnaké percento diabetikov má aj vysoký krvný tlak. Tieto vplyvy zvyšujú riziká srdcových ochorení a mozgovej porážky.

Pomáha moderná liečba

Dobrou správou je, že sa vyvíjajú moderné antidiabetiká, ktoré dokážu pomôcť zlepšiť a udržať zdravotný stav mimo závažných komplikácií. Pomocou nich môžu diabetológovia upraviť nielen glykémiu, ale aj znížiť úmrtnosť pacientov v dôsledku kardiovaskulárnej príčiny. „Dnes už máme k dispozícii účinnú liečbu (vo forme tabletky), ktorá okrem toho, že znižuje hladinu cukru v krvi, dokáže znížiť aj krvný tlak, hmotnosť pacienta a chrániť ho pred smrťou. Pacient si u svojho diabetológa môže takúto liečbu žiadať,“ hovorí MUDr. Okapcová. Tieto lieky sú k dispozícii aj na Slovensku.

Nezabúdajte na režimové opatrenia

Množstvo rizikových faktorov sa pritom dá ovplyvniť životosprávou. Niektoré z nich, ako obezita, vysoký krvný tlak, vysoké hladiny cukru v krvi, idú ruka v ruke. Čo môže pomôcť? Dôležité je prestať fajčiť, kontrolovať si tlak a cholesterol a dodržiavať liečbu a mať diabetes pod kontrolou. Je veľmi dôležité, aby ste kontrolovali hladinu svojho krvného cukru – pomôže vám to znížiť riziká infarktu alebo mŕtvice. Ak patríte k prediabetikom, robte už teraz kroky, ktoré spomalia cukrovku alebo budú jej prevenciou. To takisto pomôže znížiť vaše riziká rozvoja kardiovaskulárnych chorôb. Ak je to potrebné, znížte svoju hmotnosť. Pomôže pohyb a úprava stravy.

 

Rizikové faktory, ktoré vedú k infarktu:

... fajčenie

... zvýšený krvný tlak

... zvýšený cholesterol

... nadváha a obezita

... konzumácia nezdravých potravín bohatých na nasýtené mastné kyseliny, cholesterol a sodík

... vysoké hladiny cukru v krvi, ktoré vedú k inzulínovej rezistencii alebo cukrovky 2. typu

... nedostatok fyzickej aktivity

... nadmerný stres či záťaž

01 - Modified: 2023-03-07 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Jeden človek môže darovaním orgánov zachrániť až sedem životov 02 - Modified: 2023-02-06 12:14:03 - Feat.: 0 - Title: Na infarkt nemusíme zomierať. Ako ho prežiť? 03 - Modified: 2023-01-02 10:40:26 - Feat.: 0 - Title: Pribúda ľudí s vysokým tlakom aj s infarktmi 04 - Modified: 2022-11-24 14:39:14 - Feat.: 0 - Title: prof. Věra Adámková: Nevšímame si varovné signály tela
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
17. apríl 2024 21:14