Edukačné okruhy Nutričnej akadémie sú zamerané na preventívnu, liečebnú a klinickú výživu.SNÍMKA: Shutterstock
StoryEditor

Diabetes nie je o zákazoch

07.08.2022, 07:00

V minulosti známa prísna diabetická diéta už dávno nie je realitou. Diabetes nie je o zákazoch, ale o podmienkach, ktoré kladie celoživotné ochorenie, a o zodpovednom prístupe.

Moderná diabetológia dnes preferuje racionálnu, nutrične vyváženú stravu s regulovaným príjmom sacharidov. V podstate ide o racionálne stravovanie s usporiadaním denného režimu, pričom je z pohľadu liečebnej výživy dôležité myslieť na tri základné otázky: kedy budem jesť, čo budem jesť a aká veľká porcia je pre mňa bezpečná.

Jedenie nemá byť o režime „pokus – omyl“

Edukačný projekt Nutričná akadémia vznikol ako nevyhnutná forma opory/profesionálnej pomoci pre členov KlauDIA a nováčikov, ktorý realizujeme v spolupráci s ošetrujúcimi lekármi. Profesionálnu činnosť kvalifikovaných dietoterapeutov zdravotná politika stále neakceptuje a mnohí pacienti pri zistení ochorenia bez komplexnej nutričnej edukácie zostávajú dlhé obdobie – často až do vzniku nezvratných komplikácií – odkázaní na šialený režim „pokus – omyl“.

Zameriavame sa na kvalitu produktov

Edukačné okruhy Nutričnej akadémie sú zamerané na preventívnu, liečebnú a klinickú výživu. Efektívne využívanie moderných zdravotníckych pomôcok v podobe funkcie zdieľaných dát zo senzorov nám umožňuje individuálnu úpravu režimových opatrení s presným nastavením na správne stravovacie vzorce. Občianske združenie KlauDIA je nestranné, zameriavame sa na kvalitu produktov.

Pomáhajú prehľadné aplikácie

Pri včasnej nutričnej intervencii pracujeme so všetkými druhmi dostupných senzorov, svojim členom pomáhame so správnou aplikáciou, ale i so spracovaním údajov vždy zásadne v priamom kontakte. Ľudí učíme využívať prehľadné aplikácie, ktoré cez namerané hodnoty zobrazujú glykemické trendy, preto majú pomáhať dosahovať stanovené liečebné ciele a neslúžiť iba ako „drahé nepichátka“.

Včasná nutričná intervencia

Hlavným cieľom liečebnej výživy a včasnej nutričnej intervencie za pomoci efektívneho glykemického monitoringu je zabezpečiť, aby sa glukóza vytvorená z jedla včas prepravila do svalových buniek, pre ktoré je zdrojom energie, a aby nespôsobovala komplikácie spôsobené hyperglykemickou toxicitou. Včasná nutričná intervencia, bilancovanie nameraných dát so stanovením podrobnej nutričnej anamnézy predstavuje síce „mravčiu prácu“, ale zároveň ide o najúčinnejší spôsob dosahovania dlhodobo uspokojivej metabolickej kompenzácie.

Viaceré aktivity Nutričnej akadémie

Včasnú nutričnú intervenciu svojim rodinám poskytujeme nepretržite prostredníctvom individuálnych konzultácií aj návštevami v domácom prostredí. Od začiatku roka sa nám podarilo zrealizovať Nutričnú akadémiu tradične na Valentína s edukačnými hračkami, vyhodnotiť podujatie Srdce na dlani, zabezpečili sme balíčky nutričnej podpory s prepočtom sacharidových jednotiek, ihneď po uvoľnení pandemických opatrení sme začali realizovať obľúbené edukačné stretnutia diarodín napríklad v botanickej záhrade, ale i počas aktívneho športu, a v spolupráci s obcou Lužianky sme sa vrátili ku skupinovým edukáciám v diaklube. Tešíme sa na zážitkové hodiny Nutričnej akadémie s diataškou v školách a v plnom prúde pripravujeme už 8. ročník obľúbeného integračno-edukačného podujatia DIA deň pre deti, ktoré je venované našim najstatočnejším malým veľkým hrdinom.

Celoživotná edukácia

Na dosahovanie dlhodobo uspokojivých výsledkov je potrebná celoživotná cielená edukácia, snaha porozumieť súvislostiam, dokázať citlivo zosúladiť rovnováhu medzi podanou dávkou inzulínu či lieku, jedlom, pohybovou aktivitou a nesmieme zabúdať ani na ľudský prístup, oporu a psychickú pohodu.

Mgr. Klaudia Šugrová, MHA, MPH

01 - Modified: 2022-07-26 16:23:00 - Feat.: 0 - Title: DESAŤ častých príznakov neliečenej cukrovky 02 - Modified: 2022-07-21 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zodpovednosť k zdraviu a životu 03 - Modified: 2022-06-07 19:42:21 - Feat.: 0 - Title: Docent Zbynek Schroner: Cukrovka si vyžaduje spoluprácu pacienta 04 - Modified: 2022-05-13 08:01:48 - Feat.: 0 - Title: Cukrovka má dopad na všetky oblasti života diabetika
01 - Modified: 2024-01-29 10:08:31 - Feat.: - Title: Príbeh Petra: Zbavil som sa inzulínu aj liekov na cukrovku 02 - Modified: 2023-06-19 18:19:32 - Feat.: - Title: Desatoro KĽÚČOVÝCH informácií pre diabetika 03 - Modified: 2023-03-02 08:00:00 - Feat.: - Title: Život s diabetom 04 - Modified: 2022-05-17 10:00:00 - Feat.: - Title: Na život s diabetom nemusíte byť sami 05 - Modified: 2022-05-13 08:54:53 - Feat.: - Title: Ako sme prežili covid
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 12:31