Verte, že existuje niekoľko darčekov, ktoré by každý diabetik rád obdŕžal, a ktoré by mu vykúzlili úsmev na tvári.FOTO: Shutterstock
StoryEditor

Tipy na jednoduché a praktické darčeky pre diabetikov

21.12.2022, 09:00

S blížiacimi sa Vianocami premýšľame, čím obdarovať svojich najbližších. A verte, že nie je ťažších úvah ako obdarovať diabetika.

Diabetes sám o sebe je veľmi fyzicky, mentálne aj emocionálne náročný a vás určite napadlo, ako by bolo možné to bremeno aspoň na Vianoce trochu odľahčiť. Dobrou správou je, že sa nemusíte obmedzovať len na doplnky stravy z lekárne alebo DIA výrobky zo supermarketov. Niekedy totiž stačí prejaviť len trochu lásky navyše v podobe nápaditých darčekov, ktoré môžu, ale nutne nemusia s diabetom súvisieť.

Verte, že existuje niekoľko darčekov, ktoré by každý diabetik rád obdŕžal, a ktoré by mu vykúzlili úsmev na tvári. Preto vám v nasledujúcom „darčekovom sprievodcovi“ predstavím niekoľko nápadov, ktoré vnesú do každodenného života diabetika o trochu viac pohody.

 

Knihy

Kniha je vianočnou klasikou, ktorú nepohrdne žiadny vášnivý čitateľ. Skúste, okrem klasického románu, dopriať svojmu diabetikovi aj nejakú zaujímavú knihu o varení alebo pečení. Tento nápad však ocenia aj mladší čitatelia, ktorí sa so svojou diagnózou ešte len zoznamujú, alebo naopak tí, ktorí sa kvôli svojmu ochoreniu cítia odtrhnutí od normálneho sveta.

Zvlášť pre tú druhú skupinu odporúčam knihy ako Šípkové Ruženky naruby, Sladký roky alebo Nádej nikdy nekončia od Diany Kutilovej, ktorá na základe svojich vlastných skúseností rozpráva príbeh o mladej slečne vyrovnávajúcej sa so svojou diagnózou diabetu. Stránky plné nádeje prospejú nielen dospievajúcim diabetikom, ale aj ich rodičom.

 

Kniha pre diabetikov z vydavateľstva MAFRA SLOVAKIA.

 

image

Okrem receptov nájdete aj rady a prepočty na sacharidové jednotky.

FOTO: Mafra Slovakia

 

Športové vybavenie

Pohyb je alfou a omegou pri liečbe diabetu. Nielen, že robí krásne telá, ktoré sú vďaka športu menej náchylnejšie k neskorším komplikáciám, ale tiež držia na uzde našu glykémiu. Športovými potrebami tak nikdy nemôžete nič pokaziť.

- Hodinky – športové hodinky je možné prepojiť s telefónom a je možné s nimi sledovať ušlé kroky, srdcovú frekvenciu a pod. Existujú však aj hodinky, ktoré je možné prepojiť s monitorom glukózy Dexcomom, a tak môže obdarovaný sledovať hladiny svojho cukru jedným mávnutím ruky.

- Bežecká ľadvinka - do takej ľadvinky sa zmestí ako telefón, tak glukomer a nejaký ten cukor v prípade hypoglykémie.

- Podložka na cvičenie – domáce cvičenie je jedno z najobľúbenejších, spríjemnite ho svojmu diabetikovi vďaka podložke. Zoženiete ju v najrôznejších štýloch, farbách aj prevedeniach.

- Fľaša na pitie – fľaša na vodu je nápaditým darčekom, a to nielen preto, že dehydratácia môže u diabetikov spôsobovať vyššiu hladinu cukru v krvi.

- Pohodlné legíny - pohodlné a krásne oblečenie je pre šport úplný základ.

 

Kozmetika

Starostlivosť o telo je pre diabetikov skutočne veľmi dôležitá. Akékoľvek poranenie sa veľmi zle hojí, ale nepríjemné môžu byť aj časté vpichy, a tým spôsobené modriny. Preto je kozmetika určená priamo diabetikom krásny a veľmi žiaduci darček.

- Krémy s ureou - tá pomáha chrániť namáhané miesta, vytvára film pred aplikáciou senzora, ale tiež regeneruje vpichy a modriny spôsobené injekciami.

- Gélové vankúšiky pod oči – sú noci, kedy nás prepadne hypoglykémia a kvôli tomu toho veľmi nenaspíme. Takže gélové vankúšiky ako prvá pomoc pre kruhy pod očami sú naozaj super darček.

- Krém na ruky – predovšetkým v zime sú naše ruky veľmi namáhané, koža môže popraskať a môžu sa tiež objaviť aj nepríjemné pľuzgieriky spôsobené mrazom. Takže krém na ruky by mal mať pri sebe každý diabetik.

- Šampón na vlasy – kolísavá glykémia môže zapríčiniť vypadávanie vlasov, čo je predovšetkým u žien z psychického hľadiska nežiaduce. Tie majú totiž svoje vlasy za korunu krásy a ich stratu niekedy skutočne veľmi ťažko nesú.

- Maslá a oleje na telo – diabetici by mali svoje telo hydratovať po každom kúpeli. Preto aj vy doprajte svojmu diabetikovi upokojujúce a vyživujúce maslá alebo oleje.

 

 

Jedlé darčeky

Čo si budeme rozprávať, jedlé darčeky sú u diabetikov jedny z najobľúbenejších, ale práve v tejto oblasti ostatní najviac tápu. Často sa pýtajú, či je možné obdarovať diabetika čokoládou alebo cukríkmi. Poďme sa pozrieť, čo im urobí najväčšiu radosť.

 

- Čokoláda - áno, je možné darovať čokoládu! Tú však vyberajte s vysokým obsahom kakaa alebo sladenou stéviou.

- Náhradné sladidlá – jedny z najpoužívanejších sladidiel sú stévia, xylitol, erytritol a čakankové sladenie. Urobte obdarovanému balíček s náhradnými sladidlami a uvidíte ten úsmev.

- Orechy a semienka - sú výbornou alternatívou k večernému chrumkaniu pri televízii. Navyše tieto potraviny obsahujú zdravé tuky, toľko potrebnú vlákninu a zároveň horčík a draslík.

- Lyofilizované ovocie – čiže ovocie sušené mrazom, z ktorých vyberajte predovšetkým maliny, jahody alebo čučoriedky. Samotné sušené ovocie nie je pre diabetikov príliš vhodné, pretože obsahuje veľa cukru.

- Čaj a káva – takýmto darčekom neurazíte naozaj nikoho.

- Maškrtenie – aj to je možné v zdravej forme, skúste sa pozrieť po lieskovo-orieškovom kréme sladenom stéviou alebo po 100% arašidovom kréme.

 

 

Pre zdravie, pokoj a pohodu

Dá sa povedať, že aj samotné pomôcky pre diabetikov môžu byť niekedy nápadité a niekedy len jednoducho a dobre potrebné.

 

- Nálepky na senzor alebo čítačku – farebné nálepky deťom pomôžu lepšie znášať diagnózu – au dospelých to platí dvojnásobne.

- Chladiace puzdrá – určite neváhajte zaobstarať svojmu diabetikovi taký darček, zvlášť ak viete, že poletí budúci rok niekam do tepla.

- Dezinfekčný gél na ruky - pozrite sa po nejakej peknej estetickej tube s jemným hydratačným zložením, ktoré bude využité pri každej príležitosti mimo domova, kedy bude potrebné zmerať glykémiu alebo pichnúť si inzulín.

- Odberové pero – vykoná takmer bezbolestný odber krvi tým, že pod tlakom nasaje kožu, a tým minimalizuje jej poškodenie a bolestivosť vpichu.

- Meracie prúžky - je to pomerne neromantický darček, ale pri jeho cene verte, že ho každý diabetik ocení.

- Ochrana senzora a čítačky – tejpy, ochranné pásky, plastové držiaky, ale aj gumové chrániče na čítačku? Všetko využijeme!

- Tekutý cukor – sladkého sa človek rýchlo praje a hroznový cukor niektorí z nás už nemôžu ani vidieť, preto je skvelou alternatívou tekutý cukor, ktorý je navyše v tube, v ktorej váš diabetik spozná, koľko cukru si musí „cucnúť“, aby bolo po hypoglykémii.

 

 

A ešte niečo navyše...

 

- Ponožky pre diabetikov – to je trochu retro darček, ale špeciálne ponožky môžu zabrániť otlakom, a vy tak doprajete svojmu diabetikovi nohy ako v bavlnke.

- Náramok s údajmi - ten ocenia naozaj všetci; zožeňte ten, ktorý hlása, že je dotyčný diabetik, ale môžete zohnať aj taký, kde napíšete kontakt na niekoho najbližšieho.

- Tričko - je váš diabetik pre každú srandu? Venujte mu tričko s vtipným nápisom (napr. „Cukor je moje palivo“).

- Masážny prístroj – a to predovšetkým na nohy; niekedy však postačí aj obyčajná pemza.

- Poukaz na wellness – to by určite urobilo radosť všetkým, ale verte, že diabetik vystavený každodennému stresu si wellness naozaj zaslúži.

- Digitálna kuchynská váha - áno, naozaj potrebujeme vážiť každý gram sacharidov.

- Batoh pre diabetikov – je krásny, je praktický a so špeciálnym vreckom pre všetky nevyhnutnosti, ako je inzulín, glukomer alebo rýchly cukor.

01 - Modified: 2022-12-12 07:54:26 - Feat.: 0 - Title: Je čas prestať haniť ľudí s cukrovkou 02 - Modified: 2022-12-08 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kým si nepichám inzulín, nie je to vážne. Omyl! 03 - Modified: 2022-12-07 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zmizne s kilami aj cukrovka? 04 - Modified: 2022-11-25 10:40:07 - Feat.: 0 - Title: Šíri sa ako pandémia
01 - Modified: 2024-03-25 13:38:52 - Feat.: - Title: Jedlo je výborným bojovníkom proti cukrovke 02 - Modified: 2024-01-29 09:55:02 - Feat.: - Title: Ako hovoriť s diabetikom? Pozor na nevyžiadané rady 03 - Modified: 2024-01-29 10:08:31 - Feat.: - Title: Príbeh Petra: Zbavil som sa inzulínu aj liekov na cukrovku 04 - Modified: 2023-05-31 15:13:19 - Feat.: - Title: Boj so suchou pokožkou: Hydratovať nestačí 05 - Modified: 2023-06-19 18:19:32 - Feat.: - Title: Desatoro KĽÚČOVÝCH informácií pre diabetika
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
17. apríl 2024 19:34