Vysoká hladinu cukru v krvi narúša ozdravovacie procesy kože.SNÍMKA: Shutterstock
StoryEditor

DESAŤ častých príznakov neliečenej cukrovky

26.07.2022, 18:23

Čím viac diabetik o svojej chorobe a možnostiach jej liečby vie, tým lepšie sa dokáže o seba postarať a zlepšiť kvalitu svojho života. Lenže čo ak človek nevie, že cukrovka je aj jeho problém? Čo si treba všímať? Pri akých príznakoch spozornieť a kedy treba radšej navštíviť lekára?

1. PREHNANÝ SMÄD A NADMERNÉ MOČENIE

Pocit zvýšeného smädu a potreba piť viac ako zvyčajne je bežný, ale nie až taký zjavný príznak príliš vysokej hladiny cukru v krvi. Medzi prvotné príznaky môžeme zaradiť častejšie močenie, spenený moč, slabosť, neskôr je to prítomnosť albumínu v moči, keď už dochádza k zníženiu filtrácie obličiek.

V moči neliečeného diabetika je prítomné zvýšené množstvo glukózy a ketolátok. Nadmerné močenie, známe ako polyúria, nastáva, keď sa glukóza nahromadí v krvi a obličky začnú usilovnejšie pracovať, aby sa zbavili prebytočnej glukózy. Ak obličky nedokážu udržať krok a upraviť hladinu cukru v krvi tak, aby sa vrátila na normálnu úroveň, nadbytočný cukor sa z tela vyplaví močom. Môžete byť dehydrovaný a dostať závrat. Taktiež sú obličky a močový mechúr náchylnejšie k pridruženým infekčným ochoreniam. Vhodnou prevenciou je kontrola moču minimálne raz ročne, včasná diagnostika a intenzívna liečba.

2. ZVÝŠENÝ HLAD A CHUDNUTIE

Mnoho ľudí s nekontrolovane vysokou hladinou cukru v krvi zisťuje, že sú hladnejší ako zvyčajne, čo signalizuje symptóm nazývaný polyfágia. Ak je hladina cukru v krvi vysoká, môže sa stať, že hoci jete viac, môžete chudnúť bez zjavného dôvodu. Keďže telo nedostáva energiu z preferovaného zdroja, glukózy, musí sa zamerať na svaly a tuk.

Keď telo začne rozkladať svaly a tuk na energiu, vyvinie sa neúmyselné a nezdravé chudnutie. Okrem týchto zmien hmotnosti a chuti do jedla si môžete všimnúť svalovú slabosť a prípadne aj častejšie pády. Môže dôjsť aj k poruche vyprázdňovania žalúdka, ktorá vzniká ako dôsledok poškodenia nervov vedúcich do žalúdka a ich nesprávnej funkcie.

3. NEUSTÁLY POCIT ÚNAVY

Vyčerpanie a extrémna únava sú taktiež príznakmi nekontrolovanej hladiny cukru v krvi. Jednoducho povedané, keď vaše telo nespracúva inzulín správne alebo nemá dostatočné množstvo inzulínu, cukor zostáva v krvi, namiesto toho, aby sa dostal do buniek a použil sa na energiu. Spomínané časté močenie môže tiež viesť k dehydratácii, čo je ďalší faktor, ktorý prispieva k únave.

4. ROZMAZANÉ VIDENIE A ČASTÉ BOLESTI HLAVY

Môžete si všimnúť, že vaše videnie nie je také jasné ako predtým a predmety sa môžu zdať trochu rozmazané. Vysoká hladina cukru v krvi môže viesť k opuchu šošoviek v oku. Tým sa mení tvar šošovky, čo znemožňuje správne zaostrenie, čo spôsobuje rozmazané videnie. Môžete mať problémy v práci, pri šoférovaní a trpieť častými bolesťami hlavy.

Diabetická retinopatia (poškodenie zraku) postihuje v počiatočných štádiách iba perifériu sietnice. Človek má pocit, že vidí perfektne, necíti subjektívne zhoršenie, keď sa však príznaky objavia, zvyčajne je už neskoro. Preto by mali diabetici chodiť pravidelne aspoň raz za rok na očné vyšetrenie, a to aj vtedy, ak nepociťujú žiadne problémy.

5. KOŽNÉ PROBLÉMY, POMALY SA​ HOJACE RANY

Diabetická dermopatia (kožné problémy) sa vyskytuje až u tretiny pacientov trpiacich diabetom. Vysoká hladinu cukru v krvi narúša ozdravovacie procesy kože a je živnou pôdou pre baktérie, hubové, vírusové (napr. herpes zoster – pásový opar), kvasinkové infekcie, plesne a iné. Cukrovka spôsobuje poškodenie nervov a ovplyvňuje krvný obeh, najmä v dolných končatinách a chodidlách, čo môže oddialiť hojenie, pretože do oblasti nie je dostatočný prietok krvi. Aj drobné rany, škrabance, modriny sa hoja dlhšie, sú náchylnejšie na infekcie a zhoršujú sa.

6. MRAVČENIE A NECITLIVOSŤ V KONČATINÁCH

Ako už bolo spomenuté, nekontrolovaná hladina cukru v krvi môže spôsobiť poškodenie nervov, známe aj ako diabetická neuropatia. Čo si môžete všimnúť, je brnenie alebo dokonca necitlivosť v rukách a nohách. Niektorí ľudia pociťujú aj bolesť v končatinách. Hoci neuropatia sa najčastejšie vyskytuje u ľudí, ktorí majú cukrovku dlhšie, môže sa vyskytnúť u každého, kto má nedostatočne kontrolovanú cukrovku.

7. PĽUZGIERE, SUCHOSŤ KOŽE ALEBO KOŽNÉ ZMENY

V záhyboch kože, na zadnej strane krku alebo rúk, v podpazuší, na tvári alebo v iných oblastiach tela sa môžu vytvoriť tmavé, hrubé oblasti mäkkej kože. Sfarbenie, suchosť a abnormality kože môžu byť varovnými príznakmi vysokej hladiny cukru v krvi. Ak sa tieto kožné zmeny rozvinú, poraďte sa so svojím lekárom.

8. ČASTÉ KVASINKOVÉ INFEKCIE

Zvýšená hladina cukru v krvi, hyperglykémia, môže viesť k častejším genitálnym kvasinkovým infekciám. Vinníkom je často druh kvasiniek (huba) známa ako Candida albicans. Ženy môžu pociťovať vaginálne svrbenie, začervenanie, bolesť pri pohlavnom styku, pri močení a môže byť prítomný aj hustejší vaginálny výtok.

Zatiaľ čo kvasinkové infekcie sú u ľudí bežné, viac glukózy v krvi vás vystavuje vyššiemu riziku, že ich dostanete. Kvasinky sa živia glukózou a ak je vaša hladina cukru v krvi vysoká, v močovom trakte je taktiež viac glukózy, čo kvasinkám vyhovuje.

9. EREKTILNÁ DYSFUNKCIA

Impotencia v niektorých prípadoch vznikne niekoľko rokov po zistení diabetu, ale môže byť aj prvým prejavom nepoznaného diabetu. U niektorých mužov stačí na vyriešenie problému zdravší životný štýl, nefajčiť (nikotín zužuje cievy, znižuje prítok krvi, ktorá je potrebná pre kvalitnú erekciu), pravidelne cvičiť a znížiť stres (negatívne psychologické faktory).

10. OPUCHNUTÉ ALEBO KRVÁCAJÚCE ĎASNÁ

Problémy s ústnou dutinou a so zubami tiež diabetikov veľmi zaťažujú. Často sa prejavujú suchom v ústach, zápalom ďasien, zlým hojením tkanív v ústach, pocitom pálenia v ústach a na jazyku, pribúdajúcimi aftami. Symptómy môžu spočiatku zahŕňať červené alebo zapálené ďasná. Ak sa neliečia, môžu prejsť do paradentózy, ktorá môže spôsobiť odchýlenie ďasien od zubov, výskyt hnisu alebo vredov, či dokonca stratu zubov.

Mgr. Jana Kucková, farmaceut lekárne Dr.Max Žilina

01 - Modified: 2022-08-05 16:16:38 - Feat.: 0 - Title: Keď zlyhávajú obličky, zachráni ich dialýza 02 - Modified: 2022-07-27 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kto potrebuje inzulín? 03 - Modified: 2022-07-19 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Cukrovka bola v minulosti zriedkavé ochorenie 04 - Modified: 2022-06-07 19:42:21 - Feat.: 0 - Title: Docent Zbynek Schroner: Cukrovka si vyžaduje spoluprácu pacienta
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 08:46:24 - Feat.: - Title: Depresia a rozvoj cukrovky 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2024-03-25 13:11:23 - Feat.: - Title: prof. MUDr. MILAN KVAPIL, CSc., MBA
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 02:21