Pacientom zdôrazňujem, že pravidelný pohyb je pri 1. aj 2. type diabetu dôležitou súčasťou liečby.Foto: Ing. Vojtech Kassay
StoryEditor

Inzulínová pumpa a senzor

19.02.2023, 09:00

Inzulínová pumpa nie je žiadny strašiak. Vyzerá ako mobil, bez ktorého dnes už mnohí ľudia nedokážu existovať.

Často sa hovorí, že diabetes mellitus je tichým zabijakom a ohrozuje všetky vekové kategórie od detičiek až po seniorov. Diabetes mellitus LADA 1. typu, ktorý mi diagnostikovali vo vyššom veku, mi radosť zo života nezmenila. Ide o latentný diabetes, pri ktorom organizmus ničí vlastné tkanivá, v tomto prípade B-bunky pankreasu, ktoré produkujú inzulín. Aby diabetik žil a nezomrel, musí sa mu podať inzulín injekčne. Keď mi nasadili liečbu inzulínovou pumpou, najprv som sa obával, ako si na ňu zvyknem. Nakoniec sa stala mojou priateľkou.

Diabetes mám od päťdesiatky

V päťdesiatke, v najkrajších rokoch, keď muži mladnú a chytajú druhý dych, ja som chytil diabetes mellitus. Prekvapenie bolo veľké, nepríjemné, s obavami, čo bude ďalej. Nastúpila diétna liečba, ale bez výsledkov. Potom nasledovala terapia, trikrát denne injekčne podávaný inzulín.

Pre labilitu metabolickej kompenzácie so striedaním hypoglykémií a hyperglykémií som sa ocitol aj v Národnom endokrinologickom a diabetologickom ústave Ľubochni. Behu som sa nechcel vzdať ani tam. So súhlasom lekárov som každý druhý deň zabehol 8 – 10 kilometrov. Sestričky mi merali glykémie pred aj po behu. Po troch týždňoch hospitalizácie mi lekári navrhli ako najlepšiu liečbu pri mojich glykémiách inzulínovú pumpu. V súčasnosti je liečba inzulínovou pumpou jedným z najmodernejších spôsobov podávania inzulínu.

Je nenápadná, dá sa nosiť pod oblečením

Podobne sú na tom aj diabetici. Tiež sú závislí, ale od inzulínu. Inzulínová pumpa, ochraňuje pred možnými hroziacimi hypoglykémiami. Je maličká, bezpečná a využiteľná pri športe, na pláži či pri práci v záhrade alebo zábave s priateľmi. Je nenápadná a pohodlne sa dá nosiť na opasku, aj pod oblečením a vôbec neprekáža pri žiadnych aktivitách. Ženy ju často nosia v podprsenke.

Od momentu nastavenia na inzulínovú pumpu sa stáva našou nerozlučnou priateľkou na celý život. Dvadsaťštyri hodín sa od nej neoslobodíme, len pri plávaní, sprchovaní a kontaktnom športe, keď ju na pár minút odpojíme od kanyly. Po ukončení športovej aktivity ju opäť spojíme s kanylou, aby sme mohli naplno žiť a užívať radosti života. Liečba inzulínovou pumpou v kombinácii so senzorom na meranie glykémií prispieva k výraznému zlepšeniu kvality života a zabraňuje vzniku možných komplikácií u pacientov s ochorením diabetes mellitus.

Upozorní na blížiace sa hypoglykémie

Senzor už pri blížiacej sa hypoglykémii zvukovo aj vibračne signalizuje blížiacu sa hypoglykémiu a automaticky zastaví podávanie inzulínu. Dôležité to je najmä počas spánku, aby diabetik neprespal hypoglykémie alebo aby sa nedostal do kómy. Pri intenzívnom športovaní chráni športovca, keď nestíha dopĺňať zásoby cukru. Vďaka senzoru diabetik rozpozná riziko blížiacej sa hypoglykémie či hyperglykémie.

Je to najmodernejšia liečba, ktorá diabetikom pomáha a umožňuje plnohodnotne fungovať a venovať sa rôznym príjemným činnostiam. Diagnóza diabetes mellitus je veľmi zákerná choroba a nepozná sviatok ani piatok. Drží sa nás celých 24 hodín a je našou vernou spoločníčkou na celý život. Veda napreduje neuveriteľnou rýchlosťou a verím, že raz inzulínová pumpa nahradí nefunkčný pankreas diabetika. Možno, že nám to pomôže...

Nemocničné diacentrum

Diabetologické centrum Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach je jediné certifikované nemocničné centrum na východnom Slovensku.

Ročne vyšetria a na inzulínovú pumpu nastavia vyše 120 pacientov. Za tie roky chodím pravidelne na kontroly k doktorovi Miroslavovi Paľkovi. Konzultujeme, upravujeme dávkovanie na inzulínovej pumpe a hľadáme riešenie, aby sme pokorili a ustriehli neposlušné glykémie. Usmievavá sestrička Zuzka Mikulová edukuje nových pacientov, ako ovládať inzulínovú pumpu, vysvetlí im, aký je dôležitý monitoring glykémií, dodržiavanie diétneho režimu a sebadisciplíny.

 

Pohyb je pri liečbe dôležitý

Pacientom zdôrazňujem, že pravidelný pohyb je pri 1. aj 2. type diabetu dôležitou súčasťou liečby. Mám to odskúšané a stále sa držím motta: Život je pohyb a pohyb je život. Behu sa venujem odvtedy, ako mi diagnostikovali diabetes.

Pri pravidelnom pohybe dochádza k znižovaniu hladiny cukru v krvi a navyše pôsobí preventívne proti srdcovo-cievnym ochoreniam. Bez pohybu niet života. Mám už 76 rokov a s diabetom bojujem stále. Medzi tým som mal aj infarkt myokardu, operáciu srdca, dva bajpasy a jeden stent.

Po desiatich mesiacoch rehabilitácie som opäť začal trénovať i keď ešte nie beh, ale nordic walking, a to pre postupné získanie kondície potrebnej k behu. Znovu sa zúčastňujem bežeckých podujatí. Výkony už nepodávam ako v šesťdesiatke, ale sem-tam sa ocitnem na stupienkoch víťazov v mojej kategórii.

Ing. Vojtech Kassay

 

 

01 - Modified: 2022-12-22 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: DIAmama Veronika: Naše prvé Vianoce s diabetom boli plné rozpakov a strachu zo sacharidov 02 - Modified: 2022-11-15 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Diabetická retinopatia sa môže týkať už škôlkarov 03 - Modified: 2022-11-11 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Varovný signál menom prediabetes 04 - Modified: 2022-11-09 14:00:00 - Feat.: 0 - Title: Peter Augustín: Ako som položil cukrovku na lopatky
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 08:46:24 - Feat.: - Title: Depresia a rozvoj cukrovky 05 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 11:07