StoryEditor

Nečakajte na to, kým vám bude horšie

06.01.2015, 23:55
Autor:
(dia)(dia)
Preventívne prehliadky u lekára netreba podceňovať. Túto vetu ste počuli možno sto ráz, ale má svoj zmysel.

Špeciálne v prípade diabetu táto pravda platí. Ak prevencia nie je vaša šálka kávy, môže sa vám stať, že sa zaradíte rovno medzi diabetikov s komplikáciami. Prípadne sa práve cez iné zdravotné problémy prevalí skutočnosť, že ste vlastne diabetik. Toto je každodenná prax v diabetologických ambulanciách, preto prevenciu netreba podceňovať.

 

Hrozba problémov

K neveselým skutočnostiam patrí aj fakt, že jednou z najčastejších komplikácií pri diabete je diabetická polyneuropatia. Už len ten názov znie zle. Pri pátraní po zrozumiteľnejšom opise o čo vlastne ide sa dozviete, že je to postihnutie nervov. Takže žiadne valné zistenie. Haprovať môžu začať nervy motorické, alebo senzitívne. Buď sa teda objavia problémy s pohybom, alebo so zmyslami, zrakom či sluchom. Najčastejšie sa táto komplikácia objaví ako zmiešané postihnutie a dáva o sebe naliehavo vedieť.

 

Čo môžem urobiť sám

So zdravím si to väčšina z nás predstavuje ako napríklad s opravou auta. Nefunguje ako má, zavezieme ho do servisu a dáme ho opraviť. To isté čakáme aj od lekára. Vysypeme na neho problémy a čakáme, že nás „opraví“. Také jednoduché to nie je, ale ani len tento krok nespravia všetci. Istá skupina totiž k lekárovi nejde vôbec, alebo len keď je zle. Pritom by si stačilo uvedomiť, že zopár úkonov by sme mohli spraviť sami pre seba aj vo svojom domácom prostredí.

 

Dobrý cukor

Máte vyvážené glykémie? V horšom prípade svoje hladiny nepoznáte, v lepšom o nich viete, ale to ešte neznamená, že s tým aj niečo urobíte. Posťažovať sa susedke nestačí. Zájdite sa svojim diabetológom a trvajte na tom, že chcete mať ukážkové glykémie. On vám iste poradí, ako na to. Ale len tak šibnutím prútika sa vám cukor nevylepší. Počítajte s tým, že pre to budete musieť niečo urobiť. Mať dobré glykémie je základ. Existuje však mnoho ďalších vecí, ktoré pre seba môžete spraviť. Denne si jednoduchými cvikmi precvičujte nohy. Nečakajte na pocity tŕpnutia, mravenčenia, pálenia či dokonca bolesti. Toto všetko sa síce časom môže objaviť, pretože vekom a orgány a cievy opotrebúvajú a u cukrovkárov je to viac-menej pravidlo. Buďte však o krok vpredu a spravte to, čo je vo vašich silách. Upraviť si životosprávu tak isto nie je žiaden trest. Berte to ako službu sami sebe a svojmu zdravotnému stavu. Odľahčite svoj jedálniček od mastnotiek a maškŕt, aj zelenina a ľahké jedlá môžu byť maškrtou. Zabezpečte si prísun správnych vitamínov a minerálov. Ak si zlepšíte výsledky, oddialite tak nástup komplikácií. To predsa stojí za to. Niekedy stačia aj malé zmeny, keď sú to tie správne. Nebojte sa ich urobiť, robíte to predovšetkým sami pre seba a popri tom potešíte aj svojho lekára.

 

(red.)

 

01 - Modified: 2007-02-07 13:49:00 - Feat.: 0 - Title: Šebo je z najhoršieho von, teší sa na súboj s Poľskom
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 01:36