StoryEditor

Poradíme vám, akú obuv si zobrať k moru, na chatu či na turistiku

02.07.2015, 08:27
Autor:
(dia)(dia)
Aby leto zostalo skutočne bezproblémové a príjemné, okrem hladiny glykémie venujte pozornosť aj svojim nohám.

Určite sa väčšina z vás rada rozmaznáva a počas krásnych slnečných dní si dopraje pár dní voľna. Či už pôjdete na vytúženú dovolenku k moru alebo si ju vychutnáte v horskom prostredí, rozhodne ju neprespite, ale plnými dúškami si ju užite – plávajte a športujte aj napriek tomu, že nosíte inzulínovú pumpu, chodievajte na výlety alebo sa venujte turistike. 

 

 

 

 

Pri mori

Aby ste sa mohli prechádzať po rozpálenom piesku či horúcom asfalte, nezabudnite si do kufra pribaliť správnu obuv. Topánky by mali byť pohodlné na prechádzky aj do mesta, najlepšie s krytou špičkou, aby si dovolenkujúci nenabrali piesok, kamienky a neporanili si prsty, napríklad nárazom o chodník. Mali by byť z prírodného materiálu s tvrdou podrážkou, s vetraním radšej zo strán a remienkové. Do vody si zaobstarajte špeciálnu obuv, ktorá vás ochráni pred ježkami či ostrými predmetmi.

 

V horách

Neviete si leto predstaviť bez turistických výletov? V tom prípade je nutnosťou mať po ruke kvalitnú športovú obuv. Na topánky z trhu rýchlo zabudnite, po prvé vám dlho nevydržia a po druhé svoje nohy zbytočne vystavíte nebezpečenstvu, že sa vám na nich objavia pľuzgiere, odreniny či otlaky. Zabudnúť by ste tiež nemali na vhodné bavlnené ponožky. Nemali by vás „škrtiť“ nad členkami a mali by mať rozpletený šev na špičke. Vieme, že vás krásy prírody úplne pohltia, ale spomeňte si počas túry aj na svoje ponožky a skontrolujte, či sa vám v topánke nepokrčili. Mohli by vám totiž na chodidle spôsobiť ranku alebo otlak.

 

Dôležité!

Chodidlá si denne prezerajte a ak na nich objavíte trhlinku, otlak alebo odreninu, ihneď si to ošetrite. Z malej odreninky totiž môže vzniknúť veľký problém.

 

Na chate

Ak ste na tohtoročnej dovolenke dali prednosť oddychu na chate, dôležitá je nielen vhodná obuv na výlety, do vody, ale aj na doma. Mali by ste si vybrať topánky s krytou špičkou, pretože chránia vaše nohy pred možnými nárazmi o stôl, stoličku, nábytok alebo o prah. Večer pri ohni si dávajte pozor na popálenie prstov od ohňa. Pri opekačke si teda nesadajte príliš blízko k ohňu, pretože ak máte navyše diabetickú neuropatiu, zle vnímate rozdiely medzi horúcim a studeným, bolesťou a tlakom. Necítite dobre žiaru ohňa a nohy si môžete spáliť. Ak neodoláte vybehnúť bosými nohami na orosenú trávu, buďte opatrní. Veľmi ľahko môžete naraziť na ostrý predmet, črep, kameň či klinec a porezať sa.

 

Doprajte im luxus

Správna a kvalitná obuv však nie je všetko. Pohodlne a príjemne sa budete cítiť vtedy, keď svojím chodidlám doprajete luxus. Pravidelne si ich umývajte, poriadne vysušte a nakrémujte. Určite si zamilujete ich hladkú a vláčnu kožu bez praskliniek. Starostlivosť zamerajte aj na nechty. Zastrihávajte si ich vždy dorovna. Nežným polovičkám ich odporúčame nalakovať, chránite ich tak pred plesňami a navyše vaše chodidlá budú aj dobre vyzerať.

 

Pre dámy

Chcete si vyraziť s partnerom či kamarátmi na diskotéku či na párty? Aj napriek tomu, že sandáliky s vysokými opätkami máte zakázané, povoľujeme vám jednu výnimku. Môžete si ich obuť, ale len s podmienkou, že opätky nebudú príliš vysoké. Aby ste svojim nohám uľavili aspoň čiastočne, bude rozumné, ak k miestu akcie a späť pôjdete v pohodlnej obuvi a do opätkov sa prezujete len pred vstupom do priestorov, v ktorých strávite večer.

 

(ivk)

01 - Modified: 2007-07-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Obeťou nie sú len zdravotníci
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 13:37